Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2024

«Επί τάπητος» τα όπλα ενόψει F-16 Viper και F-35 – Τι θα γίνει με Sniper, JASSM και AMRAAM


*Του Κώστα Σαρικά

Μπορεί η απόφαση των Αμερικανών να αποδεσμεύσουν στην Ελλάδα τα μαχητικά αεροσκάφη πέμπτη γενιάς τύπου F-35 να βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τις προηγούμενες ημέρες, όμως η απόκτηση σύγχρονωνέξυπνων όπλων και για τα F-16 βρίσκεται στην κορυφή των προτεραιοτήτων για την Πολεμική Αεροπορία το επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Onalert.gr, το Αεροπορικό Επιτελείο προχωρά σε μια σειρά από άμεσες κινήσεις προκειμένου να επιταχύνει τις διαδικασίες και να προσθέσει όπλα στη «φαρέτρα» των αεροσκαφών και κυρίως των αναβαθμισμένων μαχητικών τύπου F-16 Viper, τα οποία θα αξιοποιούν πλήρως τις επιχειρησιακές τους δυνατότητες.

Το πλάνο του Α/ΓΕΑ για τα Sniper ATP

Η πρώτη κίνηση αφορά την αποδέσμευση του υποπρογράμματος απόκτησης ατρακτιδίων στόχευσης τύπου Sniper ATP από το ευρύτερο πρόγραμμα αναβάθμισης των 38 μαχητικών αεροσκαφών F-16 block 50 και την μετατροπή του σε αυτόνομο πρόγραμμα.

Άλλωστε, η αναβάθμιση των F-16 Block 50 όπως αρχικά είχε αποφασιστεί φαίνεται ότι επανεξετάζεται καθώς όπως είχε αποκαλύψει το Onalert.grο Α/ΓΕΑ Αντιπτέραρχος Δημοσθένης Γρηγοριάδης προτίθεται να προχωρήσει σε νέα πρόταση προς την πολιτική ηγεσία για αναβάθμιση των αεροσκαφών σε διαμόρφωση Viper.

Έτσι, προετοιμάζει ξεχωριστό πρόγραμμα για να αποφύγει περαιτέρω καθυστέρηση στην απόκτηση των Sniper. Η αρχική απόφαση προέβλεπε την απόκτηση 30 ατρακτιδίων στόχευσης Sniper ATΡ, που πρόκειται να εξοπλίσουν τις Μοίρες των F-16 με έμφαση φυσικά στις Μοίρες κρούσης όπως η 347 Πολεμική Μοίρα «ΠΕΡΣΕΑΣ». Τα ατρακτίδια στόχευσης Sniper έχουν δυνατότητα εντοπισμούαναγνώρισηςαυτόματης ιχνηλάτησης και κατάδειξης στόχων σε μεγάλες αποστάσεις. Επιπλέον, μπορούν να υποστηρίξουν την καθοδήγηση όλων των πυρομαχικών τεχνολογίας Laser και GPS τόσο κατά σταθερών όσο και κινούμενων στόχων.

Τι γίνεται με τους πυραύλους των μαχητικών

Έντονο είναι όμως και το ενδιαφέρον για την απόκτηση των πανίσχυρων standoff πυραύλων κρούσης μεγάλου βεληνεκούς τύπου ΑGM-158 JASSM από τα «μπλε φτερά». Πρόκειται για στρατηγικά όπλα cruise μεγάλης ισχύος, με πολεμική κεφαλή που αγγίζει τις 1.000 λίβρες και θεωρούνται αντίστοιχα των βλημάτων τύπου Scalp, με τους οποίους εξοπλίζονται τα Rafale και τα Mirage 2000-5.

Είναι πύραυλοι τελευταίας τεχνολογίας ,τους οποίους διαθέτουν στο οπλοστάσιο τους ελάχιστες χώρες πλην των ΗΠΑ και που δίνουν τεράστιες δυνατότητες για χτυπήματα υψηλής ακρίβειας σε high value στόχους βαθιά μέσα στο εχθρικό έδαφος. Εντός των επόμενων μηνών, η Πολεμική Αεροπορία αναμένει από τους Αμερικανούς επίσημη έγγραφη απάντηση για τιμή και διαθεσιμότητα (Price and Availability) προκειμένου να προχωρήσει στη διαδικασία αποστολής LOR είτε μόνο για τα συγκεκριμένα όπλα είτε για ένα πακέτο όπλων.

Όμως και άλλα σύγχρονα όπλα βρίσκονται στο στόχαστρο της Πολεμικής Αεροπορίας. Πρόκειται για τους πυραύλους αέρος – επιφανείας (αντιπλοϊκούς) τύπου AGM-84L Harpoon, την τελευταία έκδοση των αντί-ραντάρ πυραύλων AGM-88 HARM και τους πυραύλους αέρος – αέρος AIM-120C8 AMRAAM.

Οι Harpoon θεωρούνται από το Αεροπορικό Επιτελείο ως άκρως απαραίτητοι πύραυλοι στο θαλάσσιο περιβάλλον του Αιγαίου και της ανατολικής Μεσογείου, οι οποίοι μαζί με τους αντίστοιχους Exocet των γαλλικών Rafale και Mirage θα αποτελούν φόβητρο για τα εχθρικά πλοία. Οι AIM-120C8 AMRAAM θα αποτελέσουν από τα βασικά όπλα, με τα οποία θα εξοπλιστούν τα αναβαθμισμένα F-16 Viper.

F-16

Η προσέγγιση και ο στόχος του ΓΕΑ

Από την άλλη, οι πύραυλοι αέρος – εδάφους τύπου HARM είναι αυτοί που «διαβάζουν» την ακτινοβολία των εχθρικών ραντάρ και κατευθύνονται πάνω τους αχρηστεύοντας τα «μάτια» της αεράμυνας. Πρόκειται για όπλα τα οποία παραχωρούνται όπως ήδη έχουν ενημερώσει οι Αμερικανοί.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Onalert.gr, η νέα ηγεσία της Πολεμικής Αεροπορίας προτίθεται να προχωρήσει άμεσα στην δημιουργία ενός επιπλέον ξεχωριστού προγράμματος, το οποίο θα περιλαμβάνει όπλα μεταξύ των οποίων τους JASSMHarpoonΑIM-120C8 AMRAAM ενώ θα περιμένει και την πιστοποίηση της τελευταίας έκδοσης των HARM (Adv) για τα μαχητικά Viper.

F-16

Κορυφαίος στόχος του Αεροπορικού Επιτελείου είναι φυσικά ο πανίσχυρος πύραυλος αέρος – αέρος τύπου AIM-120D AMRAAM, που είναι αντίστοιχος σε δυνατότητες με τους «φονικούς» Meteor, τους οποίους ήδη διαθέτει η χώρας μας από τότε που παρέλαβε τα πρώτα γαλλικά μαχητικά Rafale.

Με δεδομένο ότι πρόκειται για τελευταίας τεχνολογίας πύραυλο αέρος – αέρος, τον οποίο δύσκολα αποδεσμεύουν οι Αμερικανοί, πρόθεση της Πολεμικής Αεροπορίας είναι να συμπεριληφθεί στη διαπραγμάτευση που θα γίνει τους επόμενους μήνες, με την αμερικανική πλευρά, για την προμήθεια των μαχητικών 5ης γενιάς F-35.

ΠΗΓΗ https://www.onalert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου