Την δραστηριότητα που αναπτύσσει στην Ελλάδα στον τομέα των δορυφορικών συστημάτων, είχε την ευκαιρία να περιγράψει η εταιρεία ICEYE με έδρα στην Φινλανδία, ενώπιον των μελών της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας και της Διαρκούς Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων, σε κοινή συνεδρίαση αυτών στις 27 Νοεμβρίου.
Την παρουσίαση έκανε ο Βασίλειος Χαλουλάκης, CEO της ICEYE στην Ελλάδα, όπου η εταιρεία προχωράει σε προσλήψεις, σε πρώτη φάση 15 στελεχών ώστε το 2025 να ξεκινήσει παραγωγική διαδικασία.
Η ICEYE είναι μια εταιρεία προηγμένης διαστημικής τεχνολογίας, που δραστηριοποιείται στην κατασκευή των ραντάρ μικροδορυφόρων τεχνολογίας Συνθετικού Διαφράγματος (Synthetic Aperture Radar), στο οποίο είναι ο παγκόσμιος ηγέτης. Ιδρύθηκε πριν δέκα χρόνια με έδρα την Φινλανδία, επειδή εκεί ξεκίνησε το ακαδημαϊκό πρόγραμμα παρατηρήσεως των πόλων ως προς το λιώσιμο των πάγων, εξ ου και η ονομασία ICEYE, Κατά τον κ. Χαλουλάκο, πλέον η εταιρεία είναι μια scaleup κι όχι τόσο μία startup, έχοντας συγκεντρώσει περί τα 500 εκατ. ευρώ σε χρηματοδότηση από επενδυτές, κυρίως Αμερικανούς. Η εταιρεία, με 800 εργαζομένους παγκοσμίως, διατηρεί γραφεία σε εννέα χώρες, με πιο πρόσφατο αυτό στην Ελλάδα.
Η ICEYE παρουσίασε τον πρώτο της δορυφόρο το 2018 και σήμερα έχει 38 σε τροχιά. Η παραγωγική ικανότητα ανέρχεται σε 20-25 δορυφόρους το χρόνο και αυξάνεται. Η εταιρεία συνεργάζεται κυρίως με μεγάλους κυβερνητικούς οργανισμούς στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ αλλά και με εταιρείες.
Το αντικείμενο της ICEYE είναι η παρατήρηση της γης και το γεγονός ότι οι δορυφόροι της διαθέτουν σύστημα ραντάρ συνεπάγεται συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με άλλα δορυφορικά συστήματα, δεδομένου ότι οι δορυφόροι της μπορούν να “βλέπουν” 24 ώρες το 24ωρο, καθημερινά (Twenty 4 Seven) δηλαδή και την νύχτα, μέσα από νέφωση, μέσα από όλα τα καιρικά φαινόμενα. Η χρήση των δορυφόρων είναι διττής χρήσεως (dual-use) δηλαδή αφορά και την παρατήρηση φυσικών καταστροφών αλλά υπάρχουν και εφαρμογές αμυντικής φύσης.
Η ICEYE ήλθε στην Ελλάδα μετά την σύμβαση που ανέλαβε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (European Space Agency) για λογαριασμό του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Στο πλαίσιο του εθνικού προγράμματος μικροδορυφόρων, η ICEYEY θα κατασκευάσει και θα διαθέσει στην ελληνική κυβέρνηση δύο μικροδορυφόρους στο τέταρτο τρίμηνο του 2025. Παράλληλα, ήδη, βρίσκεται σε εξέλιξη το πρόγραμμα για τα δεδομένα. Δηλαδή, μέχρι η Ελλάδα να έχει τους δικούς της δορυφόρους, η εταιρεία παρέχει ήδη εικόνες από τον δικό της αστερισμό δορυφόρων.
Εκτός της συμβάσεως αυτής για το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η ICEYE θεωρεί ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα αγορά για διάφορους λόγους και σε αυτό το πλαίσιο επιδιώκεται η “γνωριμία” κι επαφή με το ελληνικό οικοσύστημα.
Ο κ. Χαλουλάκος είπε: “Είμαι πάρα πολύ εντυπωσιασμένος με τις startup και τις ιδέες και τι έχει αναπτυχθεί ήδη. Δηλαδή, σε σχέση με την Πορτογαλία, για παράδειγμα, όταν πήραμε την απόφαση πού θα κινηθούμε, ήταν ένα binary situation μεταξύ Πορτογαλίας και Ελλάδας και νομίζω ότι η Ελλάδα προκρίθηκε γιατί συνδυάζει πάρα πολύ καλά στοιχεία. Πρώτα απ’ όλα, ταλέντο και επίσης, συνδυάζει και μια πολύ σημαντική και ενδιαφέρουσα γεωπολιτική θέση στον παγκόσμιο χάρτη. Οπότε, ήδη, έχουμε ανοίξει τα γραφεία μας και τα γραφεία αυτά είναι τόσο μεγάλα για να μπορέσουμε, όχι μόνο να κάνουμε delivery το πρόγραμμα που έχουμε με την κυβέρνηση, αλλά για να μπορέσουμε να δώσουμε την ευκαιρία στο να κάνουμε περισσότερα πράγματα στην Ελλάδα“.
Ο CEO της ICEYE στην Ελλάδα τόνισε ότι πολύ σημαντικό είναι το γεγονός ότι ορισμένα μέρη του ραντάρ μικροδορυφόρων για την παγκόσμια παραγωγή θα κατασκευάζονται στην Αθήνα, κάτι το οποίο αποτελεί απόφαση που δεν σχετίζεται με την σύμβαση που εξελίσσεται για το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής. Ο κ. Χαλουλάκος, συνέχισε: “Δηλαδή, το σημαντικό κομμάτι εδώ, είναι ότι ήρθαμε για να μείνουμε. Προσλαμβάνουμε Έλληνες μηχανικούς και τεχνίτες, τους οποίους εκπαιδεύουμε στη Φινλανδία. Βέβαια, το άλλο σημαντικό στοιχείο είναι ότι η ύπαρξη μιας τέτοιας εταιρείας στην Ελλάδα, μπορεί να συνεισφέρει στο να μην φεύγουν τα ταλέντα στο εξωτερικό και τα ταλέντα που είναι στο εξωτερικό, να γυρίζουν πίσω στην Ελλάδα“.
Συνοψίζοντας εντυπώσεις και προθέσεις, ο κ. Χαλουλάκος είπε: “Για να συνοψίσω, νομίζουμε σαν εταιρεία ότι υπάρχει πολύ υλικό στην Ελλάδα, υπάρχει πολύ ταλέντο. Εμείς έχουμε κάνει και κάποια workshops στα οποία έχουμε φιλοξενήσει και στελέχη των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και εγώ χάρηκα πάρα πολύ όταν αυτά τα στελέχη έκαναν ερωτήσεις που δυσκόλεψαν πολύ έμπειρους αναλυτές της εταιρείας μας. Είναι κάτι που δείχνει ότι υπάρχει πολύ υψηλό επίπεδο. Υπάρχουν πολύ καλά πανεπιστήμια. Υπάρχει και επενδυτικό οικοσύστημα […] νομίζουμε ότι μπορούμε και εμείς από την πλευρά μας να συμβάλουμε στην ανάπτυξη του οικοσυστήματος, φέρνοντας πρακτικές που έχουν δουλέψει στο εξωτερικό και συνεργαζόμενοι με το οικοσύστημα. Γιατί είναι απαραίτητο η επιτυχία μας, η όποια επιτυχία στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου -γιατί η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει ένα Hub για την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου- είναι σημαντικό να βρούμε τους κατάλληλους ανθρώπους, τις κατάλληλες εταιρείες, τους κατάλληλους παίκτες, τις κατάλληλες startup για να συνεργαστούμε και να προχωρήσουμε και να προοδεύσουμε το οικοσύστημα όλοι μαζί“.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου