Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2024

Οι Αλβανοί καταγγέλλουν Σκοπιανούς για παραποίηση αρχαιολογικών ευρημάτων


Ιλλυρικές αρχαιολογικές ανακαλύψεις που έλαβαν χώρα στην περιοχή της Στρούγκας, αρχαιολόγοι της Βόρειας Μακεδονίας διαστρεβλώνουν την αλήθεια, γράφουν τα αλβανικά media

Σε μια εξαιρετική αρχαιολογική ανακάλυψη στη Στρούγκα, βρέθηκε ένα αρχαίο κράνος, το οποίο πιστεύεται ότι ανήκει στην Ιλλυρική φυλή των Ενκελεϊτών και χρονολογείται πάνω από 2.500 χρόνια.

Κράνη αυτού του τύπου, γνωστά ως «Κορινθιακά κράνη», χρησιμοποιήθηκαν στη Νότια Ιλλυρία, ιδιαίτερα από το γνωστό ιστορικό πρόσωπο, τον βασιλιά της Ηπείρου Πύρρο. Αυτή η ανακάλυψη, μαζί με άλλα σημαντικά αντικείμενα, όπως χάλκινα και χρυσά αγγεία που βρέθηκαν στον βασιλικό τάφο, έχει απήχηση σε όλη την περιοχή για την ιστορική και πολιτιστική τους αξία.

Όμως τα μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων καθώς και το Υπουργείο Πολιτισμού της Βόρειας Μακεδονίας προσπαθούν να μην συνδέσουν αυτά τα αρχαιολογικά ευρήματα με την Ιλλυρική περίοδο, αλλά προσπαθούν να πουλήσουν το γεγονός σαν να βρέθηκαν σε χωριό της Βόρειας Μακεδονίας που κατοικούν Σλάβοι και ότι στο μέρος όπου βρέθηκαν που κατοικούνε σήμερα Αλβανοί.

Δημοσιογράφος της εκπομπής «Fiks Fare» ταξίδεψε στο χωριό Κοροσίστε της Στρούγκας για να δει από κοντά τις ανασκαφές που γίνονται. Κατά την άφιξη, η ομάδα ενημερώθηκε ότι οι εργασίες είχαν τελειώσει και ότι το χωράφι στο οποίο βρέθηκαν τα αρχαιολογικά αντικείμενα είχε επιστρέψει στην προηγούμενη κατάσταση.

Ο δημοσιογράφος επικοινώνησε με τον ιδιοκτήτη της γης όπου έγιναν οι ανασκαφές, τον Σέφιτ Σεμσεντίνι,  ο οποίος δήλωσε πώς βρήκε αυτά τα αντικείμενα. Αρχικά, ενώ δούλευε το χώμα με μια αξίνα το 2020, είχε βρει το πρώτο κράνος. «Μετά έπεσα πάνω σε μερικές πέτρες και ήταν δύσκολο να σκάψω, οπότε πήρα έναν εκσκαφέα και μετά βρήκαμε το χάλκινο κράνος, το οποίο πήγαμε στο μουσείο της Αχρίδας», λέει ο Σεμσεντίνι.

Μετά από 4 χρόνια, μια ομάδα αρχαιολόγων έδειξε ενδιαφέρον και πήγε στο κτήμα του, όπου του ζήτησαν άδεια για να κάνουν εξειδικευμένες ανασκαφές.

Αλλά από το 2020 έως το 2023, κανείς δεν μπήκε στον κόπο να κηρύξει την περιοχή αρχαιολογική περιοχή.

Προκειμένου να κατανοήσει καλύτερα τη σημασία των αντικειμένων που βρέθηκαν, ο δημοσιογράφος της αλβανικής εκπομπής συνάντησε επίσης τον Αλβανό αρχαιολόγο  Φιτνί Νταλίπι. Ο  Νταλίπι εντάχθηκε στην ομάδα των Σκοπιανών αρχαιολόγων από την πρώτη μέρα των ανασκαφών. Ο Νταλίπι λέει ότι σε αυτόν τον χώρο βρέθηκαν κάποια πράγματα, όπως βελόνες, κράνος, κομμάτια χρυσού. Ακόμη και αυτοί, ως αρχαιολόγοι, νομίζουν ότι εκεί μπορούν να βρουν τα ερείπια ενός πολιτισμού που ανήκει στον 6ο αιώνα π.Χ.

Αυτά τα αντικείμενα ανήκουν στην Ιλλυρική φυλή Ενκέλεϊ, που ζούσε στις περιοχές γύρω από τη λίμνη Αχρίδα και που δημιούργησε την πρώτη δυναστεία του ιλλυρικού βασιλείου στα τέλη του 5ου αιώνα π.Χ. Στο μεταξύ, οι Σκοπιανοί αρχαιολόγοι δεν θέλουν να αποδεχτούν αυτό το γεγονός.

Μάλιστα, τα μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων που παλεύουν με την παραπληροφόρηση, δίνουν άλλη χροιά στα αρχαιολογικά ευρήματα.

Το πρώτο πράγμα που κάνουν τα Σκοπιανά μέσα ενημέρωσης είναι ότι άλλαξαν τη θέση αυτών των αρχαιολογικών ευρημάτων, αφαιρώντας τα από οικισμούς με αλβανικό πληθυσμό και ενημερώνοντας ότι οι ανασκαφές έγιναν στο χωριό Βολίνα. Το χωριό με σλαβικό πληθυσμό που χωρίζεται από το χωριό Κοροσίστε με μία μόνο γέφυρα. Το χωριό Κοροσίστε έχει πάνω από το 90% του αλβανικού πληθυσμού και βρίσκεται στα βορειοανατολικά της Στρούγκα.

Αυτό που εγείρει ακόμη περισσότερες αμφιβολίες για να διαστρεβλωθεί η αλήθεια της προέλευσης αυτών των αρχαιολογικών αντικειμένων, είναι ότι στην ομάδα των αρχαιολόγων εμφανίζεται και ο Σκοπιανός αρχαιολόγος Πάσκο Κούζμαν. Ο τελευταίος καταδικάστηκε το 2014 από το Κακουργιοδικείο των Σκοπίων σε τρία χρόνια φυλάκιση για παράνομη ανασκαφή και πώληση αρχαιολογικών αντικειμένων.

Ακόμη και στην επίσημη αντίδραση του Υπουργού Πολιτισμού της Βόρειας Μακεδονίας, ούτε λέξη δεν λέει ότι τα αντικείμενα αυτά ανήκουν στην Ιλλυρική περίοδο. Σε απάντηση, ο υπουργός ισχυρίστηκε μόνο ότι αυτά τα αρχαιολογικά ευρήματα ανήκουν στον έκτο αιώνα π.Χ. και αντιπροσωπεύουν μια αρχαϊκή (ανώνυμη) νεκρόπολη, καταλήγει η αλβανική Boldnews.

Αποκλειστικά στο  ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ

ΠΗΓΗ https://echedoros.blog

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου