Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL – Αθήνα
Δυο από τα μεγάλα στοιχήματα της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής άμυνας είναι το λεγόμενο «συμμάζεμα» των στρατοπέδων αλλά και η εκπαίδευση των στρατευσίμων.
Για το «λουκέτο» σε στρατόπεδα, παρά το γεγονός ότι τα στοιχεία δείχνουν πως ορισμένα είναι υποστελεχωμένα, ο μεγάλος σκόπελος είναι οι αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών.
Και αυτό αποτελεί δείγμα για τον τρόπο που οι τοπικοί φορείς – κι όχι μόνο – βλέπουν τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις, ακόμη κι αν αυτές δεν αποδίδουν ότι ενδεχομένως προσδοκούσαν σε τοπικό επίπεδο.
Δυο μάλιστα είναι τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα αντιδράσεων, μέσα από τα οποία οι τοπικές κοινωνίες, κέρδισαν στα «σημεία» κόντρα στις αποφάσεις της πολιτείας.
«Νικητής» οι τοπικοί φορείς…
Το πρώτο παράδειγμα αφορά την 32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών όπου από την δεκαετία του 1980, πολιτικές και στρατιωτικές ηγεσίες επιχείρησαν την μεταφορά του κρίσιμου σχηματισμού από τον Βόλο σε εγκαταστάσεις πιο κοντά στον στόλο και τα αρματαγωγά.
Το 2019, λίγο πριν τις Εθνικές εκλογές η τότε απόφαση κρύφτηκε γι’ ακόμη μια φορά στο υπουργικό συρτάρι καθώς ο κίνδυνος της ψήφου διαμαρτυρίας καραδοκούσε.
Παρά την αλλαγή κυβέρνησης και τη νέα στρατιωτική ηγεσία στο τιμόνι του ΓΕΕΘΑ, ο σχεδιασμός του επιτελείου πρότεινε την λύση δημιουργίας mini ναυστάθμου για τα αρματαγωγά του στόλου και όχι την μετακίνηση των Πεζοναυτών.
Τίποτα απ’ αυτά δεν υλοποιήθηκε και η Ταξιαρχία παραμένει στην πόλη του Βόλου, εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από τα πλοία όπου θα μεταφέρουν τους πεζοναύτες στη νησιωτική Ελλάδα.
Το δεύτερο παράδειγμα αφορά την 1η Ταξιαρχία της Αεροπορίας Στρατού, μετά την καταστροφή της αεροπορικής βάσης του Στεφανοβικείου.
Αν και πέρασε ενάμισης χρόνος το θέμα της εγκατάστασης στελεχών και ελικοπτέρων σε συγκεκριμένη περιοχή έχει περάσει από χίλια κύματα.
Και το αποτέλεσμα είναι ότι παρά τις εισηγήσεις πολλά βρίσκονται ακόμη στον αέρα.
Η 1η Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού ως συμπαγής σχηματισμός εντός μιας ενιαίας στρατιωτικής εγκατάστασης όπως πολλά μαρτυρούν δεν θα υπάρξει ξανά. Άλλοι θα παραμείνουν εντός των τειχών της Λάρισας, άλλοι θα τοποθετηθούν στην Ημαθία και κάποιοι άλλοι στην Θεσσαλονίκη.
Ανάχωμα στις αντιδράσεις
Ως ανάχωμα στις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών και φορέων μπροστά στις επερχόμενες αλλαγές που σχεδιάζονται, είναι οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει ο Νίκος Δένδιας ώστε να ενημερώσει τους τοπικούς βουλευτές αλλά και τους φορείς.
Μια εκ των προτάσεων που υπάρχει είναι η ανάπλαση των χώρων όπου βρίσκονταν στρατιωτικές εγκαταστάσεις ώστε αυτές να εκμεταλλεύονται με τον καλύτερα δυνατό τρόπο από τους πολίτες αλλά και την τοπική οικονομία.
Το θέμα του «λουκέτου» απασχολεί και το κοινοβούλιο με τον υφυπουργό Εθνικής άμυνας Γιάννη Κεφαλογιάννη ν’ απαντά σε επίκαιρη ερώτηση σχετικά με την υποστελέχωση στρατοπέδων σε Έβρο και Θράκη.
Ο Κος. Κεφαλογιάννης ανέφερε ότι «η στρατιωτική ηγεσία θα κρίνει πού θα πρέπει να είναι τοποθετημένη η δύναμη μας στον ελλαδικό χώρο προκειμένου να έχουμε την βέλτιστη αποτρεπτική ισχύ.{…} Θα ξανά θέσω το ερώτημα: Θέλουμε ή δεν θέλουμε να είναι επανδρωμένα τα στρατόπεδα μας; Πρέπει να γίνει ένα συμμάζεμα συνολικά, από το να είναι κάποια υποστελεχωμένα. Δεν αναφέρομαι στον Έβρο, αλλά για τα 831 στρατόπεδα που έχουμε περισσότερα από τις ΗΠΑ στο έδαφος τους. Ο κ. Υπουργός δεν είπε ότι είναι όλος ο Έβρος υποστελεχωμένος. Ίσα ίσα είναι ενισχυμένος, τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο σε οπλικά συστήματα και σε υποδομές.»
Ο υφυπουργός υπογράμμισε ότι, τόσο ο κ. Δένδιας όσο και ο ίδιος, έχουν αναφερθεί κατ’ επανάληψη στην ενίσχυση του Έβρου και των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, που αποτελούν την προμετωπίδα για την αντιμετώπιση της όποιας εξ’ Ανατολών απειλής.
Σε μια αποστροφή ο κος Κεφαλογιάννης σημείωσε ότι «κάποια στρατόπεδα του Έβρου δεν μπορεί να είναι υποστελεχωμένα. Εμείς θέλουμε να τα ενισχύσουμε.»…
Και εδώ τίθεται ένα ερώτημα. Θα μπει «λουκέτο» σε κάποια στρατόπεδα ή μήπως θα ενισχυθούν με στελέχη και στρατεύσιμους, γεγονός που θα χαιρέτιζαν τοπικές κοινωνίες και δεν θα υπήρχαν διαμαρτυρίες;
150% στελέχωση στην Πελοπόννησο έναντι 30% επάνδρωση στον Έβρο…
Μια άλλη φράση, αυτή τη φορά του υπουργού εθνικής άμυνας, ότι υπάρχουν στελεχωμένα στρατόπεδα 150% στην Πελοπόννησο, ίσως απαντά στο πιο πάνω ρητορικό ερώτημα για το που θα βρεθεί το προσωπικό!
Βεβαίως για το 150% επάνδρωσης σε μονάδες της ενδοχώρας δεν ευθύνεται κανένα από τα επιτελεία, τα οποία επιδιώκουν μονίμως οι στρατεύσιμοι να κατευθύνονται- κυρίως στον στρατό ξηράς- σε μονάδες της παραμεθορίου. Η τοποθέτηση στρατευσίμων σε μονάδες πέριξ των «οικογενειακών συνόρων» είναι ένα διαφορετικό αποτέλεσμα, όπου τις περισσότερες φορές δεν έχει καμία σχέση με στρατιωτικές αποφάσεις!
Πάντως από την πλευρά του Γενικού Επιτελείου Στρατού σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει έτοιμο το σχέδιο «λουκέτο» και μάλιστα αυτό είναι εφικτό να υλοποιηθεί ακόμη και εντός του τρέχοντος μήνα. Οι πρώτες δέκα στρατιωτικές εγκαταστάσεις δεν αποκλείει κανείς ότι εντός του Δεκεμβρίου θ’ αποτελούν παρελθόν, ενώ στόχος είναι μέχρι να ρίξει αυλαία και το 2025, τα στρατόπεδα που θα κλείσουν θα φτάσουν (;) τα 137…
Στην πρώτη δεκάδα οι εγκαταστάσεις που θα κλείσουν και τα στελέχη θα πρέπει να μετακινηθούν, πιθανότατα σε κάποιο επιτελείο ή σε κάποια μονάδα της παραμεθορίου, είναι στην Αττική, την Στ. Ελλάδα, την Πελοπόννησο, την Κεντρική Μακεδονία και την Ήπειρο. Εξετάζεται και η αμεσότητα για «λουκέτα» σε στρατόπεδα της Δυτικής Ελλάδας, αλλά και σε περιοχές της ΑΣΔΕΝ καθώς επίσης και του Δ’ Σώματος Στρατού.
Στρατιωτικές πηγές λένε ότι πρόκειται για δευτερεύουσες εγκαταστάσεις που κατ’ ουσίαν υπολειτουργούν με μικρό αριθμό προσωπικού και ελάχιστους στρατεύσιμους.
Και τα στελέχη που υπηρετούν σε αυτές τις εγκαταστάσεις, σύμφωνα με τους επιτελείς του Στρατού Ξηράς, δεν έχουν άλλη επιλογή από το να μετακινηθούν σε σχηματισμούς και σε μάχιμες μονάδες όπου η σημερινή επάνδρωσή τους σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνει μόλις το 30%, σύμφωνα με τα στοιχεία που είχε παρουσιάσει ο ίδιος ο κ. Δένδιας.
Σε ό,τι έχει να κάνει με μονάδες της παραμεθορίου εκεί σχεδιάζεται η συγχώνευση μονάδων ώστε να ενισχυθούν πολυδύναμα στρατόπεδα και να μην είναι οι εγκαταστάσεις διασκορπισμένες σε διαφορετικά γεωγραφικά σημεία.
Και η αρχή πρόκειται να γίνει με μονάδες οι οποίες προέρχονται από το ίδιο όπλο με κοινά οπλικά συστήματα. Από τον σχεδιασμό του υπουργείου, του ΓΕΕΘΑ και των Επιτελείων δεν απουσιάζουν οι νομικές στρατιωτικές υπηρεσίες καθώς και εκεί θα δημιουργηθούν συνθήκες συγχώνευσης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου