Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2024

Τι κρύβει η επίθεση του Ιράν κατά ΗΠΑ στην Ιορδανία; Το «Μεγάλο Παζάρι» δεν έγινε για τα F-16 στην Τουρκία


Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

Το «Μεγάλο Παζάρι» μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ ήταν για τη Συρία και το Ιράκ

Παρ’ ότι τα ΜΜΕ στην Τουρκία και σε όλο τον δυτικό κόσμο επικεντρώθηκαν στο θέμα των F-16 ως αντάλλαγμα στην επικύρωση του πρωτοκόλλου ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, το «Μεγάλο Παζάρι» μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ ήταν για τη Συρία και το Ιράκλέει στην εφημερίδα Τουρκιγέ ο πρώην αρχηγός του Τμήματος Πληροφοριών του Γενικού Επιτελείου, Ισμαήλ Χακί Πεκίν.

Η Άγκυρα απαίτησε από τις ΗΠΑ να μεταβάλουν την πολιτική τους στη Συρία, κάτι που ήρθε κι έδεσε ωστόσο με τους υπολογισμός των ΗΠΑ ενόψει αμερικανικών εκλογών και καθώς εξελίσσονταν ακόμη οι διαπραγματεύσεις με την Τουρκία [ενν. για το Σουηδικό Πρωτόκολλο].

Έτσι άρχισαν να προετοιμάζουν την αμερικανική κοινή γνώμη και την Άγκυρα για ενδεχόμενο απόσυρσης από τη Βόρεια Συρία και μεταφοράς των δυνάμεών τους (σ.σ. Κούρδων μαχητών) από τη Συρία στην Ιορδανία, επιδιώκοντας παράλληλα την ένταξη του πολιτικού σκέλους της οργάνωσης των Κούρδων PYD στη δομή της συριακής κυβέρνησης με κάποια ειδικά προνόμια

«CIA και Πεντάγωνο αναπτύσσουν στρατηγικές προετοιμασίας»

«Τόσο η CIA όσο και το Πεντάγωνο αναπτύσσουν στρατηγικές προετοιμασίας για την μετά Μπάιντεν περίοδο και ανακοινώθηκε στους ηγέτες του PKK-PYD στη Συρία ότι μπορεί να μεταφέρουν τα στρατιωτικά τους αρχηγεία από τη Β.Συρία στην Ιορδανία, γεγονός που δεν άρεσε ωστόσο στην ηγεσία του ΡΚΚ-ΡΥD», ανέφερε ο ιδιαίτερα βαθυγνώστης της γεωστρατηγικής ατζέντας της Τουρκίας Χακί Πεκίν.

Πώς συνδέεται η επίθεση του Ιράν κατά ΗΠΑ στην Ιορδανία

Κι όχι μόνο στους Κούρδους... Συνομιλητές του ethnos.gr εκτιμούν ότι η υφέρπουσα συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ-Τουρκίας για μετακίνηση Κούρδων ίσως να ενόχλησε και το Ιράν, το οποίο δεν αποκλείεται να έδειξε την αντίδρασή του στην πιθανή νέα αμερικανική παρουσία στο υπογάστριό του με το Κυριακάτικο αιματηρό χτύπημα στην βάση των ΗΠΑ στην Ιορδανία.

ΠΗΓΗ https://www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου