Πέμπτη 21 Ιουλίου 2022

Αμερικανός στρατηγός λέει πως οι δυτικές χώρες θα μπορούσαν εν τέλει να στείλουν αεροσκάφη στην Ουκρανία

 

Οι χώρες της Δύσης θα μπορούσαν να παράσχουν στην ουκρανική πολεμική αεροπορία αεροσκάφη και εκπαίδευση πιλότων, δήλωσε την Τετάρτη ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας των ΗΠΑ, μια ιδέα που θα αύξανε σημαντικά τη δυτική βοήθεια προς την Ουκρανία, καθώς αυτή πολεμά τα ρωσικά στρατεύματα - αλλά στρατιωτικοί αξιωματούχοι λένε ότι δεν έχουν ληφθεί ακόμη συγκεκριμένες αποφάσεις.

Ο στρατηγός της Πολεμικής Αεροπορίας Charles Q. Brown δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο Aspen Security Forum ότι "υπάρχει ένας αριθμός διαφορετικών πλατφορμών που θα μπορούσαν να πάνε στην Ουκρανία", συμπεριλαμβανομένων των αεροσκαφών που κατασκευάζονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Σουηδία, τη Γαλλία ή την πολυεθνική κοινοπραξία Eurofighter.

Ο Brown πρόσθεσε ότι τα όποια πολεμικά αεροσκάφη μεταφερθούν στην Ουκρανία -η σημερινή πολεμική αεροπορία της οποίας αποτελείται κυρίως από αεροσκάφη της σοβιετικής εποχής- θα είναι πιθανότατα "κάτι μη ρωσικό", επειδή η απόκτηση ανταλλακτικών για τα ρωσικής κατασκευής μαχητικά αεροσκάφη θα μπορούσε να αποδειχθεί δύσκολη.

Νωρίτερα την Τετάρτη, ο Brown δήλωσε στο Reuters ότι αξιωματούχοι των ΗΠΑ συζητούν αν θα αρχίσουν να εκπαιδεύουν Ουκρανούς πιλότους να πετούν δυτικά αεροσκάφη, μια διαδικασία που η Ουκρανία ισχυρίζεται ότι είναι δυνατή μέσα σε λίγες εβδομάδες, αλλά ο Μπράουν και άλλοι ειδικοί πιστεύουν ότι θα μπορούσε να διαρκέσει μήνες.

Ο στρατηγός Μαρκ Μίλεϊ, πρόεδρος του Γενικού Επιτελείου Στρατού, δήλωσε την Τετάρτη ότι ο στρατός δεν έχει αποφασίσει ακόμη αν θα ξεκινήσει την εκπαίδευση ουκρανών πιλότων, αλλά "εξετάζουμε μια ευρεία ποικιλία επιλογών, για να συμπεριλάβουμε την εκπαίδευση πιλότων".

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αυξήσει τη στρατιωτική υποστήριξή τους προς την Ουκρανία τους τελευταίους μήνες, καθώς τα ρωσικά στρατεύματα κερδίζουν σιγά-σιγά έδαφος στην περιοχή Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας.

Αλλά το Πεντάγωνο δίστασε να ικανοποιήσει τα αιτήματα της Ουκρανίας για μαχητικά αεροσκάφη, επικαλούμενο υλικοτεχνικές προκλήσεις και φόβους ότι η Ρωσία θα μπορούσε να θεωρήσει την κίνηση αυτή ως άμεση ανάμειξη του ΝΑΤΟ στον πόλεμο.

Η Πολωνία πρότεινε μια συμφωνία τριών χωρών τον Μάρτιο: Ο πολωνικός στρατός θα έδινε στην Ουκρανία μερικά από τα αεροσκάφη MiG-29 της σοβιετικής εποχής (ένα μοντέλο που χρησιμοποιεί και η ουκρανική πολεμική αεροπορία) και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ανταπέδιδαν στην Πολωνία με μεταχειρισμένα αεροσκάφη αμερικανικής κατασκευής.

Ωστόσο, ο αμερικανικός στρατός απέκρουσε γρήγορα την ιδέα, με τον τότε εκπρόσωπο του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι να υποστηρίζει ότι η Ουκρανία είναι απίθανο να δει μεγάλη απόδοση από τα αεροσκάφη και ότι η Ρωσία μπορεί να δει την εν λόγω συμφωνία ως κλιμάκωση.

Παράλληλα, η στρατιωτική βοήθεια που έστειλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην Ουκρανία ανέρχεται στα 7,6 δισ. δολάρια έως τις αρχές Ιουλίου, σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας.

Η βοήθεια αυτή περιλαμβάνει χιλιάδες αντιαρματικά και αντιαεροπορικά συστήματα, εκατοντάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη Switchblade, αρκετά ρωσικής κατασκευής ελικόπτερα και συστήματα πυραύλων ακριβείας HIMARS.

ΠΗΓΗ https://www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου