Σάββατο 25 Μαΐου 2024

Κύπρος: Ταυτοποιήθηκε αγνοούμενος του 1974, αλλά δεν έχει απομείνει ζωντανός συγγενής για να παραλάβει τα οστά


Γυναίκα στα κοιμητήρια στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας τοποθετεί ένα λουλούδι δίπλα στη φωτογραφία στρατιώτη που έχασε τη ζωή του κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974 (φωτ.: ΕΡΑ / Κάτια Χριστοδούλου)

Είναι η πρώτη φορά που μετά από ταυτοποίηση μέσω DNA δεν υπάρχει κάποιος συγγενής για να ενταφιάσει τα οστά του νεκρού

Θλιβερή ήταν η κατάληξη μιας επιστημονικής ταυτοποίησης οστών ενός αγνοούμενου ήρωα του 1974 στην Κύπρο, καθώς όπως προέκυψε από τον έλεγχο DNA, δεν έχει απομείνει κάποιος συγγενής του εν ζωή για να παραλάβει τα οστά και να τα ενταφιάσει.

Πενήντα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την τουρκική εισβολή του 1974 στην Κύπρο, και από τους αρχικά 1.510 αγνοούμενους, οι 758 δεν έχουν ακόμη ανευρεθεί.

Όπως έγινε γνωστό από το γραφείο της Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων, τα οστά του ήρωα, ο οποίος ήταν από την Ελλάδα, ταυτοποιήθηκαν πριν από λίγο καιρό μέσω DNA, ωστόσο στο μεγάλο χρονικό διάστημα που παρήλθε, οι γονείς αλλά και οι λοιποί συγγενείς του έχουν αποβιώσει.

Πενθούντες στο κοιμητήριο της Αγίας Τριάδας Γιαλούσας ρίχνουν χώμα πάνω από τον τάφο Ελληνοκύπριου στρατιώτη, ο οποίος σκοτώθηκε κατά την τουρκική εισβολή το 1974 και τα οστά του ταυτοποιήθηκαν το 2010 (φωτ.: ΕΡΑ/ Stringer)

Είναι η πρώτη φορά που δεν υπάρχει κανείς για να παραλάβει τα οστά και να ενημερώσει τις κυπριακές Αρχές για το εάν επιθυμεί αυτά να ταφούν στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, ή να μεταφερθούν στην Ελλάδα.

Συνολικά 142 στελέχη της ΕΛΔΥΚ όλων των βαθμίδων σκοτώθηκαν ή αγνοούνται ακόμα από το 1974. Από κληρωτούς στρατιώτες μέχρι και έξι συνταγματάρχες.

• Πηγή: ertnews.gr/Κωστής Κωνσταντίνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου