Πέμπτη 21 Ιουλίου 2022

Ιράκ: Ζητά την αποχώρηση των τουρκικών δυνάμεων από το έδαφός του – Ετοιμάζει προσφυγή στο ΣΑ του ΟΗΕ

 

Ιρακινοί μεταφέρουν σε στρατιωτικό αεροπλάνο φέρετρο με τη σορό ενός εκ των ομοεθνών τους τουριστών που έχασαν τη ζωή τους από το χτύπημα των τουρκικών δυνάμεων σε θέρετρο της πόλης Ντοχούκ (φωτ.: EPA/GAILAN HAJI

Ανακάλεσε τον επιτετραμμένο του από την Άγκυρα

Τον επιτετραμμένο του στην Άγκυρα ανακαλεί για διαβουλεύσεις το Ιράκ μετά το βομβαρδισμό θέρετρου του Ντοχούκ, στο Ιρακινό Κουρδιστάν, από τις τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις. Εξηγήσεις για το βομβαρδισμό κατά τον οποίο σκοτώθηκαν οκτώ πολίτες και τουλάχιστον 23 τραυματίστηκαν, θα ζητήσει η Βαγδάτη και από τον Τούρκο πρεσβευτή στη Βαγδάτη.

Το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο INA μετέδωσε πως το Ιράκ σχεδιάζει να διαμαρτυρηθεί και στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Η απόφαση αυτή ελήφθη, χθες, κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου εθνικής ασφάλειας, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Μουστάφα αλ Καζίμι.

Στο υπουργείο Εξωτερικών ανατέθηκε «να καλέσει τον πρεσβευτή της Τουρκίας στο Ιράκ για να του επισημάνει» ότι η Βαγδάτη καταδικάζει τον πολύνεκρο βομβαρδισμό. Επίσης, ανακαλείται ο επιτετραμμένος του Ιράκ στην Άγκυρα και διακόπτεται η διαδικασία για τον ορισμό ενός νέου πρεσβευτή στην Τουρκία.

Το συμβούλιο, στο οποίο μετέχουν οι υπουργοί Εσωτερικών, Άμυνας και Οικονομικών, απαιτεί επίσης μια επίσημη συγγνώμη από την Τουρκία και «την αποχώρηση των ενόπλων δυνάμεών της από όλο το ιρακινό έδαφος».

ΠΗΓΗ https://www.pontosnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου