Πέμπτη 11 Αυγούστου 2022

Ρόδος: Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό των αγνοούμενων μεταναστών

 

H Αθήνα εξακολουθεί να παρακολουθεί στενά τις τουρκικές κινήσεις παρά το γεγονός ότι οι γεωτρήσεις γίνονται σε περιοχή τουρκικής δικαιοδοσίας. 

Η Άγκυρα ωστόσο, βρήκε ευκαιρία να αμφισβητήσει την ελληνική δικαιοδοσία με θαλάσσια περιοχή 28 μίλια από τις νότιες ακτές τη Ρόδου.

Άκαρπες παραμένουν οι έρευνες για τον εντοπισμό των αγνοούμενων μεταναστών στο ναυάγιο που σημειώθηκε νότια της Ρόδου. Έχουν διασωθεί συνολικά 29 άτομα. Οι διασωθέντες είναι όλοι άνδρες, αφγανικής, ιρανικής και ιρακινής υπηκοότητας οι περισσότεροι.

Την επιχείρηση που διεξάγεται σε διεθνή ύδατα και εντός της ελληνικής περιοχής ευθύνης έρευνας και διάσωσης συντονίζει το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού.

Παράλληλα, παρατηρήθηκε εκτεταμένη προσπάθεια από τις τουρκικές λιμενικές και στρατιωτικές αρχές, να πάρουν μέρος στην έρευνα και παρέμειναν για αρκετή ώρα σε διεθνή χωρικά ύδατα.

Παρά τις προσπάθειες που έκαναν τα στελέχη του Λιμενικού να επικοινωνήσουν με το τουρκικό Λιμενικό Σώμα, δεν έλαβαν καμία απάντηση.

Η τουρκική ακτοφυλακή ανακοίνωσε ότι διέσωσε πέντε ναυαγούς και ισχυρίζεται ότι η επιχείρηση έγινε σε δική της περιοχή ευθύνης, έρευνας και διάσωσης.

Δεν είναι διόλου τυχαία η εγρήγορση της Αθήνας αλλά και της Λευκωσίας, καθώς οι προκλησεις των Τούρκων συνεχίζονται. Πριν από λίγη ώρα ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος της  τουρκικής πολεμικής αεροπορίας, πέρασε από το σύμπλεγμα των βραχονησίδων Τριανησίων στην Αστυπάλαια, σε ύψος 19.000 ποδιών, ενώ αεροσκάφη τουρκικής συνεργασίας της αεροπορίας και  του πολεμικού ναυτικού έχουν προχωρήσει από το πρωί σε έναν αριθμό παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου.

Ως προς τη Ρόδο, ήταν μία ακόμη προσπάθεια της Τουρκίας να αμφισβητήσουν κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, με παράνομη ΝΟΤΑΜ που εξέδωσαν. Αμφισβήτησαν την δικαιοδοσία της Ελλάδας να πραγματοποιήσει επιχείρηση διάσωσης και έρευνας, στέλνοντας και τις 2 ακταιωρούς της ακτοφυλακής τους, προκειμένου να αναλάβουν τα ηνία της επιχείρησης.

Η άμεση επέμβαση της Ελλάδας, αποσόβησε αυτή την κίνηση των Τούρκων, καθώς ο έλεγχος της επιχείρησης διερευνήθηκε αποκλειστικά από το ελληνικό κέντρο επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου