Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2024

David’s Sling, Barak, Patriot PAC-3 και Αster 30: Οι τέσσερις επιλογές που προκρίνονται από τη Πολεμική Αεροπορία για την αντικατάσταση των S-300 PMU1

Αναστάσιος Παπανδρέου

Με πυρετώδεις ρυθμούς εργάζονται οι επιτελείς του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ) προκειμένου να καταθέσουν τη τελική τους εισήγηση για τη προμήθεια του νέου αντιαεροπορικού – αντιβαλλιστικού συστήματος με σκοπό την αντικατάσταση των ρωσικής προέλευσης αντιαεροπορικών συστημάτων (Α/Α) S-300 PMU1. 

Υπενθυμίζεται, πως η Πολεμική Αεροπορία διαθέτει δύο Πυροβολαρχίες (συστοιχίες) αντιαεροπορικών συστημάτων S-300 PMU1 μεγάλης εμβέλειας που υπηρετούν στην 11η ΜΚΒ (Μοίρας Κατευθυνομένων Βλημάτων) με έδρα το Ηράκλειο της Κρήτης. Το Α/Α σύστημα μεγάλου βεληνεκούς S-300PMU-1 είναι η βελτιωμένη έκδοση του S-300PM και εντάχθηκε σε υπηρεσία το 1993. Η κύρια διαφορά μεταξύ S-300 PM και της εξαγωγικής έκδοσης S-300 PMU-1 από τις προηγούμενες εκδόσεις, είναι ότι εξοπλίζεται με ένα νέο βλήμα τύπου 48N6 (εξαγωγική εκδοσή  48Ν6Ε), που αναπτύχθηκε από την NPO Fakel και παράγεται από τις ρωσικές εταιρείες PO Leningrad Northen Factory ή MMZ Avangard. Το βλήμα φέρει ένα εξελιγμένο σύστημα με ικανότητα εμπλοκής στόχων που αναπτύσσουν ταχύτητες έως 6.450 km/h. Η εμβέλειά του ανέρχεται στα 150 km για ένα μαχητικό ενώ κατά βαλλιστικών βλημάτων, όταν πετούν σε χαμηλά ύψη (6-100 m), η εμβέλεια ανέρχεται σε 28-38 km. Το σύστημα εντάχθηκε σε ελληνική υπηρεσία το 2000 και αποτελεί μέρος της κυπριακής παραγγελίας που τελικά δεν υλοποιήθηκε στο στάδιο της εγκατάστασης του στο νησί για τους γνωστούς λόγους. Σε υπηρεσία βρίσκονται δύο Πυροβολαρχίες υπό την σκέπη της 11ης ΜΚΒ ενώ το σύμπλεγμα συμπληρώνουν τέσσερα Α/Α συστήματα μικρούς βεληνεκούς (SHORADS) Tor M-1 σε ρόλο εγγύς Α/Α κάλυψης του συστήματος των S-300. Η 11η ΜΚΒ υπάγεται στη 350 Πτέρυγα Κατεθυνομένων Βλημάτων.

Οι Ισραηλινές επιλογές

Το David’s Sling είναι ένα νέας γενιάς ανταεροπορικό, αντιπυραυλικό σύστημα μέσης-μεγάλης εμβέλειας, που αναπτύχθηκε στο Ισραήλ από την Rafael με τη βοήθεια της αμερικάνικης Raytheon για να καλύψει το κενό αντιπυραυλικής άμυνας μεταξύ του μικρής-μέσης εμβέλειας Iron Dome και του εξωατμοσφαιρικής αναχαίτισης βαλλιστικών απειλών Arrow 3. Σε ισραηλινή υπηρεσία αναμένεται να αντικαταστήσει το σύνολο των αντιαεροπορικών συστημάτων αμερικανικής προέλευσης και κατασκευής MIM-23 I-Hawk και MIM-104 Patriot. To σύστημα είναι σχεδιασμένο να αναχαιτίζει και να καταστρέφει μια ποικιλία εναέριων απειλών, συμπεριλαμβανομένων τακτικών βαλλιστικών πυραύλων, πυραύλων κρουζ και ρουκετών μεγάλου διαμετρήματος σε βεληνεκή από 40 έως 300 χλμ. Ήδη το σύστημα παραγγέλθηκε από τη Φινλανδία, μία πυροβολαρχία που αποτελείται από ένα ραντάρ πολλαπλών λειτουργιών, τέσσερις εκτοξευτές πυραύλων και ένα κέντρο ελέγχου της πυροβολαρχίας με συνολικό κόστος παραγγελίας στα 317 εκατ. ευρώ. Όπως φαίνεται έχει υπάρξει και ελληνικό ενδιαφέρον για πιθανή απόκτησή του μαζί με άλλα ισραηλινά ΑΑ συστήματα προς αντικατάσταση παλαιότερων συστημάτων σε ελληνική υπηρεσία σε μια όπως φαίνεται ολιστική προσέγγιση αντικατάστασης συστημάτων της ελληνικής αντιαεροπορικής ομπρέλας.

Η ανάπτυξη του David Sling ξεκίνησε το 2006 και οι πρώτες επιτυχημένες δοκιμές του συστήματος έγιναν το 2012 και ολοκληρώθηκαν το 2014 με τις τελικές δοκιμές αποδοχής από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF). Το σύστημα μπήκε τελικά σε υπηρεσία το 2017. Κάθε πυροβολαρχία όπως προαναφέραμε αποτελείται από τρία βασικά συστήματα. Το ραντάρ πολλαπλών λειτουργιών E/LM-2048 MMR της ELTA, τους εκτοξευτές (TEL, Transporter Erector Launcher) και το κέντρο διοίκησης και ελέγχου της πυροβολαρχίας. Όλα τα επιμέρους συστήματα είναι πλήρως ρυμουλκούμενα τα οποία μεταφέρονται από κεφαλές ή στρατιωτικά φορτηγά βαρέως τύπου.

Το ραντάρ της πυροβολαρχίας είναι το EL/M-2084 MMR της ELTA. Το συγκεκριμένο ραντάρ ανήκει σε μια ομάδα ραντάρ 4D AESA και αποτελείται από μία επίπεδη στοιχειοκεραία με πομποδέκτες νιτριδίου του γαλλίου πολλαπλών λειτουργιών στις μπάντες S/C. Οι κύριες αποστολές του ραντάρ είναι, Επιτήρηση Αέρος, Αντιαεροπορική Άμυνα – Ραντάρ ελέγχου πυρός, Έγκαιρης προειδοποίησης και Ραντάρ αντιπυροβολικού και C-RAM. Το MMR ανιχνεύει υψηλά και χαμηλά ιπτάμενους στόχους, παρακολουθεί, ταξινομεί και δημιουργεί μια εικόνα κατάστασης αέρα σε πραγματικό χρόνο όλων των εναέριων στόχων όπως πλατφόρμες χαμηλής διατομής ραντάρ, UAV, τακτικά εναέρια όπλα, πυρομαχικά περιπλάνησης, τακτικούς βαλλιστικούς πυραύλους, βλήματα πλεύσης και βλήματα πυροβολικού καμπύλης τροχιάς. Το ραντάρ διατίθεται σε δύο διαμορφώσεις περιστρεφόμενο και στατικό. Το πρώτο έχει κάλυψη 360 μοιρών, μέγιστη εμβέλεια 475χλμ και κάλυψη καθ’ ύψος -7 έως 70 μοίρες και έρευνα σε ύψος τα 30 χλμ. Το δεύτερο κάλυψη (+/-) 65 μοίρες στο οριζόντιο και κάλυψη καθ’ ύψος -7 έως 90 μοίρες μέγιστη εμβέλεια 650χλμ και σε ύψος τα 30 χλμ. Οι δυνατότητες του συστήματος είναι προσβολή εναέριας απειλής σε εμβέλεια στα 1-80χλμ και υψόμετρο 20μ – 12χλμ

Το ραντάρ της πυροβολαρχίας είναι το EL/M-2084 MMR της ELTA

Η μονάδα εκτοξευτή του πυραυλικού συστήματος αεράμυνας David’s Sling αποτελείται από έναν εκτοξευτή Transporter Erector Launcher (TEL) τοποθετημένο σε ένα φορτηγό όχημα δύο αξόνων. Το TEL είναι εξοπλισμένο με πολλαπλά κάνιστρα πυραύλων και συνήθως φέρουν 6 έως 12 πυραύλους αναχαίτισης Stunner. Κάθε βλήμα αποθηκεύεται και εκτοξεύεται κατακόρυφα από το ατομικό του κάνιστρο, μειώνοντας τον χρόνο προετοιμασίας που απαιτείται για την εκτόξευση και βελτιώνοντας τον χρόνο απόκρισης του συστήματος. Κάθε πυροβολαρχία μπορεί να υποστηρίξει έναν αριθμό εκτοξευτών. Σίγουρα μέχρι τέσσερις που είναι και το φινλανδικό σύστημα, επομένως υποστηρίζει σίγουρα μέχρι 48 βλήματα Stunner έτοιμα για εκτόξευση.

Ο εκτοξευτής και το βλήμα Stunner έχουν αναπτυχθεί με τη βοήθεια της αμερικανικής Raytheon. Η οποία προσφέρει το βλήμε με το όνομα Sky Ceptor, ως εναλλακτική σε πυροβολαρχίες PAC 3 μέσω της αναβάθμισης PAAC-4 (Patriot Advanced Affordable Capability-4). Το Stunner είναι ένα βλήμα τεχνολογίας hit to kill με εμβέλεια αναχαίτησης από τα 40 έως τα 300 χιλιόμετρα (το μέγιστο βεληνεκές διαφέρει από πολλές πηγές της διεθνούς αμυντικής βιβλιογραφίας). Το ιδιαίτερο χαρακτηρικτικό του βλήματος είναι το ρύγχος (κεφαλή του πυραύλου) όπου στεγάζονται οι αισθητήρες πρόσκτησης του στόχου και η οποία δεν έχει τη συνήθη κωνική σχεδίαση αλλά είναι ασσυμετρική και προσομειάζει τη ράχη θαλάσσιου θηλαστικού (dolphin-shaped nose). Η κεφαλή του πυραύλου φιλοξενεί τους δύο αισθητήρες για την τερματική καθοδήγηση, έναν συνδυαστικό αισθητήρα ηλεκτρο-οπτικής απεικόνισης και υπερύθρων (EO/IR), καθώς και έναν ανιχνευτή ραντάρ AESA για μέγιστη απόδοση παντός καιρού. Κατά τη φάση της ενδιάμεσης πορείας, ο πύραυλος λαμβάνει ενημερώσεις καθοδήγησης από το επίγειο ραντάρ του συστήματος μέσω μιας ενσωματωμένης σύνδεσης δεδομένων (Data Link). Το βλήμα έχει μήκος 4,6 μέτρα, εκπέτασμα 1,1 μέτρα και διάμετρο 35 εκατοστά. Το βάρος του είναι 400 κιλά και επιτυγχάνει μέγιστη ταχύτητα 7,5 μαχ. Διαθέτει κινητήρα δύο σταδίων για την επιτάχυνση του βλήματος και τη διατήρηση της ταχύτητας κατά τη ενδιάμεση φάση της πτήσης προς τον στόχο ενώ το τρίτο στάδιο ενεργοποιείται για την αύξηση της τελικής ταχύτητας και της κινητικής ενέργειας του βλήματος κατά την τελική φάση της αναχαίτισης. Τέλος πολύ σημαντική είναι η χαμηλή τιμή του βλήματος stunner η οποία κυμαίνεται στα 700,000-1,000,000 δολάρια. Δηλαδή 2-3 φορές πιο κάτω από την τιμή των αντίστοιχων αντιαεροπορικών βλημάτων των δυτικών συστημάτων, προσφέροντας ταυτόχρονα πολύ καλύτερες επιδόσεις ταχύτητας και εμβέλειας σε σύγκριση με αυτά.

Το Golden Almond Battle Management Center χρησιμεύει ως το κέντρο διοίκησης και ελέγχου του συστήματος David’s Sling και αναπτύχθηκε από την Elbit Systems. Αυτό το κινητό κέντρο Διοίκησης και Ελέγχου επεξεργάζεται τα δεδομένα αισθητήρων, διαχειρίζεται τις λειτουργίες του συστήματος και συντονίζεται με άλλα μέσα αεράμυνας, όπως τα συστήματα Iron Dome και Arrow. Τέλος, το σύστημα David’s Sling βασίζεται σε ασφαλείς συνδέσεις επικοινωνίας και δεδομένων για να εξασφαλίσει απρόσκοπτο συντονισμό μεταξύ των στοιχείων του, συμπεριλαμβανομένου του συστήματος ραντάρ, των πυραύλων αναχαίτισης και του κέντρου διοίκησης και ελέγχου. Αυτοί οι σύνδεσμοι δεδομένων επιτρέπουν στο σύστημα να λαμβάνει ενημερώσεις σε πραγματικό χρόνο και να ανταποκρίνεται αποτελεσματικά σε εξελισσόμενες απειλές. Σημειώνεται πως στις 13 Νοεμβρίου του 2023, το ισραηλινό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την υπογραφή συμφωνίας για την πώληση στη Φινλανδία του πυραυλικού συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας David’s Sling. Η συμφωνία είναι ύψους € 317 εκατομμυρίων.

Φυσικά κυρίαρχη επιλογή για τη Πολεμική Αεροπορία προβάλει το επίσης ισραηλινό σύστημα Barak MX, εξοπλισμένο με πυραύλους βεληνεκούς 150 χιλιομέτρων. Το Barak-MX μπορεί να ενσωματώσει διάφορους πυραύλους, οι οποίοι καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα εμπλοκής, έως και τα 150 χιλιόμετρα (Barak ER). Ο κάθε εκτοξευτής του πυραυλικού συστήματος αεράμυνας BARAK ΜΧ είναι τοποθετημένος σε σασί στρατιωτικού φορτηγού αυξημένης ευκινησίας. Οι πύραυλοι Barak εκτοξεύονται κάθετα από τον εκτοξευτή TEL (Transporter Erector Launcher) και παρέχουν κάλυψη 360 μοιρών. Κάθε εκτοξευτής φέρει 8 πυραύλους έτοιμους προς εκτόξευση. Και οι οκτώ πύραυλοι μπορούν να εκτοξευθούν σε λιγότερο από 20 δευτερόλεπτα. Αξίζει να τονιστεί πως κάθε μια πυροβολαρχία Barak αποτελείται από ένα σύστημα διοίκησης και ελέγχου, ραντάρ παρακολούθησης, πυραύλων και κινητών εκτοξευτών. Όταν συνδυάζεται με ένα σύγχρονο σύστημα αεράμυνας και ραντάρ παρακολούθησης πολλαπλών λειτουργιών και καθοδήγησης, το Barak επιτρέπει τη δυνατότητα ταυτόχρονης εμπλοκής πολλαπλών στόχων κατά τη διάρκεια επιθέσεων κορεσμού. Κάθε Πυροβολαρχία και Μοίρα μπορεί να εξοπλιστεί με διάφορα ραντάρ της Ισραηλινής ΙΑΙ όπως τα ραντάρ ELM-2084.

Aster-30 για την ελληνική αεράμυνα και την αντιμετώπιση βαλλιστικών απειλών: Η αιχμή της τεχνολογίας

Ο Aster είναι ο πρώτος ευρωπαϊκός αντιαεροπορικός πύραυλος μεσαίου-μεγάλου βεληνεκούς για ναυτικές μονάδες που κατασκευάστηκε από την κοινοπραξία της Γαλλίας και Ιταλίας για το σύστημα PAAMS (Principal Anti-Air Missile System) των νέων αντιτορπιλικών AAW Horizon και των Βρετανικών Type 45 που μπήκαν σε υπηρεσία τη δεκαετία του 2000. Η οικογένεια Aster αποτελείται από δύο βλήματα τον Aster 15 με εμβέλεια 30χλμ και τον Aster 30 με εμβέλεια 150 χλμ καλύπτοντας την απαίτηση Low-High της αεράμυνας ενός πλοίου. Τα δύο βλήματα είναι ουσιαστικά ίδια με μόνη διαφορά το μέγεθος του αρχικού προωθητή (booster rocket) που προσδίδει στα βλήματα τη διαφορετικότητα στην τελική ταχύτητα και στην εμβέλεια. Ο Aster αποτελείται από δύο τμήματα: το κυρίως τμήμα του πυραύλου, ένα χαμηλού βάρους και υπερυψηλής ευελιξίας βλήμα το οποίο η MBDA το ονομάζει Dart (βελάκι), όπου βρίσκονται ο ενεργός ερευνητής, ο πυροσωλήνας, το σύστημα διεύθυνσης του πυραύλου, η πολεμική κεφαλή και ο πυραυλοκινητήρας ώθησης και το δεύτερο τμήμα που είναι ο πυραλοκινητήρας αρχικής ώθησης (booster rocket) ο οποίος αποσπάται όταν ο Aster αποκτήσει την επιθυμητή ταχύτητα και κατεύθυνση προς το στόχο, λίγα δευτερόλεπτα μετά την εκτόξευση. Η επιτάχυνση του πυραύλου και διατήρηση της ταχύτητας επιτυγχάνεται από πυραυλοκινητήρα στερεού καυσίμου δύο σταδίων όπως αναφέρθηκε και παράπανω και προσδίδει ταχύτητα 3,5 μαχ στον Aster 15 και 4,5 μαχ στον Aster 30.

Η βασική καινοτομία του πυραύλου είναι το σύστημα διεύθυνσης που η MBDA το ονομάζει PIF-PAF.

  • PAF (Pilotage Aérodynamique Fort) δηλαδή σταθερα μακριά πτερύγια τύπου χορδής και κινούμενα ουραία πτερύγια για αεροδυναμικά χειριστήρια,
  • PIF (Pilotage In Force) σύστημα πίδακα αερίων που εφαρμόζονται στο κέντρο βάρους του βλήματος για την τελική φάση της αναχαίτηση του στόχου με μηδενικό χρόνο απόκρισης, ακόμη και σε πολύ μεγάλο υψόμετρο.

Το σύστημα αυτό δίνει στο βλήμα απαράμιλη ευελιξία, που φτάνει τα 60g, στην τελική φάση της αναχαίτητησης του στόχου, με δυνατότητα ακαριαίας στροφής και αποτέλεσμα να επεκτείνει το «no escape zone» του στόχου. Το βλήμα χρησιμοποιεί αδρανειακή καθοδήγηση για την ενδιάμεση πτήση προς τον στόχο που ανανεώνει τα στοιχεία από το ραντάρ του πλοίου μέσω μιας ζεύξης up-link και ενεργό ερευνητή μπάντας Ku για την τερματική φάση της αναχαίτισης. Με τον τρόπο αυτόν, το βλήμα θεωρείται fire and forget από τη στιγμή που δεν χρειάζεται συνεχή καταύγαση στόχου από αντίστοιχο ραντάρ του πλοίου φορέα.

Το βλήμα Aster 30 χρησιμοποιήθηκε επίσης για την ανάπτυξη ενός χερσαίου συστήματος άμυνας περιοχής του SAMP/T κατ’ αντιστοιχία του αμερικάνικου συστήματος Patriot και βρίσκεται σήμερα σε υπηρεσία με τις ένοπλες δυνάμεις της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Σιγκαπούρης. Στη ναυτική του έκδοση ο Aster 30 εκτοξεύεται από τους κάθετους εκτοξευτές Sylver Α50. Η αρχική έκδοση του πυραύλου παρείχε προστασία από όλο το φάσμα των εναέριων απειλών: υπερηχητικούς και υποηχητικούς πυραύλους, πυραύλους αντι-ραντάρ, μαχητικά αεροσκάφη, UAV και ελικόπτερα, σε μικρές και μεσαίες αποστάσεις και σε ύψη έως 20χλμ. Η πρώτη αναβαθμισμένη έκδοση του πυραύλου Aster 30 ήταν ο Aster 30 B1, η νέα αυτή έκδοση προσέδωσε στο πλοίο φορέα αντιβαλιστική προστασία όταν το βλήμα απέκτησε δυνατότητα πλήγματος έναντι βαλιστικών πυραύλων μικρού βεληνεκούς έως 600χλμ (SRBM). Η νεότερη έκδοση είναι ο Aster 30 B1 ΝΤ (New Technology). Η νέα έκδοση επεκτείνει την δυνατότητα αναχαίτησης βαλλιστικών πυραύλων με βεληνεκές μέχρι τα 1.500χλμ καθώς και βαλλιστικών αποσπώμενων κεφαλών.


SAMP/T – SAMP/T NG

Ο SAMP/T (Sol-Air Moyenne-Portée/Terrestre ) αναπτύχθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1990 με τη σύμπραξη της Γαλλίας και Ιταλίας και τη δημιουργία της Eurosam, για την κάλυψη της ανάγκης ενός χερσαίου αντιαεροπορικού/αντιβαλλιστικού συστήματος βασισμένο στον αντιαεροπορικό πύραυλο Aster 30. Μία πυροβολαρχία SAMP/T αποτελείται από το πολυλειτουργικό ραντάρ μεγάλης εμβέλειας ARABEL, τον κλωβό των χειριστών του συστήματος και τους έξι εκτοξευτές πυραύλων. Στη έκδοση αυτή το ραντάρ είναι τεχνολογίας AESA ζώνης Χ και έχει εμβέλεια 100 χλμ ενώ μπορεί να παρακολουθεί μέχρι εκατό στόχους. Οι εκτοξευτές φέρουν οχτώ εγκιβωτισμένους πυραύλους Aster 15 ή Aster 30 με εμβέλεια 20 και 120 χλμ αντίστοιχα. Η κάλυψη είναι 360 μοιρών λόγω του περιστρεφόμενου ραντάρ αλλά και των κάθετα εκτοξευόμενων πυραύλων.

Από το 2021 έχει ξεκινήσει η ανάπτυξη της έκδοσης SAMP/T NG. Η νέα έκδοση θα είναι διαθέσιμη από το 2025 και θα έχει κορυφαίες δυνατότητες στην κατηγορία της. Στη νέα έκδοση ενσωματώνεται νέο ραντάρ 3D AESA τεχνολογίας νιτριδίου του γαλίου με εμβέλεια 350 χλμ και δυνατοτητα παρακολούθησης 1000 ιχνών. Στην γαλλική έκδοση το σύστημα θα φέρει το ραντάρ Ground Fire 300 και στην ιταλική το ραντάρ Kronos Grand Mobile και τα δύο με παρεμφερή τεχνικά χαρακτηριστικά. Παράλληλα αναμένεται να ενσωματωθεί και η νέα έκδοση του πυραύλου Aster 30, ο Aster 30 Block 1 NT. Το SAMP/T NG, είναι σε θέση να επιτύχει εμβέλεια αναχαίτισης αεροσκαφών άνω των +150 χιλιομέτρων και την αυτόνομη αντιμετώπιση των ΤΒΜ στην κατηγορία εμβέλειας των 600+ χιλιομέτρων και 1500 χιλιομέτρων με τα νέα βλήματα Aster 30 Block 1 NT. Ο συνδυασμός πυραύλων Aster 30 Block 1 και Aster 30 Block 1 ΝΤ από ένα σύστημα SAMP/T NG με δύο διαφορετικούς ερευνητές Ka και Ku αυξάνει την δυνατότητα αντίστασης στα συστήματα ηλεκτρονικών αντιμέτρων του αντιπάλου.

Η νεότερη εξέλιξη όσον αφορά το σύστημα SAMP/T NG είναι η ενσωμάτωση του συστήματος εμπλοκής νέας γενιάς (Engagement Module New Generation, ME NG) εφοδιασμένο με λογισμικό ικανό να διαχειρίζεται πυραύλους διαφορετικών τύπων, με το οποίο το σύστημα SAMP/T NG αποκτάει πολυστρωματική αντιαεροπορική ικανότητα. Αυτό γίνεται με την ενσωμάτωση εκτοξευτών του συστήματος VL MICA/MICA NG για τα γαλλικά συστήματα και του Grifo με βλήματα CAMM ER για τα ιταλικά συστήματα. Η ιδέα της εκμετάλλευσης του ME NG, που αναπτύχθηκε σε συνεργασία μεταξύ της Thales και της MBDA Italia, ως το κέντρο ενός «αστερισμού» που αποτελείται από διαφορετικά συστήματα με διαφορετικό εύρος είναι αρκετά ελκυστική, καθώς θα έδινε καλύτερη απάντηση, ειδικά σε επιθέσεις κορεσμού από διαφορετικούς τύπους στόχων, όπως μη επανδρωμένα αεροσκάφη, περιπλανώμενα πυρομαχικά, πύραυλοι κρουζ και βαλλιστικοί πύραυλοι, εμπλέκοντας το καθένα από αυτά με το πιο οικονομικό/αποτελεσματικό οπλικό σύστημα. Το ME NG στην τρέχουσα μορφή του, μπορεί να διαχειριστεί έως και έξι εκτοξευτές σε ενσωματωμένη λειτουργία και εάν εφαρμοστεί η διαμόρφωση πολλαπλών επιπέδων, αυτοί θα είναι τύπου Aster/ MICA VL /CAMM-ER. Μια λύση με τέσσερις εκτοξευτές Aster και δύο εκτοξευτές SHORAD φαίνεται η πιο πιθανή, αλλά η ευελιξία του συστήματος θα επιτρέψει και άλλη μίξη.

Δεδομένου πως η ΠΑ διαθέτει το αντιαεροπορικό σύστημα Patriot και σκοπεύει να το εκσυγχρονίσει, ως δυνητική επιλογή προβάλει και η απόκτηση Patriot νέας γενιάς (PAC-3+). Ειδικότερα, η τελευταία έκδοση του συστήματος είναι η MIM-104 PAC-3+ η οποία σε σχέση με την προηγούμενη έκδοση προσφέρει αναβαθμισμένο ραντάρ, σταθμούς ελέγχου εμπλοκών (ECS: Engagement Control Station), κέντρα πληροφοριών και συντονισμού (ICC : Information and Coordination Center) και αποτελείται από 6 έως 8 εκτοξευτές ανά συστοιχία/ πυροβολαρχία. 

Ραντάρ

Το υπάρχον ραντάρ είναι το AN/MPQ-65 τεχνολογίας PESA το οποίο είναι μια επίπεδη στοιχειοκεραία που φέρεται επί ρυμουλκούμενου κλωβού. Το ραντάρ έχει τομέα κάλυψης 120 μοιρών στο αζιμούθιο και μέγιστη εμβέλεια τα 170 χιλιόμετρα. Επομένως η κάθε πυροβολαρχία μπορεί να καλύψει συγκεκριμένο τομέα και είναι ευάλωτη σε απειλές που είναι εκτός του τομέα καλυψης του ραντάρ. Το συγκεκριμένο μειονέκτημα ήρθε να καλύψει η Raytheon με το ραντάρ νέας γενιάς LTAMDS (Lower Tier Air and Missile Defense Sensor), το οποίο σχεδιάστηκε για να μπορεί να εντοπίζει drones, πυραύλους κρουζ και προηγμένες απειλές, όπως οι υπερηχητικοί πύραυλοι. Το ραντάρ νέας γενιάς είναι 3D ραντάρ AESA τεχνολογίας Νιτριδίου του Γαλίου (GaN) και προσφέρει κάλυψη 360 μοιρών. Η εμβέλεια αποκάλυψης σύμφωνα με δημοσιευμένα στοιχεία υπερβαίνει τα 100 χιλιόμετρα. Η σχεδίαση έχει μια μεγάλη κύρια κεραία (πάνελ) που πλαισιώνεται από δύο μικρότερες κεραίες – πάνελ, με την κύρια κεραία να εστιάζει σε απειλές μεγάλου υψομέτρου και τα πλαϊνά πάνελ, τα οποία έχουν το μισό μέγεθος με διπλάσια ισχύ από το προηγούμενο σετ ραντάρ, ικανά να ανιχνεύουν πιο αργές απειλές από σημαντική απόσταση.

Σταθμός Ελέγχου Εμπλοκής AN/MSQ-104 (ECS)

Προβλέπεται η αντικατάσταση των υπάρχοντων οθονών από νέα οθόνη απεικόνισης δεδομένων WMI (Warfighter Machine Interface), η οποία χρησιμοποιεί έγχρωμες τρισδιάστατες (3D) ενδείξεις με αποτέλεσμα να σημειώνεται κατακόρυφη αύξηση της αντίληψης της τακτικής κατάστασης. Με τις παλαιές οθόνες ο χειριστής θα πρέπει να επιλέξει μεταξύ δεκάδεων κατηγοριών (Tab) για να βρει την πληροφορία που θέλει, να την φέρει στη μνήμη του και στη συνέχεια να ψάχνει να βρει μια άλλη πληροφορία. Για παράδειγμα, σήμερα ένας χειριστής, για να προσδιορίσει εάν ένα αεροσκάφος πετά στο σωστό ύψος και μέσα σ’ ένα αεροδιάδρομο ασφαλείας, θα πρέπει να αναζητήσει τη συγκεκριμένη κατηγορία και να περιηγηθεί στα δεδομένα που έχουν αποθηκευτεί στη συγκεκριμένη κατηγορία μέχρι να βρει την πληροφορία που θέλει. Η διαδικασία αυτή, για έναν έμπειρο χειριστή, απαιτεί χρόνο της τάξεως των 35-40 δευτερολέπτων. Με τις οθόνες WMI ο χειριστής δεν έχει παρά να μεγεθύνει, δια δακτύλου, σαν σε οθόνη αφής, το ίχνος του αεροσκάφους για να δει, σε τρισδιάστατη απεικόνιση, και από οποιαδήποτε γωνία θέλει, εάν το αεροσκάφος πετά εντός ή εκτός του αεροδιαδρόμου ασφαλείας ή που ακριβώς πετά. Η διαδικασία αυτή απαιτεί μόλις 1-2 δευτερόλεπτα.

Μονάδα Βολής Μ903

Η τελευταία έκδοση Μ903 μπορεί να βάλει όλους τους τύπους των πυραύλων που είναι σήμερα σε υπηρεσία όπως ο MIM-104D/E PAC-2 GEM/T, MIM-104F PAC-3 MSE και MIM-104F PAC-3 CRI, σε διάφορετικούς  φόρτους. Έτσι μπορεί να φέρει είτε τέσσερις MIM-104D/E PAC-2 GEM/, είτε 12 104F PAC-3 MSE είτε 16 MIM-104F PAC-3 CRI είτε 14 πυραύλους συνδυασμό MIM-104F PAC-3 MSE και CRI.

Πύραυλοι PAC-3

Η κατασκευάστρια εταιρία σήμερα προσφέρει τους πυραύλους MIM-104E PAC-2 GEM/T, MIM-104F PAC-3 MSE και MIM-104F PAC-3 CRI, τα επιχειρησιακά χαρακτηριστικά των οποίων είναι: MIM-104E PAC-2 GEM/T εμβέλεια 160 χιλιόμετρα, MIM-104F PAC-3 MSE εμβέλεια κατά αεροσκαφών 100 χιλιόμετρα και κατά βαλλιστικών πυραύλων 35 χιλιόμετρα και MIM-104F PAC-3 CRI κατά αεροσκαφών 70 χιλιόμετρα και κατά βαλλιστικών πυραύλων 20 χιλιόμετρα. Και στο μέλλον τον SkyCeptor / Patriot Advanced Affordable Capability-4 (PAAC-4).

Είναι δεδομένο λοιπόν ότι σε πρώτη φάση θα πρέπει να αναβαθμιστούν οι υπάρχοντες ΜΙΜ-104D PAC-2 GEM σε GEM/T (Tactical) που σημαίνει αναβαθμισμένες ικανότητες κατά τακτικών βαλλιστικων πυραύλων καθώς και να αγοραστούν φόρτοι MIM-104F PAC-3 MSE ή/και MIM-104F PAC-3 CRI για τους αναβαθμισμένους εκτοξευτές Μ903. Ενδιαφέρον συγκεντρώνει και η προοπτική προσθήκης των πυραύλων SkyCeptor (αναφέρονται ευρέως ως Stunner) στους Patriot. To SkyCeptor ή Stunner είναι ένα νέας γενιάς αντιπυραυλικό σύστημα, το οποίο όπως αναφέρει η Rafael μπορεί να διασυνδεθεί εύκολα και γρήγορα με το αντιαεροπορικό σύστημα Patriot ή άλλα αντιαεροπορικά συστήματα. Ο πύραυλος SkyCeptor είναι έκδοση του πυραύλου Stunner και μπορεί να αναχαιτίσει απειλές στο μικρό και μέσο βεληνεκές. Ο SkyCeptor αναπτύχθηκε σε συνεργασία με την ισραηλινή Rafael ως εναλλακτικό βλήμα του Patriot και του David Sting. Να σημειωθεί πως το μέγιστο βεληνεκές για τους νέας γενιάς πυραύλους Stunner διαφέρει από πολλές πηγές της διεθνούς αμυντικής βιβλιογραφίας και δεν δύναται να αναφερθεί με ακρίβεια. Προκειμένου να υπάρχει μια τάξη μεγέθους αναφέρεται πως το 2020 το Αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι ενέκρινε την πώληση στην Ελβετία, μέσω FMS (Foreign Military Sale), πέντε αντιαεροπορικών πυροβολαρχιών Patriot της έκδοσης PAC-3+ έναντι $ 2,2 δισεκατομμυρίων. Η έγκριση αφορά στην πώληση πέντε ραντάρ AN/MPQ-65, πέντε σταθμούς ελέγχου εμπλοκών AN/MSQ-132 ECS (Engagement Control Stations), 17 τετραπλών εκτοξευτών M-903, 70 βλημάτων MIM-104E GEM-T (Guidance Enhanced Missile Tactical), επτά κεραίες, πέντε σταθμούς παραγωγής ενέργειας EPP III (Electrical Power Plant III) και έξι συστήματα MIDS-LVT (Multifunctional Information Distribution System Low Volume Terminal). Επίσης περιλαμβάνει υλικά και υπηρεσίες υποστήριξης και εκπαίδευσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου