Πέμπτη 21 Ιουλίου 2022

Η Ρωσία ανοίγει τη στρόφιγγα, αλλά ...σε δόσεις

 

Η κατάληξη του αγωγού Nord Stream 1 στο Λούμπμιν του Μεκλεμβούργου

Η Ρωσία άνοιξε και πάλι τη στρόφιγγα του αγωγού Nord Stream 1, ο οποίος όμως λειτουργεί μόνο στο 40% της δυναμικότητάς του. Επιφυλακτική στάση τηρεί το Βερολίνο.

Τα χειρότερα σενάρια δεν επαληθεύθηκαν. Το πρωί της Πέμπτης, μετά το πέρας των προγραμματισμένων εργασιών συντήρησης, η Ρωσία άνοιξε και πάλι τη στρόφιγγα του αγωγού Nord Stream 1, διοχετεύοντας φυσικό αέριο στη Γερμανία και τη Δυτική Ευρώπη. Όπως ανέφερε εκπρόσωπος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικτύων στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA), η ροή γίνεται με το 40% της δυναμικότητας του αγωγού, δηλαδή στα ίδια επίπεδα που ίσχυαν πριν από την έναρξη των εργασιών συντήρησης. Από την άλλη πλευρά, δεν επαληθεύθηκε ούτε το καλύτερο δυνατό σενάριο. Διότι θεωρητικά, όπως υποστηρίζει η γερμανική πλευρά, μετά τις απαραίτητες εργασίες συντήρησης ο αγωγός θα μπορούσε, αλλά και θα έπρεπε να λειτουργεί με διπλάσια ροή, προκειμένου να υλοποιηθούν οι συμβατικές υποχρεώσεις της Μόσχας.

Μιλώντας στο πρώτο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης (ARD) o επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικτύων, Κλάους Μίλερ, διαπιστώνει ότι πράγματι «δεν υλοποιείται το χειρότερο σενάριο», αλλά παράλληλα προειδοποιεί: «Παρά την όποια ανακούφιση για το 40% του αγωγού, το ζήτημα είναι ότι μας λείπει το 60%, μία ποσότητα που προβλέπεται στα συμβόλαια των εισαγωγέων και προοριζόταν για τα ιδιωτικά νοικοκυριά». Ο Κλάους Μίλερ καταγράφει μεν το γεγονός ότι σήμερα ρέει και πάλι φυσικό αέριο από τη Ρωσία, αλλά ταυτόχρονα διερωτάται: «Θα γίνει άραγε το ίδιο και αύριο; Και μεθαύριο; Υπάρχουν αμφιβολίες, όταν ακούει κανείς τις δηλώσεις του προέδρου Πούτιν.  Κατά συνέπεια, δεν μπορούμε να σημάνουμε λήξη συναγερμού».

«Παραμένει ο σχεδιασμός»

Η Κλαούντια Κέμφερτ

Και η ίδια η Ρωσία είναι εξαρτημένη από την Ευρώπη, τονίζει η Κλαούντια Κέμφερτ

Την Πέμπτη η εκπρόσωπος των κυβερνώντων σοσιαλδημοκρατών (SPD) για θέματα ενέργειας, Νίνα Σέερ, δήλωσε ότι προς το παρόν δεν αλλάζει ο σχεδιασμός του Βερολίνου, ούτε ο βραχυπρόθεσμος στόχος για μέγιστη δυνατή εξοικονόμηση ενέργειας μέσα στο καλοκαίρι. «Μέχρι την 1η Νοεμβρίου θα πρέπει να γεμίσουμε τις αποθήκες φυσικού αερίου κατά 90% και αυτό είναι δύσκολο να επιτευχθεί με την κατανάλωση που κάνουμε σήμερα», λέει η Σέερ. Παράλληλα, δηλώνει ότι υποστηρίζει πλήρως το σχέδιο της Κομισιόν για μείωση της κατανάλωσης ενέργειας κατά 15% στους επόμενους μήνες.

Διαφορετική προσέγγιση από την οικονομολόγο και ερευνήτρια του Ινστιτούτου για τη Γερμανική Οικονομία (DIW) Κλαούντια Κέμφερτ, η οποία μιλώντας στην εφημερίδα Rheinische Post, επισημαίνει: «Το γεγονός ότι η Ρωσία άρχισε και πάλι τις ροές φυσικού αερίου, αποτελεί απόδειξη ότι και η ίδια δεν θέλει ‘να τραβήξει το σχοινί', όχι μόνο για οικονομικούς, αλλά και για πολιτικούς λόγους. Εάν συνεχίσουμε την εξοικονόμηση, τον Νοέμβριο θα είμαστε σε θέση να γεμίσουμε τις αποθήκες μας κατά 90%». Όσο για τη συμπεριφορά της Ρωσίας, «δείχνει πόσο εξαρτημένη είναι και η ίδια από τις εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη», εκτιμά η Κλαούντια Κέμφερτ.

Γιάννης Παπαδημητρίου

ΠΗΓΗ https://www.dw.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου