ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ
Για παροχή έκτακτης οικονομικής και ενεργειακής βοήθειας και στήριξης των δημοκρατικών πολιτικών επιλογών δεσμεύθηκαν οι Ηνωμένες Πολιτείες έναντι της Μολδαβίας, μιας χώρας που βρίσκεται στην νοτιοδυτική αυλή του Κρεμλίνου μα που επιμένει να τηρεί τον φιλοευρωπαϊκό και δυτικό προσανατολισμό της.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Άντονι Μπλίνκεν, υποσχέθηκε επιπλέον βοήθεια 65 εκατομμυρίων δολαρίων για τη Μολδαβία σε συνάντηση που είχε με την Πρωθυπουργό της Μολδαβίας, Ναταλία Γαβριλίτα.
Η Μολδαβή Πρωθυπουργός δήλωσε ικανοποιημένη από τις συνομιλίες και εκδόθηκε, μετά το πέρας της συνάντησης, ανακοίνωση, που αναφέρει ότι «ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών και η Μολδαβή Πρωθυπουργός συζήτησαν, μεταξύ άλλων, την πρόθεση των ΗΠΑ να διαθέσουν επιπλέον 64,5 εκατομμύρια δολάρια για να στηρίξουν τη μακροπρόθεσμη δημοκρατική και οικονομική ανθεκτικότητα της Μολδαβίας και να βοηθήσουν τη Μολδαβία να υπερασπιστεί την κυριαρχία της. Μετά τις 24 Φεβρουαρίου, οι ΗΠΑ έχουν δεσμεύσει σχεδόν 75 εκατομμύρια δολάρια σε ανθρωπιστική βοήθεια και σχεδόν 124 εκατομμύρια δολάρια σε οικονομική βοήθεια και βοήθεια για την ασφάλεια στη Μολδαβία».
Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ αναφέρει, από την πλευρά του, ότι ο Α. Μπλίνκεν και η Ν. Γαβριλίτα συζήτησαν για την ενεργειακή ασφάλεια της Μολδαβίας και τη δυσμενή ανθρωπιστική κατάσταση στη χώρα, που προκλήθηκε από τα γεγονότα στην Ουκρανία.
Επιπλέον, ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών συνεχάρη τη Μολδαβία για την απόκτηση του καθεστώτος υποψήφιας για ένταξη στην Ευρωπαική Ένωση και την πρόοδό της στις συνεχείς μεταρρυθμίσεις για την προώθηση της ευρωπαϊκής της ολοκλήρωσης.
Όπως σημείωσε ο Α. Μπλίνκεν, «οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και το πρόγραμμα δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων της Μολδαβίας».
Σημειώνεται ότι η Μολδαβία υπήρξε για σχεδόν μισό αιώνα μέρος της Σοβιετικής Ένωσης και ότι η ονομασία της μέχρι την πλήρη πτώση του καθεστώτος, το 1991, ήταν Μολδαβική Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία, ενώ, παραδοσιακά, οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών ήταν φιλικές.
Ωστόσο, η Μολδαβία αντιτάχθηκε στην νεοιμπειραλιστική πολιτική του Πούτιν, λαμβάνοντας το πλευρό των Ουκρανών. Εξάλλου, σε αντίθεση με την αντιδημοκρατική πορεία της Ρωσίας, η Μολδαβία είναι πλέον μια κοινοβουλευτική δημοκρατία, με τον Πρόεδρο να είναι αρχηγός του κράτους και τον Πρωθυπουργό, Πρόεδρος της Κυβέρνησης, όπως συμβαίνει στα δυτικά, συνταγματικώς οργανωμένα, κράτη. Ο δυτικισμός αυτός αποτυπώνεται και στο ότι η χώρα είναι μέλος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, καθώς και υποψήφια προς ένταξη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μαζί με την Ουκρανία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου