Φεβρουάριος 2, 2024. Ελλάδα.
Από την κατάληψη του Αφρίν το 2018, το τουρκικό κράτος έχει κατασκευάσει μια σειρά από στρατιωτικές βάσεις στην περιοχή.
Σύμφωνα με πληροφορίες που εξασφάλισε η Voice of America, υπάρχουν περίπου 25 στρατιωτικές βάσεις του τουρκικού στρατού σε όλο το Αφρίν και την ύπαιθρό του.
Η Τουρκία έχει τοποθετήσει βαρύ οπλισμό, όπως τανκς και πυροβολικό σε αυτές τις βάσεις.
Ο Κούρδος πολιτικός Selah Elemdari πιστεύει ότι ο στόχος της Τουρκίας με την κατασκευή τόσων πολλών στρατιωτικών βάσεων είναι να επιβάλει μια de facto κατάσταση στο Αφρίν.
«Εάν υπάρξει πολιτική λύση στη Συρία και η Τουρκία ως κράτος αναγκαστεί να αποσυρθεί από το συριακό έδαφος, τότε θα προσπαθήσει να διατηρήσει αυτές τις στρατιωτικές βάσεις και σε αυτή τη βάση θα διαπραγματευτεί με το συριακό κράτος γιατί τα συμφέροντα και των δύο πλευρών συμπίπτουν».
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο χάρτης κατανομής των βάσεων του τουρκικού στρατού στην περιοχή Αφρίν έχει ως εξής:
3 βάσεις στο Cindires,
2 στο Shiye,
3 στο Reco,
1 βάση στο Mabeta,
3 στο Bilbil,
6 στο Şerra και
7 βάσεις στο Sherewa.
Ο ακτιβιστής Egîd Roj λέει ότι ο τουρκικός στρατός έχει χτίσει μια βάση σε κάθε λόφο και βουνό του Αφρίν, με την οποία θέλει να κυριαρχήσει και στις γύρω περιοχές.
«Τα όρια της περιοχής του Αφρίν είναι ορθογώνια, τα ύψη της κυριαρχούν στις πεδιάδες του Βόρειου Κουρδιστάν και εκείνα του Ιντλίμπ και του δυτικού Χαλεπίου, καθώς και στο βόρειο και ανατολικό Χαλέπι (Ezaz και Mareh). Το Αφρίν έχει μια πολύ στρατηγική γεωγραφία, επομένως η Τουρκία έχει κατασκευάσει μεγάλο αριθμό στρατιωτικών βάσεων εκεί.
Πηγές από το εσωτερικό του Αφρίν αναφέρουν ότι ορισμένα χωριά έχουν αδειάσει εντελώς από κατοίκους και έχουν μετατραπεί σε στρατιωτικές βάσεις, όπως τα εξής: Cilbir, Basile, Chiye, Şekhorze και Dervish.
Επιπλέον, λόγω της παρουσίας των βάσεων του τουρκικού στρατού σε πολλές περιοχές, οι κάτοικοι του χωριού δεν μπορούν να πάνε στα χωράφια και στους κήπους τους.
Ο R.M. κάτοικος Αφρίν, ο οποίος δεν ήθελε να κατονομαστεί για λόγους ασφαλείας, μοιράστηκε αυτές τις πληροφορίες.
«Η περιουσία των κατοίκων του χωριού αφαιρέθηκε εντελώς, ο τουρκικός στρατός κατέλαβε το πάνω μέρος του χωριού και οι ένοπλες ομάδες κατέλαβαν το κάτω μέρος. Αντί για σπίτια και δέντρα, έχουν φτιάξει τα κέντρα τους. Οι χωρικοί δεν τολμούν να ζητήσουν την περιουσία τους εξαιτίας του κινδύνου σύλληψης και φυλάκισης».
Ο Κούρδος πολιτικός Σελάχ Ελεμδάρι επισημαίνει ότι η Τουρκία κοίταζε το Αφρίν εδώ και καιρό και ήθελε να το θέσει υπό τον έλεγχό της.
Ο Ελεμδάρι ισχυρίζεται επίσης ότι η διαδικασία εκτουρκισμού και οι πολιτικές που εφάρμοσε το τουρκικό κράτος στις κουρδικές περιοχές δυτικά του Ευφράτη εντός των συνόρων της Τουρκίας υπό την ονομασία Analal Reform Project συνεχίζονται τώρα στο Αφρίν.
«Η περιοχή του όρους Κουρμέντζ είναι μεγαλύτερη από το Αφρίν που γνωρίζουμε τώρα, το τουρκικό κράτος είχε ήδη καταλάβει ένα μεγάλο μέρος αυτής της περιοχής που είναι τώρα εντός των συνόρων της Τουρκίας, μόνο το Αφρίν είχε μείνει στον συριακό χάρτη ως ένα βαθμό. Ο πολιτισμός, η λαογραφία και η κουρδική γλώσσα προστατεύονταν, αλλά, ο εγκέφαλος του τουρκικού κράτους δεν το δέχεται αυτό».
Αξίζει να θυμίσουμε ότι μαζί με τις 25 στρατιωτικές βάσεις του τουρκικού στρατού στο Αφρίν, υπάρχουν πολλά κέντρα και σημεία τουρκικών πληροφοριών στο Αφρίν.
Παρατηρητές δηλώνουν ότι η Τουρκία κυριαρχεί στο Αφρίν μέσω αυτών των βάσεων και κέντρων, όπου οι μαχητές της συριακής αντιπολίτευσης επιχειρούν υπό τη διοίκηση και την επίβλεψη του τουρκικού στρατού και των πληροφοριών στο Αφρίν.
Voce of America
—
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου