Η πρόσφατη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ινδία άνοιξε νέους δρόμους για την επέκταση του εμπορίου και όχι μόνο
Το εμπόριο Ινδίας - Ελλάδας έχει αυξηθεί τα τελευταία δύο χρόνια λόγω του ανασχεδιασμού των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού και των στρατηγικών προσπαθειών των χωρών να βρουν τους καρποφόρους εμπορικούς τους εταίρους.
Λαμβάνοντας υπόψη τη συμπληρωματικότητα και τη στρατηγική εγγύτητα μεταξύ Ινδίας και Ελλάδας· η εμπορική τροχιά μεταξύ των δύο μπορεί να επεκταθεί πολλαπλάσια τα επόμενα χρόνια. Η πρόσφατη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ινδία άνοιξε νέους δρόμους για την επέκταση του εμπορίου και όχι μόνο. Οι νέες πρωτοβουλίες για αμυντική συνεργασία μαζί με το σύμφωνο μετανάστευσης και κινητικότητας έχουν τη δυνατότητα να διπλασιάσουν το διμερές εμπόριο τα επόμενα 5-6 χρόνια.
Η Ινδία και η Ελλάδα έχουν στρατηγική εγγύτητα στη «σφαίρα» των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού. Και τα δύο έχουν πλεονεκτήματα για την ενίσχυση της διείσδυσης στις μεγάλες ινδικές και ευρωπαϊκές αγορές και ευκαιρίες ενίσχυσης των αλυσίδων εφοδιασμού μεταξύ Ευρώπης και Ινδίας.
Τα χρόνια μετά την πανδημία υπήρξαν μάρτυρες ισχυρής ανθεκτικότητας των αλυσίδων εφοδιασμού, οδηγώντας σε σημαντική αύξηση του διμερούς εμπορίου μεταξύ Ινδίας και Ελλάδας. Το εμπόριο μεταξύ των δύο εθνών αυξήθηκε από 569 εκατομμύρια USD το 2020 σε 1944 εκατομμύρια δολάρια το 2023 σημειώνοντας αύξηση περίπου 3,5 φορές. Οι εξαγωγές της Ινδίας προς την Ελλάδα αυξήθηκαν από 445 εκατ. USD το 2020 σε 786 εκατ. USD το 2023 και οι εισαγωγές από την Ελλάδα παρουσίασαν σημαντική αύξηση από 124 εκατ. USD το 2020 σε 1158 εκατ. USD το 2023. Συνεχίζοντας, η εμπορική τροχιά αναμένεται να διπλασιαστεί στο επίπεδο των 4000 εκατ. USD έως το 2029-30.
Υπάρχει σημαντική συμπληρωματικότητα στο εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών. Η Ινδία εξάγει πρωτογενή, ημικατεργασμένα και τελικά προϊόντα και εισάγει κυρίως πρωτογενή προϊόντα, ιδιαίτερα ενεργειακά προϊόντα όπως ορυκτά καύσιμα και συναφή προϊόντα.
Τα κύρια είδη εξαγωγών από την Ινδία στην Ελλάδα είναι αλουμίνιο και τεχνουργήματα από αυτό, οργανικά χημικά, ηλεκτρικά μηχανήματα και εξοπλισμό και μέρη τους, ψάρια κ.λπ, σίδηρος και χάλυβας, είδη ένδυσης και αξεσουάρ ένδυσης, πλαστικό και τεχνουργήματα από αυτό, χαρτί και χαρτόνι, άλλα έτοιμα κλωστοϋφαντουργικά είδη και καφές, τσάι, και μπαχαρικά.
Οι κύριες εισαγωγές της Ινδίας από την Ελλάδα είναι ορυκτά καύσιμα, ορυκτέλαια και προϊόντα, αλουμίνιο και είδη από αυτό, πολτός ξύλου ή άλλου ινώδους κυτταρινικού υλικού, βρώσιμα φρούτα και ξηροί καρποί, σίδηρος και χάλυβας, χαλκός και είδη από αυτό, αλάτι, διάφορα χημικά προϊόντα, βαμβάκι, οργανικές χημικές ουσίες.
Πολυάριθμες ελληνικές εταιρείες, με διάφορους ελληνικούς ομίλους, εκφράζουν ενδιαφέρον να εμπλακούν σε διάφορες επιχειρηματικές δραστηριότητες στην Ινδία, συμπεριλαμβανομένων των εξαγωγών ελαιολάδου, ελιών, κρασιού, τυριού, φρούτων, χυμών φρούτων, καταναλωτικών αγαθών, δομικών υλικών και προϊόντων αλουμινίου στην Ινδία.
Στην ίδια γραμμή, σημαντικές επενδύσεις στην Ελλάδα έχουν πραγματοποιηθεί από αρκετούς ινδικούς ομίλους ετερογενών δραστηριοτήτων και οι επενδύσεις αυτές χρησιμεύουν ως καταλύτης για την περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών εμπορικών σχέσεων Ινδίας και Ελλάδας. Η διευρυνόμενη οικονομική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών αναμένεται να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην προώθηση των σημαντικών κερδών από το εμπόριο και την ευημερία μεταξύ τους που προκύπτουν μεταξύ άλλων από την αμυντική παραγωγική συνεργασία, το σύμφωνο μετανάστευσης και κινητικότητας.
Κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στην Ινδία, οι δύο χώρες συμφώνησαν για ενισχυμένη διμερή συνεργασία σε πολλούς υποσχόμενους τομείς όπως η τεχνολογία, η καινοτομία, η ανάπτυξη δεξιοτήτων και το διάστημα. Το ειδικευμένο εργατικό δυναμικό της Ινδίας θα επωφεληθεί από την ευκολότερη μετακίνησή του στην Ελλάδα, καθώς και οι δύο χώρες έχουν συμφωνήσει να οριστικοποιήσουν γρήγορα το προτεινόμενο σύμφωνο μετανάστευσης και κινητικότητας. Οι Ινδοί εργαζόμενοι θα έχουν ευκαιρίες στους τομείς της φάρμας, της μεταποίησης και των κατασκευών.
Σε δηλώσεις του για την Ινδία, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την επίσκεψή του ανέφερε: «Σήμερα, η Ινδία είναι μια μεγάλη δύναμη στην παγκόσμια σκηνή και ένας σημαντικός σύμμαχος στην επιδίωξη της ειρήνης και της ασφάλειας — μια ανερχόμενη δύναμη στην καρδιά της G20 και ένας ηγετικός παίκτης στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής».
Και οι δύο χώρες έχουν δώσει έμφαση στην προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, στη σύσταση ομάδας εργασίας για την άμυνα, που θα συνδέει τις αμυντικές βιομηχανίες και των δύο χωρών, στον αμοιβαίο συντονισμό σε κοινές προκλήσεις όπως η άμυνα, η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και η θαλάσσια ασφάλεια. Η Ελλάδα έχει ευκαιρίες να γίνει σημαντική συνιστώσα του Οικονομικού Διαδρόμου Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης (IMEC) που ξεκίνησε κατά τη διάρκεια της ινδικής Προεδρίας της G20. Αυτό θα ενισχύσει περαιτέρω τις αλυσίδες εφοδιασμού μεταξύ Ινδίας, Μέσης Ανατολής και Ευρώπης και θα ενισχύσει τις δυνατότητες παραγωγής και την επέκταση του εμπορίου μεταξύ πολλών χωρών σε αυτές τις περιοχές.
Και οι δύο χώρες επιθυμούν να ενισχύσουν την εκκολαπτόμενη στρατηγική τους εταιρική σχέση. Οι νέες πρωτοβουλίες όπως το σύμφωνο μετανάστευσης και κινητικότητας, η αμυντική συμπαραγωγή και η συν-ανάπτυξη θα δώσουν ένα σύγχρονο σχήμα στις διμερείς σχέσεις Ινδίας-Ελλάδας για να μπουν σε νέα τροχιά ευκαιριών. Η ισχυρή συνεργασία και η συμπληρωματικότητα μεταξύ των δύο θα δώσουν ώθηση στις παραγωγικές διαδικασίες και στη δημιουργία θέσεων εργασίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου