Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία
Σημαντική νίκη για τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ η έγκριση του πρωτοκόλλου ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, όχι όμως το ίδιο και για την Τουρκία, που θα πρέπει να ελπίζει -ακόμη- σε μία έγκριση (παλαιάς γενιάς) αεροσκαφών F-16 και σε ένα ξεπάγωμα των τουρκο-αμερικανικών σχέσεων, με κύριο αποδέκτη την οικονομία της.
Ενδεικτικό ότι σήμερα το θέμα που απασχόλησε Τουρκία και Δύση για περίπου 2 χρόνια, δεν ήταν καν στα πρωτοσέλιδα των τουρκικών εφημερίδων. Ήπιαν το χάπι, φροντίζοντας να το κρύψουν όμως καλά σε μία χούφτα άλλων θεμάτων και επισκέψεων, όπως του Ραίσι σήμερα στην Άγκυρα.
Το γεγονός πάντως είναι ότι η Τουρκία είπε τελικά το ‘ΝΑΙ’, όχι μόνο στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, αλλά και στη δική της επανένταξη στο άρμα της Δύσης. Κι έτσι -δοξασμένα αλλά παράλληλα σιωπηρά- έληξε η μακρόχρονη διελκυστίνδα.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πήρε ένα πολιτικό ρίσκο, αλλά έπρεπε να το πάρει. Η τουρκική κυβέρνηση έχει ζωτική ανάγκη τα F-16. Δεν ήταν τόσο εύκολο να αγοράσει άλλου τύπου αεροσκάφη. Όλοι τώρα περιμένουν να δουν, και πιο πολύ ο Τούρκος πρόεδρος, το αντάλλαγμα και αν ο Τζο Μπάιντεν θα τηρήσει την υπόσχεσή του.
Η απόφαση των Τούρκων βουλευτών στην εθνοσυνέλευσης συνοδεύτηκε, ωστόσο, και με πολλές αναφορές στην Ελλάδα και τα F-35 που πρόκειται να αγοράσει η Ελλάδα. «Η Ελλάδα θα έχει F-35 κι εμείς παλαιά F-16. Η Τουρκία χάνει την αεροπορική υπεροχή στο Αιγαίο», φρόντισαν να τονίσουν δηκτικά βουλευτές της αντιπολίτευσης κατά τη συζήτηση στην τουρκική βουλή, που παρόλα αυτά ψήφισαν υπέρ της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου