Τρία μηνύματα, από ανθρώπους που γνωρίζουν το προσκήνιο και το παρασκήνιο των συνομιλιών και που σίγουρα δεν είναι προς την ίδια κατεύθυνση. Είναι όμως ενδεικτικά του πολύπλοκου πλαισίου που υπάρχει στον ελληνοτουρκικό διάλογο.
Μέσα σε ένα 24 ωρο, τρία διαφορετικά μηνύματα καταγράφησαν δημοσίως, που αφορούν το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Τρία μηνύματα, από ανθρώπους που γνωρίζουν το προσκήνιο και το παρασκήνιο των συνομιλιών και που σίγουρα δεν είναι προς την ίδια κατεύθυνση. Είναι όμως ενδεικτικά του πολύπλοκου πλαισίου που υπάρχει στον ελληνοτουρκικό διάλογο.
Ο υπουργός εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης πιστεύει ότι η προσέγγιση των δύο χωρών θα πρέπει να γίνεται κατά στάδια, με φρόνηση και σύνεση. Σε συνέντευξή του στα ΝΕΑ θέτει και το δίλημμα της επόμενης ημέρας: Ή θα συνεχίσουμε, όπως συνέβαινε στο παρελθόν να είμαστε σε καθεστώς διαρκούς υπερέντασης στη σχέση μας με την Τουρκία, ή θα συζητήσουμε με νηφαλιότητα και διαβουλευτικό πνεύμα ορίζοντας ως λέξη κλειδί τις «συνθέσεις».
Όπως εκτιμάται από ορισμένους διπλωματικούς κύκλους, ίσως ωρίμασαν οι συνθήκες για να ξεκινήσει η συζήτηση για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζωνης αν και αυτή τη φορά ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, απέφυγε να το αναφέρει.
Λίγες ώρες νωρίτερα ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έστελνε ένα τελείως διαφορετικό σήμα. «Αν υπάρχει διάλογος, σε όλα τα επίπεδα, είναι πάντα κάτι γόνιμο και θετικό. Όταν όμως ακούω τη λέξη "συναίνεση" και με τα τρία κόμματα και μέσα στην κυβέρνηση, αυτό μυρίζει διάθεση συνθηκολόγησης και όχι συναίνεσης» είπε από το βήμα του συνεδρίου της Καθημερινής. Για να καταλήξει με νόημα, ότι όταν μιλάς για συναίνεση, ζητάς να κάνεις βήματα παραπάνω, δηλαδή «βήματα υποχώρησης». Οι θέσεις του Αντώνη Σαμαρά στα εθνικά θέματα είναι γνωστές, ποτέ όμως δεν περνούν απαρατήρητες.
Την ίδια στιγμή που ο πρώην πρωθυπουργός έκανε αυτή την παρέμβαση, στην άλλη άκρη του Αιγαίου βρισκόταν σε εξέλιξη το διπλωματικό φόρουμ της Αττάλειας παρουσία του υπουργού εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν. Εκεί, ανώτατη τουρκική πηγή μίλησε στο ΣΚΑΪ και εμφανίστηκε επιφυλακτική για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. «Όσο δεν σημειώνεται πρόοδος, υπάρχει κίνδυνος οπισθοδρόμησης», ήταν το μήνυμα που έστειλε. Μέσα σε αυτό το κλίμα, το χρονοδιάγραμμα των επαφών παραμένει σταθερό, στις 11 Μαρτίου θα υπάρξουν πολιτικές διαβουλεύσεις, τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης στις 11 Απριλίου και αρχές Μαιου η συνάντηση Μητσοτάκη Ερτογάν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου