Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2024

Μικρό καλάθι «Το Πολεμικό Ναυτικό πρέπει να περάσει από την αγορά σύγχρονων πλοίων στον σχεδιασμό και την συμπαραγωγή ή παραγωγή πλοίων από την ελληνική ναυπηγική βιομηχανία

 

Μικρό καλάθι

«Το Πολεμικό Ναυτικό πρέπει να περάσει από την αγορά σύγχρονων πλοίων στον σχεδιασμό και την συμπαραγωγή ή παραγωγή πλοίων από την ελληνική ναυπηγική βιομηχανία. Πρέπει να προχωρήσουμε σε νέα πλοία, νέες τεχνολογίες και σε σκάφη αυτόνομα κινούμενα στη θάλασσα ή κάτω από αυτήν.»

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, συνοδευόμενος από τον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας, Ιωάννη Κεφαλογιάννη, την Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2024, στην τελετή παράδοσης – παραλαβής καθηκόντων Αρχηγού Στόλου, μεταξύ του Αρχηγού ΓΕΝ Αντιναυάρχου Δημήτριου – Ελευθέριου Κατάρα ΠΝ και του Αντιναυάρχου Πολυχρόνη Κουλούρη ΠΝ, ανέφερε:

1.       Το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό βασίζεται σε μια στέρεη ιστορική παράδοση, ότι ουδέποτε ηττήθηκε. (Αυτό, το έχουνε πει πολλοί).

2.       Πάνω σε αυτή τη στέρεη παράδοση, πρέπει να χτίσουμε το αύριο του Πολεμικού Ναυτικού. (Καλώς τον μας και ας άργησες).

3.       Η «ατζέντα 2030» χρονικά υποδηλώνει το σημείο στο οποίο αυτό το αύριο πρέπει να είναι ευρύτερα ορατό και επιχειρησιακά έτοιμο. (Πιασάρικος ο τίτλος «ατζέντα 2030»).

4.       Αναφέρομαι κατ’ αρχάς, στα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού. (Τα πλοία πρώτα).

5.       Η άφιξη των Belharra δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι το μόνο βήμα. (Το είπε και άλλος αυτό και πρόσθεσε και τον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ).

6.       Το Ναυτικό μας από την αγορά σύγχρονων σκαφών πρέπει να περάσει στον σχεδιασμό και στη συμπαραγωγή, αν όχι και στην παραγωγή σκαφών στην ελληνική ναυπηγική βιομηχανία. (Έχει μαλλιάσει το … πληκτρολόγιό μας να το γράφουμε και όχι μόνο εμείς, εδώ και 15 τουλάχιστον χρόνια. Ο αγώνας, τώρα δικαιώνεται;)

7.       Πρέπει να προχωρήσουμε σε νέα σκάφη, σε νέες τεχνολογίες και μάλιστα, τολμώ να πω και σε σκάφη αυτόνομα κινούμενα στη θάλασσα ή κάτω από αυτήν.(Πρέπει; Μόνο πρέπει; Μόνο αυτό;)

8.       Όμως, το μεγάλο, το πραγματικό μας όπλο και το σημείο υπεροχής μας, το ανθρώπινο δυναμικό που κινεί τον Στόλο μας.(Όπα, να και το ανθρώπινο δυναμικό. Πάλι τελευταίο το ανθρώπινο δυναμικό κύριε Υπουργέ;)

9.       Ειδικά όμως για τον Στόλο, θα ήθελα να πω ότι είναι προφανές ότι η προσαύξηση του Επιδόματος Ιδιαιτέρων Συνθηκών δια του Επιδόματος Αποστολής, δεν έχει εκπληρώσει τον σκοπό της.(Το κατάλαβε, άντε!).

10.   Πρέπει λοιπόν να το δούμε πάλι και να φροντίσουμε ώστε αυτό το Επίδομα, ……μπλά, μπλά και ξαναμπλά. .(Πρέπει; Μόνο πρέπει; Μόνο αυτό;)

Τι δεν ανέφερε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας :

Για την προσαύξηση του Επιδόματος Ιδιαιτέρων Συνθηκών δια του Επιδόματος Αποστολής, τίποτε συγκεκριμένο. Απλά: ‘πρέπει λοιπόν να το δούμε πάλι’.  

Για την ενίσχυση του Στόλου, τίποτα συγκεκριμένο: Τι προγράμματα θα αρχίσουν, πότε θα αρχίσουν, από ποιόν-ποιους θα αρχίσουν και το σπουδαιότερο, με τι χρηματοδότηση θα αρχίσουν; Μήπως με τα υπόλοιπα που έχουν μείνει από τα 5 δις μείον τα 3,2 με 3,3 των Belharra;

Για το περιεχόμενο της «ατζέντα 2030», τίποτα συγκεκριμένο, όλα αόριστα.

Για την άμεση ενίσχυση του Στόλου, με τις LCS, τίποτα συγκεκριμένο, καμία αναφορά.

Ο κύριος Υπουργός δεν μας είπε, τι θα γίνει σε περίπτωση που σε λίγους μήνες μετακομίσει για άλλο υπουργείο; Θα περιμένουμε τότε τον νέο υπουργό να φτιάξει την «ατζέντα 2035» ή την «ατζέντα 2040»;

Και αν κάποιοι ρωτήσουν: Γιατί, θα αλλάξει ο υπουργός σε λίγους μήνες; Απαντάμε: Γιατί; Εσείς είστε βέβαιοι ότι δεν θα αλλάξει;

Με λίγα λόγια τι μας μένει από τα λόγια του κυρίου Υπουργού;

Τρία πράματα:

1.       Δεν δεσμεύτηκε σε τίποτα συγκεκριμένο.

2.       Είναι ένας καθαρόαιμος πολιτικός πολιτικάντης και

3.       ‘όπου ακούς πολλά κεράσια, κράταγε, μικρό καλάθι!’

ΠΗΓΗ https://hellenicdefencenet.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου