Η συνάντηση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 5 Αυγούστου με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν φαίνεται να έχει γυρίσει σελίδα στους ψυχρούς
δεσμούς της Άγκυρας με τον Ραμζάν Καντίροφ, τον ηγέτη της μουσουλμανικής πλειοψηφίας της Τσετσενικής Δημοκρατίας της Ρωσίας και πιστό του Πούτιν. Ο υπουργός Εξωτερικών και ο επικεφαλής των πληροφοριών της Τουρκίας, που συνόδευαν τον Ερντογάν στο Σότσι, συναντήθηκαν με τον Καντίροφ στο περιθώριο της συνόδου και ήταν ο Τσετσένος ηγέτης που δημοσιοποίησε τη συνάντηση στο Telegram.
Ο Καντίροφ συνδέεται εδώ και καιρό με υποθέσεις κατασκοπείας και μια σειρά δολοφονιών Τσετσένων αντιφρονούντων στην Τουρκία. Το ότι ανώτεροι Τούρκοι αξιωματούχοι ήταν πρόθυμοι να τον συναντήσουν λίγο αφότου επέπληξε δημόσια τον Ερντογάν, προμηνύει μια πολιτική αλλαγή από την πλευρά της Άγκυρας - ένα διπλωματικό κατόρθωμα που θα μπορούσε να γίνει με τα εύσημα όχι στον Καντίροφ, αλλά μάλλον στο αφεντικό του. Ο Πούτιν είχε μέχρι στιγμής αποφύγει να πάρει τον Τσετσένο ηγέτη στις συναντήσεις του με τον Ερντογάν, παρόλο που τον είχε συχνά στο περιβάλλον του όταν συναντούσε άλλους μουσουλμάνους ηγέτες.
Ο Καντίροφ έχει αποδείξει την πίστη του στον Πούτιν συνεισφέροντας ειδικές δυνάμεις στις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Ρωσίας στη Συρία και την Ουκρανία. Οι στρατιώτες του αναπτύχθηκαν ως στρατιωτικοί αστυνομικοί στη Συρία, κυρίως στο Χαλέπι, δείχνοντας στους ντόπιους ένα "μουσουλμανικό πρόσωπο" της ρωσικής αποστολής. Η ανάπτυξή τους είχε σκοπό να διορθώσει την τρομερή εικόνα που άφησαν μαχητές από τις περιοχές του Καυκάσου της Ρωσίας που προσχώρησαν στο Ισλαμικό Κράτος ή συμμάχησαν με το Μέτωπο Νούσρα που συνδέεται με την Αλ Κάιντα στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας. Ο Καντίροφ ανέλαβε επίσης την αποκατάσταση του τεμένους των Ομεϋαδών στο Χαλέπι και ενός άλλου ιστορικού τζαμιού στη Χομς. Ωστόσο, οι μαχητές που έστειλε στον πόλεμο στην Ουκρανία έχουν δημιουργήσει μια αντίθετη εικόνα από αυτή της βοήθειας στην ανοικοδόμηση στη Συρία. Τόσο στην Ουκρανία όσο και στη Συρία, οι αποστολές του Καντίροφ συγκρούστηκαν με τις πολιτικές του Ερντογάν.
Οι λεπτομέρειες για τη συνάντηση στο Σότσι περιορίζονται σε αυτά που μοιράστηκε ο Καντίροφ στο Telegram την επόμενη μέρα. "Είχαμε μια πλούσια και παραγωγική άτυπη συζήτηση, στην οποία συμφωνήσαμε για την ανάγκη καθιέρωσης στενής συνεργασίας μεταξύ της Τουρκίας και της Τσετσενικής Δημοκρατίας σε διάφορα θέματα", έγραψε. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών "Μεβλούτ Τσαβούσογλου εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτή η άτυπη συνάντηση θα είναι η αρχή για περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων και δημιουργία επαφών. Συμφώνησα μαζί του και σημείωσα ότι και οι δύο πλευρές θα ωφεληθούν από κοινές πρωτοβουλίες". Πρόσθεσε ότι έλαβε πρόσκληση να επισκεφθεί την Τουρκία και δέχτηκε αμέσως.
Ο Εθνικός Οργανισμός Πληροφοριών της Τουρκίας έχει αποκτήσει επιχειρησιακές δυνατότητες σε ζώνες συγκρούσεων πέρα από τα σύνορα της Τουρκίας τα τελευταία χρόνια και το γεγονός ότι ο αρχηγός Χακάν Φιντάν συμμετείχε στη συνάντηση, έχει εγείρει αμφιβολίες για τη φύση της πιθανής συνεργασίας της Άγκυρας με τον Καντίροφ μεταξύ της αντιπολίτευσης της Τουρκίας και των Τσετσένων εξόριστων στη χώρα, πολλοί από τους οποίους είναι πρώην αγωνιστές υπέρ της ανεξαρτησίας.
Οι εικασίες μπορεί να είναι τραβηγμένες, αλλά ορισμένοι Κούρδοι αναρωτιούνται εάν οι Τσετσένοι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε τουρκικές στρατιωτικές εκστρατείες εναντίον κουρδικών ομάδων στο Ιράκ και τη Συρία. Και πολλοί στις τάξεις της αντιπολίτευσης της Τουρκίας ανησυχούν ήδη για ισχυρισμούς ότι αιματηρές αναταραχές, συμπεριλαμβανομένων δολοφονιών, θα κάνουν την εμφάνισή τους στην προεκλογική Τουρκία, προκαλώντας ακόμα μεγαλύτερη καχυποψία και φόβο.
Οι Τσετσένοι εξόριστοι, εν τω μεταξύ, φοβούνται ότι η προσέγγιση της Άγκυρας στον Καντίροφ μπορεί να γίνει εις βάρος του σχετικού ασφαλούς καταφυγίου που βρήκαν στην Τουρκία παρά τις εννέα δολοφονίες την τελευταία δεκαετία. Ωστόσο, ο διάλογος της Άγκυρας με τον Καντίροφ μπορεί να εξαρτηθεί από τον τερματισμό της καταδίωξης και στόχευσης Τσετσένων αντιφρονούντων στην Τουρκία. Σε αντάλλαγμα, οι δραστηριότητες των προσφύγων και της διασποράς κατά της διοίκησης του Καντίροφ ενδέχεται να κατασταλεί.
Μέχρι και πέρυσι, η Τουρκία συνέχισε να είναι το σκηνικό διευθέτησης λογαριασμών μεταξύ των ανδρών του Καντίροφ και των αντιφρονούντων Τσετσένων. Έξι άτομα που συνελήφθησαν ως ύποπτοι για κατασκοπεία στην Κωνσταντινούπολη και στην Αττάλεια τον Οκτώβριο φέρονται να συνδέονται με τις λεγεώνες του Καντίροφ. Τα τουρκικά ΜΜΕ ανέφεραν το περιστατικό ως κατάρρευση ρωσικού κατασκοπευτικού δικτύου. Οι ύποπτοι -τέσσερις υπήκοοι της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ένας Ουκρανός και ένας Ουζμπέκος- φέρεται να σχεδίαζαν να επιτεθούν εναντίον Τσετσένων αντιφρονούντων. Ένας από αυτούς φέρεται να ομολόγησε ότι έπαιρνε εντολές από τον ξάδερφό του Καντίροφ, Άνταμ Ντελιμχάνοφ και κάποιον Καζμπέκ Ντουκούζοφ. Η αστυνομία κατέσχεσε ένα όπλο χωρίς άδεια εξοπλισμένο με σιγαστήρα στην κατοικία ενός από τους υπόπτους. Τον Μάρτιο του 2021, δύο Τσετσένοι που πιστεύεται ότι συνδέονται με τον Καντίροφ συνελήφθησαν στην Αττάλεια στο πλαίσιο έρευνας για άγνωστα άτομα που καταδιώκουν τους Τσετσένους εξόριστους.
Σύμφωνα με έναν Τσετσένο εξόριστο που μίλησε στο Al-Monitor τον Δεκέμβριο, οι δραστηριότητες κατασκοπείας στόχευαν άτομα που εμπλέκονται σε διαδικτυακά δίκτυα της διασποράς όπως το "1ADAT" και το "Security Turkey" που αποκάλυψαν εγκλήματα που φέρεται να διέπραξαν ο Καντίροφ και οι άνδρες του στην Τσετσενία, μεταξύ των οποίων απαγωγές, βασανιστήρια, δολοφονίες και εκβιασμοί πρώην αγωνιστών υπέρ της ανεξαρτησίας και των συγγενών τους. Οι Τσετσένοι εξόριστοι πίστευαν ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών και η αστυνομία της Τουρκίας είχαν πάρει την απόφαση να λάβουν πιο σοβαρά υπόψη τις μυστικές δραστηριότητες του Καντίροφ στην Τουρκία.
Οι εντάσεις που δημιουργήθηκαν στα παρασκήνια, ήρθαν στο φως της δημοσιότητας τον Δεκέμβριο, όταν ο Καντίροφ απείλησε να ονομάσει ένα πάρκο στο Γκρόζνι με το όνομα του νούμερο ένα δημόσιου εχθρού της Τουρκίας -του φυλακισμένου ηγέτη των παράνομων Κούρδων μαχητών, Αμπντουλάχ Οτσαλάν- ως απάντηση στην τουρκική πόλη που ονομάτιζε πάρκο με το όνομα του Ντζοκάρ Ντουμπάγεφ, του Τσετσένου ηγέτη υπέρ της ανεξαρτησίας που πολέμησε τα ρωσικά στρατεύματα τη δεκαετία του 1990. Απευθυνόμενος στον Ερντογάν, ο Καντίροφ είπε: "Αποφασίστε! Είτε γίνεσαι κράτος που υποστηρίζει ανοιχτά τρομοκράτες είτε υποστηρίζεις ειλικρινείς σχέσεις με τη Ρωσία. Έχουμε το δικαίωμα να απαντήσουμε". Το Κρεμλίνο υποστήριξε την αντίδραση του Καντίροφ .
Παρόλο που ο Καντίροφ ήταν μια ανεπιθύμητη φιγούρα στην Τουρκία, τα φερόμενα εγκλήματά του έχουν σε μεγάλο βαθμό ακυρωθεί, κυρίως λόγω της επιρροής της Ρωσίας. Οι τουρκικές αρχές έχουν συχνά επικριθεί ότι αγνόησαν τις πράξεις των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών και των ανδρών του Καντίροφ και για την ταχεία έκδοση υπόπτων στη Ρωσία αντί να επεκτείνουν τις έρευνες. Ωστόσο, ο Καντίροφ ήλπιζε εδώ και καιρό ότι θα τον εκτιμούσε η Τουρκία, όπως και άλλα μουσουλμανικά έθνη όπως η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Ιορδανία και το Μπαχρέιν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου