Τις διπλωματικές διαδικασίες που απατιτούνται για να κλειδώσει το ραντεβού του πρωθυπουργού με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπαιντεν ακολουθούν η ελληνική πρεσβεία στην Ουάσιγντον και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, σε συνεργασία με την αμερικανική γραφειοκρατία.
Σύμφωνα με τον μέχρι στιγμής προγραμματισμό, η συνάντηση αναμένεται να γίνει στις 27 Μαρτίου όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντήσει τον Αμερικανό πρόεδρο, για δεύτερη χρονιά μέσα σε δύο χρόνια.
Θα συνοδεύεται από τέσσερις τουλάχιστον υπουργούς και θα έρθει κατευθείαν από τον Καναδά, όπου εκεί θα έχει προηγηθεί συνάντηση τον πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό και την ελληνική ομογένεια.
Εφόσον κλειδώσουν οι λεπτομέρειες θα υπάρξει ταυτόχρονη ανακοίνωση από τις δύο χώρες. Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι «πιο κοντά από ποτέ» και αυτό είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών, εξέφρασε και πρόσφατα ο Αμερικανός πρέσβης στη Θεσσαλονίκη, Τζόρτζ Τσούνης και στάθηκε στην οικονομία λέγοντας ότι η Ελλάδα είναι η γρηγορότερα αναπτυσσόμενη οικονομία στην Ευρώπη τα τελευταία τρία χρόνια, ότι συνεχίζει να αναπτύσσεται με διπλάσιο ρυθμό από την ευρωζώνη και ότι είχε τη μεγαλύτερη μείωση χρέους ως προς το ΑΕΠ και βιώσιμο προφίλ χρέους.
Η οικονομία θα είναι λοιπόν το ένα θέμα στην ατζέντα των ελληνοαμερικανικής συνάντησης. Το άλλο είναι ασφαλώς τα εξοπλιστικά, με την ελληνική πλευρά να επιδιώκει να τονίσει ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι αυτόνομες και δεν εξαρτώνται από την Τουρκία και τις δικές της στρατιωτικές προμήθειες.
Μέχρι τον Μάρτιο άλλωστε αναμένεται να έχει ξεκαθαρίσει και το τοπίο σε σχέση με τους όρους παραλαβής των F-16 από την Τουρκία και στο ακριβές περιέχομενη της περίφημης μυστικής επιστολής.
Στο Μέγαρο Μαξίμου κάνουν και δεύτερες σκέψεις στο ενδεχόμενο ο Ντόναλντ Τραμπ να επιστρέψει στο Λευκο Οίκο στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου και τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την στρατηγική των ΗΠΑ στην περιοχή. Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι θα συνεργάζεται με οποιονδήποτε ένοικο του Λευκού Οικου, Ρεπουμπλικανό, η Δημοκρατικό.
Όμως, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι τα δύο κόμματα κινούνται σε προεκλογικούς ρυθμούς, η ελληνική κυβέρνηση ποντάρει πολύ στις άριστες σχέσεις με τον επιστροπή εξωτερικών σχέσεων του Κογκρέσου η οποία έχει κάνει πολύ καλή δουλειά στο θέμα των F-35, προετοιμασία ασφαλώς που είχε γίνει στο παρελθόν από τον Ρομπερτζ Μενέντεζ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου