Η πτώση του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ και η αυξανόμενη πίεση στις «Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις» να αποσυρθούν από την ανατολική Συρία ανανέωσαν τις ελπίδες όλων των Σύρων για επιστροφή των κοιτασμάτων πετρελαίου που βρίσκονται στην ανατολική Συρία και την άμβλυνση της κρίσης των καυσίμων που οι Σύροι υποφέρουν για περισσότερο από μια δεκαετία.
Αυτά τα κοιτάσματα είχαν καλύψει την τοπική ζήτηση για πετρέλαιο για δεκαετίες και οι εξαγωγές τους παρείχαν σημαντικά έσοδα από συνάλλαγμα, αλλά ο ρόλος τους έχει μειωθεί από τότε που βρέθηκαν εκτός ελέγχου της συριακής κυβέρνησης στην αρχή του εμφυλίου πολέμου.
Το ενδιαφέρον για τις πετρελαιοπηγές της ανατολικής Συρίας αυξήθηκε με τη βρετανική εφημερίδα «Financial Times» να αποκαλύπτει ότι το διυλιστήριο πετρελαίου Baniyas είχε επαναλάβει την τελευταία του εξόρυξη στις 13 Δεκεμβρίου, αφού εξαντλήθηκαν τα αποθέματα αργού πετρελαίου που προμήθευε το Ιράν.
Το διυλιστήριο Baniyas είναι το μεγαλύτερο από τα δύο παλιά διυλιστήρια πετρελαίου που λειτουργούν στη Συρία.
Το θέμα του πετρελαίου και των διάφορων εσωτερικών και φυσικών πόρων στη Συρία, χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια για να δώσει ελπίδα στον συριακό λαό ότι σύντομα θα επιτευχθεί μια οικονομική ανακάλυψη κάποιου είδους που θα ελαφρύνει το βάρος των ετών πολέμου και διεθνών κυρώσεων.
Το χρόνιο πρόβλημα του συριακού πετρελαϊκού τομέα είναι η ακραία ασάφεια γύρω από τα έσοδά του και το μέγεθος των αποθεμάτων του, οι Σύροι χρησιμοποιούσαν πάντα με μεγάλη πλάκα την απάντηση του πρώην Προέδρου της Λαϊκής Συνέλευσης, Αμπντούλ Καντίρ Καντούρα, στα μέλη του 1990, το Συμβούλιο που τον ρώτησε για τον φάκελο του πετρελαίου, λέγοντας, «Το πετρέλαιο είναι σε ασφαλή χέρια».
Ωστόσο, οι Σύροι δεν έχουν εγκαταλείψει το όνειρο να ζήσουν σε μια οικονομία ικανή που θα τροφοδοτούνται από το πετρέλαιο που υπάρχει στα ανατολικά της χώρας – και ίσως στο μέλλον με το αέριο στην συριακή ΑΟΖ.
Αυτές οι λεπτομέρειες συνοψίζουν την ασάφεια και το πρόβλημα του συριακού αρχείου πετρελαίου πριν από το ξέσπασμα του εμφυλίου πολέμου.
Η υποδομή του συριακού πετρελαϊκού τομέα είχε μεγάλο μερίδιο καταστροφής και δολιοφθοράς κατά τη διάρκεια του πολέμου, όπως και οι υπόλοιποι τομείς υποδομής της χώρας.
Σημαντικές υλικές ζημιές προκλήθηκαν στην υποδομή εξόρυξης και μεταφοράς πετρελαίου από τη βορειοανατολική Συρία στα διυλιστήρια Χομς και Μπανίγιας.
Ορισμένες από αυτές τις ζημιές ήταν αποτέλεσμα στρατιωτικών επιχειρήσεων και κάποιες ήταν αποτέλεσμα εσκεμμένης δολιοφθοράς ή κλοπής σωλήνων, βαλβίδων και εξαρτημάτων σετ άντλησης.
Οι πετρελαιοπηγές στην ανατολική Συρία υπέστησαν επίσης σημαντικές ζημιές ως αποτέλεσμα των πρωτόγονων επιχειρήσεων εξόρυξης πετρελαίου, οι οποίες οδήγησαν στη διαρροή αερίων που σχετίζονται με το πετρέλαιο. Πράγμα που αποδυνάμωσε την ικανότητα εξαγωγής πετρελαίου από πηγάδια. Το πετρέλαιο ρέει ως αποτέλεσμα της πίεσης του αερίου που το συνοδεύει.
Ο διευθυντής του διυλιστηρίου της Baniyas, Ιμπραήμ Μουσλίμ, δήλωσε στις 19 Δεκεμβρίου ότι το ιρανικό πετρέλαιο αποτελούσε το 90% των συριακών εισαγωγών πετρελαίου και το υπόλοιπο προμηθεύονταν από την ανατολική Συρία.
Οι ποσότητες αυτές δεν επαρκούσαν για να καλύψουν μόνο το ήμισυ περίπου της εγχώριας κατανάλωσης, η οποία πριν τον πόλεμο κυμαινόταν μεταξύ 200 και 250 χιλιάδων βαρελιών πετρελαίου την ημέρα.
Ωστόσο, το Ιράν σταμάτησε να εξάγει πετρέλαιο στη Συρία αμέσως μετά την πτώση του καθεστώτος.
Στοιχεία από τον ιστότοπο παρακολούθησης πλοίων TankerTrackers.com δείχνουν ότι το ιρανικό πετρελαιοφόρο Lotus, το οποίο ήταν φορτωμένο με 750.000 βαρέλια πετρελαίου, γύρισε πίσω πριν διασχίσει τη Διώρυγα του Σουέζ στη Συρία στις 7 Δεκεμβρίου, την τελευταία ημέρα του συριακού καθεστώτος .
Ενώ το ιρανικό τάνκερ «Ramona I» ήταν το τελευταίο δεξαμενόπλοιο που παρέδωσε πραγματικά πετρέλαιο στη Συρία. Τα στοιχεία δείχνουν ότι παρέδωσε ένα εκατομμύριο βαρέλια πετρελαίου στις 2 Δεκεμβρίου.
Κατά την εποχή του καθεστώτος Άσαντ, η Δαμασκός και οι δυτικές περιοχές της Συρίας επωφελήθηκαν από παράγωγα πετρελαίου που μεταφέρονταν λαθραία από τον Λίβανο, προκειμένου να αποφευχθούν οι κυρώσεις των ΗΠΑ, ειδικά ο νόμος κυρώσεων «Καίσαρα» που τέθηκε σε ισχύ τον Δεκέμβριο του 2019.
Τι θα σχεδιαστεί – εμπλοκή της Τουρκίας
Κοίτασμα πετρελαίου στο Κυβερνείο Al-Hasakah, στην ανατολική Συρία
Απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις, οι Σύροι στρέφονται και πάλι στο πετρέλαιο της Συριακής Ανατολής. Ωστόσο, αυτό το ζήτημα αντιμετωπίζει μεγάλες επιπλοκές.
Από τη μία πλευρά, και βραχυπρόθεσμα, η νέα συριακή κυβέρνηση πρέπει να λάβει μια σαφή απόφαση σχετικά με τη συνέχιση της ρεαλιστικής συνεργασίας με τις SDF, με τρόπο που να της επιτρέπει να παρακολουθεί τη ροή πετρελαίου από την ανατολική Συρία – έστω και σε μικρές ποσότητες – ή να υποταχθούν στην τουρκική πίεση και να πραγματοποιήσουν στρατιωτική επιχείρηση κατά των SDF, η οποία μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά στα κοιτάσματα πετρελαίου στην ανατολική Συρία και να σταματήσει τη ροή της για άγνωστη περίοδο.
Μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, το πετρέλαιο της ανατολικής Συρίας θα απαιτήσει μεγάλες επενδύσεις για να αυξήσει τα επίπεδα παραγωγής και να τα επιστρέψει σε αυτό που ήταν πριν από το ξέσπασμα του πολέμου το 2011.
Η ζημιά στα κοιτάσματα πετρελαίου στην ανατολική Συρία είναι κάπως παρόμοια με τη ζημιά στα κοιτάσματα πετρελαίου του Ιράκ ως αποτέλεσμα κακής συντήρησης και πρωτόγονων εργασιών εξόρυξης κατά την περίοδο της πολιορκίας (1990-2003).
Το Ιράκ χρειάστηκε περισσότερο από μια δεκαετία, και δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε επενδύσεις, για να διπλασιάσει την παραγωγή πετρελαίου του από 2 εκατομμύρια βαρέλια το 2004 σε 4 εκατομμύρια βαρέλια το 2015.
Σε σύγκριση με την κατάσταση στο Ιράκ, αναμένεται ότι η Συρία θα χρειαστεί δισεκατομμύρια σε επενδύσεις, ξένη τεχνογνωσία ποιότητας και εργασία που θα διαρκέσει αρκετά χρόνια προτού μπορέσει να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου της. Τέτοιες επενδύσεις θα απαιτήσουν αρχικά την άρση των αμερικανικών και ευρωπαϊκών κυρώσεων στη Συρία.
Καθώς και την άρση των κυρώσεων στις ένοπλες φατρίες που ανέτρεψαν το προηγούμενο καθεστώς, οι οποίες περιλαμβάνονται στους καταλόγους των τρομοκρατικών οργανώσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πολλών άλλων χωρών.
eremnews
—
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου