Το στίγμα του προσανατολισμού της Πολεμικής Αεροπορίας ως προς το μέλλον των μαχητικών F-16 για τα οποία δεν έχει αποφασισθεί ακόμη η τύχη τους, έδωσε ο Α/ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Δημοσθένης Γρηγοριάδης στην προχθεσινή συνάντηση με τους διαπιστευμένους συντάκτες, που όρισε ο Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Δημήτριος Χούπης.
Αναφορικώς με την τύχη των 38 F-16 Block 50, είναι γνωστό ότι το πρόγραμμα αναβαθμίσεως είχε παρουσιασθεί κι εγκριθεί από την Βουλή επίσης στις 27 Ιουνίου 2022. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, το κόστους 700 εκατ. € πρόγραμμα, αφορούσε επί της ουσίας περιορισμένη αναβάθμιση στο επίπεδο Block 52+ Advanced, με αξιοποίηση και “μεταμόσχευση” LRU και συστημάτων που αποσύρονται από τα υπό αναβάθμιση 83 μαχητικά στην έκδοση V.
Εν τούτοις, προϊόντος του χρόνου, το ΓΕΑ επανεξέτασε την φύση του προγράμματος, με προοπτική την αναβάθμιση και των Block 50 στην έκδοση V, αντί της περιορισμένης αναβαθμίσεως που αποφασίστηκε αρχικώς. Πέραν της ομοιοτυπίας που θα εξασφάλιζε κάτι τέτοιο, το κύριο στοιχείο βαρύτητος σε αυτή την αλλαγή προσανατολισμού, είναι ότι σύμφωνα με δεδομένα της κατασκευάστριας Northrop Grumman, σε μερικά χρόνια θα παύσει να υποστηρίζεται το ραντάρ AN/APG-68(V)9 που προοριζόταν να εγκατασταθεί στα F-16 Block 50. Υπ’ αυτό το πρίσμα, δεν θα έχει νόημα οποιοδήποτε πακέτο εξοπλισμού με βάση το συγκεκριμένο σύστημα ραντάρ. Εκτιμάται ότι αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η τουρκική αεροπορία σχεδιάζει την αντικατάσταση του AN/APG-60(V)9 από εγχώριο ραντάρ τεχνολογίας AESA.
Η πιο εκτενής αναβάθμιση σε επίπεδο V, ενέχει φυσικά αυξημένο κόστος. Αναμένεται λοιπόν η απάντηση της αμερικανικής πλευράς για το κόστος αναβαθμίσεως των F-16 Block 50 στην έκδοση V, ώστε να γίνουν οι οριστικές εισηγήσεις. Εν προκειμένω, δεν απαιτείται νέα έγκριση από την αμερικανική κυβέρνηση, καθώς η έγκριση του προγράμματος F-16V που δόθηκε στις 17 Οκτωβρίου 2017, κάλυπτε 123 αεροπλάνα.
Στο μεταξύ, όπως ανέφερε ο Α/ΓΕΑ, απασχολεί τους επιτελείς και η τύχη των παλαιότερων 32 F-16 Block 30, που θεωρείται ότι έχουν να προσφέρουν ακόμη, παρά την τεχνολογική υστέρησή τους σε ηλεκτρονικά συστήματα. Τα συγκεκριμένα αεροπλάνα κρίνονται χρήσιμα για την διατήρηση αριθμητικού δυναμικού αλλά κι επειδή έχουν υποβληθεί σε δομική αναβάθμιση. Και σε αυτή την περίπτωση, η προοπτική αξιοποιήσεως των ραντάρ AN/APG-68(V)9 που μένουν ως απόθεμα, είναι συζητήσιμη ως λύση. Για τον λόγο αυτόν κι εφόσον η εγχώρια αμυντική βιομηχανία δεν μπορεί να συνεισφέρει, το ΓΕΑ έχει στρέψει το ενδιαφέρον του στην εξέταση τυχόν λύσεως αναβαθμίσεως των συγκεκριμένων μαχητικών που μπορεί να προτείνει η Αεροπορία των ΗΠΑ (USAF). Εξετάζεται δηλαδή η προοπτική υλοποιήσεως ενός προγράμματος με συνεργασία σε επίπεδο αεροποριών.
Με μαχητικά F-16 Block 30/32, είναι εξοπλισμένη σήμερα η Αεροπορική Εθνοφρουρά (ANG) των ΗΠΑ. Περισσότερα από 200 F-16 Block 25/30/32 υπηρετούν με την ANG, η οποία σκοπεύει να τα διατηρήσει μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2030, υπολογίζοντας σε αντικατάσταση με Block 40/50 τα οποία θα αποσυρθούν από την USAF, κάτι που όμως αργεί, εξαιτίας καθυστερήσεων στο πρόγραμμα F-35.
Σε υπηρεσία με την ANG, τα F-16 Block 30/32 έχουν υποβληθεί κατά καιρούς σε επιμέρους αναβαθμίσεις με κυριότερες τις Λεπτομέρειες Ολοκληρώσεως Σχεδίου Αναβαθμίσεως Μάχης (CUPID), ένα πρόγραμμα που απέβλεπε στην πρόσδοση ικανοτήτων μάχης των μαχητικών της νεώτερης εκδόσεως Block 50/52. Βάσει αυτών, τα αναβαθμισμένα μαχητικά της ANG ταξινομήθηκαν ως F-16C++. Οι αναβαθμίσεις αφορούσαν:
- Ικανότητα Διοπτρών Νυκτερινής Οράσεως (NVG).
- Βελτιωμένο ηλεκτρονικό σύστημα αυτοπροστασίας AN/ALQ-213.
- Πιστοποίηση του ατρακτιδίου στοχεύσεως LITENING.
- Ενσωματωμένο σύστημα GPS/INS (EGI) που εξασφάλισε ικανότητα ρίψεως βομβών JDAM κι άλλα όπλα κατευθύνσεως GPS/INS.
- Προσθήκη σταθμών ασυρμάτων για επικοινωνία πέραν οπτικής γραμμής (BLOS) για άμεση επικοινωνία με επίγεια τμήματα που αιτούνται αεροπορικής υποστηρίξεως.
Ακολούθησαν ορισμένες ακόμη επιμέρους βελτιώσεις, που αφορούσαν:
- Αναβάθμιση Συστατικού Λογισμικού SCU-8.
- Εγκατάσταση Κεντρικής Μονάδος Απεικονίσεως (CDU) στο πιλοτήριο.
- Σκοπευτικό επί κάσκας (HMIT).
Η μεγαλύτερη παρέμβαση όμως αποφασίστηκε στις 17 Ιουνίου 2017 προς κάλυψη Διακλαδικής Αναδυόμενης Επιχειρησιακής Απαιτήσεως (JEON) της Βόρειας Διοικήσεως των ΗΠΑ. Αυτή αφορούσε ουσιαστικώς το Πρόγραμμα Εκσυγχρονισμού Ραντάρ που εφαρμόσθηκε σε 72 μαχητικά, εγκαθιστώντας το σύστημα ραντάρ AN/APG-83 SABR του F-16V! Τον Ιανουάριο του 2020, ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση του ραντάρ αυτού στο πρώτο μαχητικό του τύπου.
Το AN/APG-83 εξάλλου, είναι το κύριο συστατικό του προγράμματος αναβαθμίσεως 608 μαχητικών F-16 που αποφάσισε η USAF, αναθέτοντας σχετική σύμβαση το 2022. Μαζί με την ζεύξη δεδομένων Link 16, τα αεροπλάνα θα ανέλθουν ουσιαστικώς στην έκδοση V. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα όμως, αφορά τις εκδόσεις F-16 Block 40/50.
ΠΗΓΗ https://doureios.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου