*Του Κώστα Σαρικά
Η πρόσφατη εικόνα των Μ-1117 του Στρατού Ξηράς δίπλα στα τουρκικά MRAP σε όρχο της EUFOR στο στρατόπεδο Camp Butmir στη Βοσνία καταδεικνύει ότι τα Τροχοφόρα Οχήματα Αναγνώρισης εξελίσσονται σε «πολυεργαλεία», που καλύπτουν σημαντικές ανάγκες, τις οποίες ως σήμερα αναλάμβαναν άλλα οχήματα με πολύ πιο περιορισμένες δυνατότητες ειδικά σε δύσκολα εδάφη.
Ήδη, η συντριπτική πλειονότητα των 1.200 οχημάτων τύπου Μ-1117 Guardian, τα οποία έχει παραλάβει ο Στρατός Ξηράς από τις ΗΠΑ μέσω της διαδικασίας EDA που αφορά δωρεάν παραχώρηση στρατιωτικού υλικού, έχουν μεταφερθεί στον Έβρο και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και χρησιμοποιούνται με ιδιαίτερη αποτελεσματικότητα από τις Μονάδες της πρώτης γραμμής σε ρόλους επιτήρησης – αναγνώρισης.
Έως σήμερα ο Στρατός Ξηράς δεν διέθετε τροχοφόρο όχημα με αυτές τις δυνατότητες, κατά συνέπεια η απόκτηση τους χαρακτηρίζεται πολύτιμη, όπως ήδη αποδεικνύεται από την αξιοποίησή τους. Αν και ο οπλισμός των Μ-1117, όπως τα χρησιμοποιούσαν οι Αμερικανοί, περιλάμβανε πολυβόλο τύπου M2HB των 12,7 χιλιοστών αλλά και το βομβιδοβόλο τύπου ΜΚ-49 των 40 χιλιοστών, στην Ελλάδα έφτασαν «γυμνά» με αποτέλεσμα η αρχική διαμόρφωση να περιλαμβάνει πολυβόλο τύπου MG3 των 7.62 χιλιοστών.
Ωστόσο το Στρατιωτικό Επιτελείο έχει ήδη λάβει την απόφαση να εξοπλίσει μεγάλο αριθμό οχημάτων Μ-1117 όπως οι Αμερικανοί και έτσι ήδη προχωράει η παραγγελία για ηλεκτρικούς πυροδοτητές των πολυβόλων, ενώ πρόκειται να χρησιμοποιηθούν «50άρια» πολυβόλα, τα οποία διαθέτει στις αποθήκες του ο Στρατός Ξηράς.
Όμως το Στρατιωτικό Επιτελείο προχωρά στην αξιοποίηση των Μ-1117 και με διαφορετική διαμόρφωση χρησιμοποιώντας νέα τεχνολογία. Ήδη κάποια Guardian χρησιμοποιούνται ως «μίνι» κέντρα Διοίκησης και Επιτήρησης, καθώς έχουν ενσωματωθεί ηλεκτρονικά συστήματα όπως κάμερες ημέρας και νύχτας, που έχουν τη δυνατότητα να μεταδίδουν, μέσω 5G, εικόνα σε πραγματικό χρόνο στα Κέντρα Επιχειρήσεων.
Επιπλέον τα οχήματα αυτά μεταφέρουν drones, τα οποία μπορούν να απογειώνονται και με τον ίδιο τρόπο να επιτηρούν μεγάλες περιοχές μεταφέροντας δεδομένα ή ακόμα και να αναγνωρίζουν στόχους και να δίνουν στοιχεία σε οπλικά συστήματα και με απλά λόγια, να λειτουργούν σαν κινητά παρατηρητήρια πάνω στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα της χώρας.
Το Στρατιωτικό Επιτελείο εξετάζει επιπλέον και τη δυνατότητα μεταφοράς και χρήσης, από τα πληρώματα των Μ-1117 Guardian, των περιφερόμενων πυρομαχικών όπως τα Switchblade-600, τα οποία πρόκειται να αποκτήσει ο Στρατός Ξηράς.
Με αυτόν τον τρόπο, τα Guardian πέρα από τις δυνατότητες αναγνώρισης και επιτήρησης, θα αποκτήσουν και δυνατότητες κρούσης και αποτροπής σε μεγαλύτερες αποστάσεις με τη χρήση «έξυπνων» οπλικών συστημάτων. Όπως ήδη έχει αναφέρει το Onalert.gr, στόχος του Στρατιωτικού Επιτελείου είναι τα Swithblade-600 να είναι εποχούμενα τόσο πάνω στα Μ-1117 όσο και στα Humvee.
H αντιαρματική κεφαλή που διαθέτουν τους δίνει τη δυνατότητα να πλήξουν στόχους υψηλής επικινδυνότητας με θωράκιση όπως Τεθωρακισμένα αλλά και αποβατικά σκάφη στο νησιωτικό περιβάλλον.
Με κεφαλή βάρους 15 κιλών τα Switchblade-600, έχουν βεληνεκές που ξεπερνά τα 40 χιλιόμετρα και δυνατότητα για διάρκεια πτήσης άνω των 40 λεπτών. Μπορούν να προσβάλλουν σταθερούς και κινούμενους στόχους καθώς αναπτύσσουν ταχύτητα που ξεπερνά τα 180 χιλιόμετρα ενώ αν δεν χρησιμοποιηθούν μπορούν να επιστρέψουν πίσω και εκτοξευτούν εκ νέου. Έως και έξι περιφερόμενα πυρομαχικά μπορούν να μεταφερθούν εντός πολλαπλού εκτοξευτή και να μετατρέπουν κάθε M-1117 Guardian σε πολύτιμο οπλικό σύστημα με διευρυμένες δυνατότητες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου