Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2024

NYT: Το Ισραήλ σκέφτεται να απελευθερώσει 15 Παλαιστίνιους με αντάλλαγμα 5 Ισραηλινές γυναίκες στρατιωτικούς


Το Ισραήλ σκέφτεται να κάνει μια σημαντική παραχώρηση στις συνομιλίες με τη Χαμάς για τους ομήρους, εξετάζοντας το ενδεχόμενο να απελευθερώσει 15 Παλαιστίνιους που έχουν καταδικαστεί με σοβαρές κατηγορίες τρομοκρατίας, με αντάλλαγμα την επιστροφή πέντε γυναικών στρατιωτών που κρατούνται όμηροι στη Γάζα.

Όπως υποστηρίζουν οι New York Times σε δημοσίευμά τους, επικαλούμενο δύο Ισραηλινούς αξιωματούχους, το Ισραήλ αρχίζει να αλλάζει τις απόλυτες θέσεις του για την απελευθέρωση των ομήρων από τη Γάζα.

Δεν είναι σαφές εάν αυτή η παραχώρηση είναι μέρος της νέας πρότασης που συμφωνήθηκε στο Παρίσι και διαβιβάστηκε στη Χαμάς.

Χθες, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε πως μια συμφωνία ανάμεσα στα εμπόλεμα μέρη για μια προσωρινή κατάπαυση πυρός «είναι πολύ κοντά». Ωστόσο, αξιωματούχοι του Ισραήλ, της Χαμάς και του Κατάρ εξέφρασαν επιφυλάξεις σχετικά με την πρόοδο των συνομιλιών.

Η Χαμάς εξετάζει τώρα μια πρόταση, που συμφωνήθηκε από το Ισραήλ σε συνομιλίες με μεσολαβητές στο Παρίσι την περασμένη εβδομάδα, για κατάπαυση του πυρός που θα σταματήσει τις μάχες για 40 ημέρες, κατά την περίοδο του Ραμαζανιού.

«Δεν έχουμε τελική συμφωνία για κανένα από τα θέματα που εμποδίζουν την επίτευξη συμφωνίας. Παραμένουμε αισιόδοξοι, όχι απαραίτητα αισιόδοξοι ότι μπορούμε να ανακοινώσουμε κάτι σήμερα ή αύριο. Παραμένουμε όμως αισιόδοξοι ότι μπορούμε να φτάσουμε σε κάποιου είδους συμφωνία», δήλωσε ο Majed Al Ansari, εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ.

Υπήρχαν «ακόμα μεγάλα κενά που έπρεπε να γεφυρωθούν», δήλωσε στο Reuters ένας από τους αξιωματούχους της Χαμάς. «Τα πρωταρχικά και κύρια ζητήματα της κατάπαυσης του πυρός και της αποχώρησης των ισραηλινών δυνάμεων δεν δηλώνονται με σαφήνεια, γεγονός που καθυστερεί την επίτευξη συμφωνίας».

Με πληροφορίες από: Reuters, Times of Israel / Φωτογραφία αρχείου Reuters

ΠΗΓΗ https://www.onalert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου