Σάββατο 25 Μαΐου 2024

Τα Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας στην Μεσόγειο και οι δεύτερες σκέψεις για τα Blackhawk – ΒΙΝΤΕΟ


Ελικόπτερο Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας πραγματοποίησε αποστολή διάσωσης σε εμπορικό πλοίο στην Μεσόγειο, προβάλλοντας την ουσιαστική κυριαρχία της Ελλάδας – καταρρίπτοντας το ανυπόστατο δόγμα της «γαλάζιας πατρίδας» και του «τουρκολιβυκού μνημονίου».

Του Χρήστου Μαζανίτη

Μία φαινομενικά επιχείρηση – ρουτίνας διάσωσης ασθενών από εμπορικό πλοίο νότια της Κρήτης που πραγματοποίησε η Πολεμική Αεροπορία, έστειλε πολλαπλά μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση για την αδιαμφισβήτητη κυριαρχία της Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, όπως έκανε γνωστό το ΓΕΑ με ανάρτησή του στο «Χ», την Πέμπτη 23 Μαΐου, ελικόπτερο Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας παρέλαβε 2 ασθενείς, μέλη του πληρώματος του εμπορικού πλοίου «REBECCA», το οποίο έπλεε 60 ναυτικά μίλια νότια της Ιεράπετρας Κρήτης.

Το σημαντικό στοιχείο είναι το σημείο όπου πραγματοποιήθηκε η επιχείρηση διάσωσης και μεταφοράς των ασθενών. Η θαλάσσια περιοχή 60 ναυτικά μίλια νότια της Ιεράπετρας (σχεδόν 100 χιλιόμετρα) είναι το σημείο που η Τουρκία είχε επιχειρήσει ανεπιτυχώς να γκριζάρει μέσω του παράνομου τουρκο-λιβυκού μνημονίου.

Η συγκεκριμένη περιοχή ανήκει στο ελληνικό FIR και φυσικά η Πολεμική Αεροπορία πραγματοποίησε επιχείρηση απλά επειδή… μπορεί! Και μπορεί διότι διαθέτει αυτή τη στιγμή τα ελικόπτερα Super Puma, τα οποία βρίσκονται σε κατάσταση αύξησης των διαθεσιμοτήτων, μετά από χρόνια εγκατάλειψης κι απαξίωσης.

Ελικόπτερα ηλικίας 20 ετών, που έχουν περάσει τον περισσότερο χρόνο τους καθηλωμένα λόγω ατυχών επιλογών παρά εν υπηρεσία, όπως θα ήταν το λογικό.

Ωστόσο, όπως είχαμε αποκαλύψει στο enikos.gr, μετά την απόφαση ακύρωσης επιλογής των AW-139 ως τα νέα ελικόπτερα της ΠΑ, αποφασίστηκε η επανενεργοποίηση των Super Puma, τα οποία ναι μεν έχουν υψηλό κόστος συντήρησης, ωστόσο το τελικό πρόσημο είναι κατά 90% φθηνότερο από την αγορά νέων.

Αυτή τη στιγμή η ΠΑ έχει στη διάθεσή της 3 ελικόπτερα κι ελπίζει να τα διπλασιάσει ως το τέλος της χρονιάς, που θα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες συντήρησης από συνεργαζόμενη εταιρεία και την ΕΑΒ.

Ωστόσο, πληροφορίες του enikos.gr αναφέρουν ότι έχει αρχίσει να αναθερμαίνεται το ενδιαφέρον της ΠΑ για την προμήθεια 14 νέων ελικοπτέρων και μάλιστα όμοιων με αυτών που έχει προμηθευτεί το Πολεμικό Ναυτικό κι ετοιμάζεται να παραλάβει και ο Στρατός Ξηράς. Το ενδιαφέρον για τα Blach Hawk είναι ορατό και τώρα αναζητείται η φόρμουλα ώστε να μπορέσει το ενδιαφέρον να μετουσιωθεί σε προμήθεια.

Η ΠΑ έχασε μία ιστορική ευκαιρία το περασμένο Φθινόπωρο να μπει στο μεγάλο πακέτο παραγγελίας των 35 νέων ελικοπτέρων του Στρατού Ξηράς και να αντικαταστήσει τα ΑΒ205 και Β212 που διαθέτει, από τα οποία έχει ουσιαστικά μόλις ένα σε πτήσιμη κατάσταση.

Η ευκαιρία ήταν ιστορική αφού τα ελικόπτερα αγοράζονται 34% φθηνότερα, με τιμές αμερικάνικου στρατού, με κόστος μόλις 19 εκατ. το ένα εν αντιθέσει με τα AW-139 που αρχικά είχε επιλέξει και που η τιμή τους ήταν στα 21,5 εκατ (βάσει του κόστους αγοράς που ανακοινώθηκε από την Πολιτική Προστασία).

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΕΔΩ

ΠΗΓΗ https://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου