Πέμπτη 21 Ιουλίου 2022

Χαμός στο Ιράκ: Καίνε τουρκικές σημαίες λόγω της επίθεσης αλλά η Άγκυρα κατηγορεί το PKK [pics]

 

Η Τουρκία δεν πραγματοποίησε επιθέσεις κατά αμάχων στην επαρχία Ντοχούκ του Ιράκ, όπου οκτώ πολίτες σκοτώθηκαν και 23 τραυματίσθηκαν κατά την διάρκεια χθεσινού βομβαρδισμού, και οι ιρακινές αρχές δεν πρέπει να πέσουν σε αυτήν την παγίδα, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. 

Η Τουρκία αρνήθηκε χθες τις κατηγορίες ιρακινών αξιωματούχων και μέσων ενημέρωσης ότι πραγματοποίησε επίθεση κατά ορεινού θερέτρου στο Ντοχούκ.

Μιλώντας το κρατικό δίκτυο TRT Haber, ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι οι τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ιράκ είχαν πάντοτε ως στόχο το PKK και πρόσθεσε ότι η επίθεση στο Ντοχούκ πραγματοποιήθηκε επίσης από τρομοκράτες, προσθέτοντας ότι οι κατηγορίες κατά της Άγκυρας αποτελούν απόπειρα του PKK να πλήξει την τουρκική αντιτρομοκρατική πολιτική.

Την ίδια στιγμή, διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους και εξέφρασαν την οργή τους για την αιματηρή επίθεση, ενώ αρκετοί έκαιγαν και ποδοπατούσαν τουρκικές σημαίες, την ίδια στιγμή που οι στρατιωτικές αρχές επιθεωρούσαν το σημείο της επίθεσης.

Σημειώνεται πως η Τουρκία, που έχει εγκαταστήσει ντε φάκτο δεκάδες στρατιωτικές βάσεις εδώ και 25 χρόνια στο ιρακινό Κουρδιστάν, ξεκίνησε στα μέσα Απριλίου νέα στρατιωτική επιχείρηση κατά των ανταρτών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) στο βόρειο Ιράκ. Το Αρμπίλ, πρωτεύουσα του ιρακινού Κουρδιστάν, διατηρεί περίπλοκες σχέσεις με το ΡΚΚ καθώς η παρουσία του στην περιοχή εμποδίζει τις εμπορικές του σχέσεις με τη γειτονική Τουρκία.

Οι τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις είναι ο λόγος που ο Τούρκος πρεσβευτής, ο οποίος υπηρετεί στη Βαγδάτη, καλείται συχνά στο ιρακινό υπουργείο Εξωτερικών, καθώς οι επιχειρήσεις αυτές περιπλέκουν επίσης τις σχέσεις μεταξύ της κεντρικής κυβέρνησης του Ιράκ και της Άγκυρας, που είναι ένας από τους πρώτους εμπορικούς εταίρους του Ιράκ.

Ιράκ Ιράκ Ιράκ

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες Reuters

ΠΗΓΗ https://www.onalert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου