Ορισμένες χώρες του ΝΑΤΟ ενθαρρύνουν τους Συμμάχους τους να είναι πιο τολμηροί όταν πρόκειται να στείλουν δικούς τους στρατιώτες στην Ουκρανία.
Πολλές χώρες του ΝΑΤΟ έχουν βοηθήσει την Ουκρανία από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την πλήρη εισβολή της τον Φεβρουάριο του 2022, παρέχοντας όπλα ως και εκπαίδευση στρατευμάτων στα εδάφη τους. Ωστόσο, ορισμένοι λένε ότι οι Σύμμαχοι της Ουκρανίας θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο πιο άμεσης δράσης για να σταματήσουν τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της αποστολής των δικών τους στρατευμάτων στη Δυτική Ουκρανία, με έμφαση την εκεί εκπαίδευση δυνάμεων του Κιέβου.
Τα πιο πρόσφατα σχόλια προήλθαν από την Κάγια Κάλλας, τη δυναμική πρωθυπουργό της Εσθονίας, (ενεργό μέλος του ΝΑΤΟ). Η Κάλλας είπε στους «Financial Times» ότι «τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ δεν πρέπει να ανησυχούν ότι η αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία για την εκπαίδευση στρατιωτών της θα διακινδύνευε έναν ευρύτερο πόλεμο με τη Ρωσία». (Οι Σύμμαχοι που εκπαιδεύουν ουκρανικά στρατεύματα το κάνουν εκτός Ουκρανίας π.χ. στη Γερμανία, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Πολωνία κ.ά.). Ωστόσο, ορισμένοι Δυτικοί και Ουκρανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι η εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτών στη δική τους επικράτεια θα ήταν πιο αποτελεσματική.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας προ εβδομάδων χαρακτήρισε ως «ανοιχτό μυστικό» ότι ορισμένοι δυτικοί στρατιώτες βρίσκονται ήδη στην Ουκρανία. Η Κάλλας είπε ότι ακόμη και αν οι στρατιώτες του ΝΑΤΟ δέχονταν επίθεση από τη Ρωσία ενώ βρίσκονταν στην Ουκρανία, δεν θα ενεργοποιούσε αυτόματα το Αρθρο 5, τη ρήτρα συλλογικής άμυνας του ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με τη ρήτρα, μια επίθεση εναντίον ενός μέλους του ΝΑΤΟ είναι επίθεση εναντίον όλων. «Δεν μπορώ να φανταστώ ότι αν κάποιος τραυματιστεί εκεί, τότε αυτοί που έστειλαν τους ανθρώπους τους θα πουν “είναι το άρθρο πέντε. Ας… βομβαρδίσουμε τη Ρωσία”. Δεν είναι αυτόματο, επομένως αυτοί οι φόβοι δεν είναι βάσιμοι». Και πρόσθεσε: «Αν στείλετε τους ανθρώπους σας να βοηθήσουν τους Ουκρανούς… ξέρετε ότι η χώρα βρίσκεται σε πόλεμο και πηγαίνετε σε μια ζώνη κινδύνου. Επομένως, παίρνετε το ρίσκο».
Η Εσθονία, ενώ είναι μια μικρή χώρα, είναι ένας από τους βασικούς συμμάχους της Ουκρανίας και υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές της όσο το δυνατόν μεγαλύτερης υποστήριξης στην Ουκρανία. Εχει επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι η Ρωσία είναι πιθανό να επιτεθεί και αλλού στην Ευρώπη μετά την Ουκρανία. Τα σχόλια της Κάλλας έρχονται, αφού άλλοι αξιωματούχοι στην Εσθονία πρότειναν ότι οι στρατιώτες τους θα μπορούσαν να σταλούν στην Ουκρανία. Ο δρ Μάντις Ρολ, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του προέδρου της χώρας, δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι η κυβέρνηση συζητά «σοβαρά» τη δυνατότητα ανάπτυξης εσθονικών στρατευμάτων στην Ουκρανία σε μη μαχητικούς ρόλους.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας, Σικόρσκι, επεσήμανε ότι η παρουσία των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία «δεν είναι αδιανόητη» και είπε ότι εκτιμά τον Μακρόν που δεν απέκλεισε την ιδέα. Η πρωθυπουργός της Λιθουανίας, Ινγκριτα Σιμονίτε, είπε ότι έχει το «πράσινο φως» από το Κοινοβούλιο της χώρας να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία για εκπαίδευση, αλλά η Ουκρανία δεν το έχει ακόμη ζητήσει.
Είπε ότι η Ρωσία μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο να απαντήσει, αλλά «αν σκεφτόμασταν μόνο τη ρωσική απάντηση, τότε δεν θα μπορούσαμε να στείλουμε τίποτα».
Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι η Ευρώπη θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο αποστολής στρατευμάτων για να βοηθήσει την Ουκρανία, αν η Ρωσία διαρρήξει τις μετωπικές γραμμές της, ως και «αν η Ρωσία επικρατήσει στην Ουκρανία, δεν θα υπάρχει ασφάλεια στην Ευρώπη».
Οι Γερμανοί της Ρωσίας
Η Ρωσία έχει ξεκινήσει μια προπαγάνδα που στοχεύει στους γερμανόφωνους για το στρατό της και τη μισθοφορική δύναμη Βάγκνερ, με τον Πούτιν να επιδιώκει οι εθνοτικές μειονότητες να γίνουν «τροφή για κανόνια». Τους τελευταίες μήνες, οργανώσεις που ισχυρίζονται ότι εκπροσωπούν τα συμφέροντα των εθνικών Γερμανών στη Ρωσία βομβαρδίζουν τη μειονοτική κοινότητα με πολεμική προπαγάνδα, και με ιδιαίτερη έμφαση στην προσέλκυση-στρατολόγηση νέων.
Η αποκάλυψη είναι ανησυχητική και ενδεχομένως ντροπιαστική για το Βερολίνο, καθώς η Ρωσία ουσιαστικά οπλίζει τη γερμανική κουλτούρα εναντίον της Ουκρανίας. Η Γερμανία «παλεύει» επίσης με την απύθμενη ρωσική κατασκοπεία στο εσωτερικό της, με συνωμοσίες που αφορούν δύο υπηκόους Ρωσίας-Γερμανίας, συμπεριλαμβανομένης και μιας πρόσφατης συνωμοσίας στη Βαυαρία για την ανατίναξη στρατιωτικών βάσεων που παρέχουν υποστήριξη στην Ουκρανία.
Υπολογίζεται ότι 400.000 Ρωσογερμανοί, ή «Russlanddeutsche», ζουν στη Ρωσία. Αντιμετώπισαν διώξεις κατά τη σοβιετική εποχή και εξακολουθούν να είναι περιθωριοποιημένοι από το Κρεμλίνο. Πληροφορίες του υπογράφοντα φέρουν προπαγανδιστικό υλικό που εκδόθηκε από το Περιφερειακό Ρωσογερμανικό Σώμα Τομσκ να φέρει τις σημαίες της Γερμανίας και της Ρωσίας και να προτρέπει τους Ρωσογερμανούς να κάνουν δωρεές στις ένοπλες δυνάμεις του Πούτιν και να παρακολουθήσουν δωρεάν συναυλίες υπέρ του πολέμου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου