Πέμπτη 11 Αυγούστου 2022

Αντιδράσεις στο εσωτερικό της Τουρκίας για την αναδίπλωση Ερντογάν

 

Όπως ανακοινώθηκε, το σημείο όπου θα πραγματοποιηθούν οι Τουρκικές γεωτρήσεις είναι στα 55 μίλια από τις νότιες τουρκικές ακτές. 

Μέρος που δεν αποτελεί σημείο τριβών και εντάσεων στις σχέσεις των δύο χωρών. Το γεγονός αυτό, ωστόσο, δεν καθησυχάζει την Αθήνα που θεωρεί αυτήν την επιλογή τακτική κίνηση του Ερντογάν.

Η επιλογή του Ερντογάν να στείλει το γεωτρύπανο Αμπντουλχαμίντ 55 ναυτικά μίλια από το Γκαζί Πασά στον κόλπο της Αττάλειας δεν μπορεί σίγουρα να θεωρηθεί ως το τέλος των τουρκικών προκλήσεων.

Περισσότερο μία αναδίπλωση είναι, δεδομένου του μομέντουμ που δημιουργεί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Άλλωστε, όπως αποδείχθηκε, ο Ερντογάν δεν ήθελε να πάει σε σενάριο έντασης – μεγάλης ή μεσαίας κλίμακας – αλλά να δείξει, κυρίως στη Δύση, ότι μπορεί να δημιουργεί αναταραχή, να δοκιμάζει τις αντοχές των «αντιπάλων» του, αλλά και να συντηρεί την ένταση στα επίπεδα που ο ίδιος θέλει. Κρατώντας ζωντανό τον εκβιασμό για το μέλλον. Για όποτε και αν αυτός χρειαστεί.

Πώς σχολιάζει ο τουρκικός Τύπος

Είναι χαρακτηριστικοί οι τίτλοι εφημερίδων όπως της «Μιλιέτ» που αναφέρει: «Το Αμπντουλχαμίτ στην Γαλάζια Πατρίδα». Η «Ακσάμ» προχωρά σε έμμεσες απειλές τονίζοντας στον τίτλο της: «Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να σφετεριστεί τα δικαιώματά μας στην Ανατολική Μεσόγειο». Η ιστορική «Χουριέρ» είναι πιο λιτή αναφέροντας απλά στον τίτλο της: «Τα μηνύματα του Αμπντουλχαμίντ».

Αντιδράσεις στο εσωτερικό της Τουρκίας

Ο εμπνευστής και θεωρητικός της «Γαλάζιας Πατρίδας» Τζιχάτ Γιαϊτζί άφησε ευθέως αιχμές για την απόφαση Ερντογάν να «τρυπήσει» το «Αμπντουλ Xαμίντ Χαν» εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

«Οι φόβοι μας έγιναν πραγματικότητα! Ο πρώτος σταθμός υπηρεσίας του γεωτρύπανου Αμπντούλ Χαμίντ Χαν είναι η γεώτρηση Yörükler-1, 55 χιλιόμετρα ανοικτά της Γκαζί Πασά. Δηλαδή, εντός του χάρτη της Σεβίλλης, που μας παγιδεύει μέσα στον κόλπο της Αττάλειας… Δεν ξέρουμε τι να πούμε» σχολιάζει το τουρκικό κέντρο θαλάσσιας και παγκόσμιας στρατηγικής.

Χθες η τουρκική πολεμική αεροπορία ήταν αρκούντος προκλητική στέλνοντας 20 μαχητικά της στο Αιγαίο εκ των οποίων τα 8 ήταν οπλισμένα. Σε 7 περιπτώσεις οι τούρκοι χειριστές δεν υπάκουσαν στις υποδείξεις των Ελλήνων πιλότων με αποτέλεσμα οι αναχαιτήσεις να εξελιχθούν σε σκληρές αερομαχίες.

Ανατριχιαστική λεπτομέρεια: Τα ονόματα των τουρκικών πλοίων που συνοδεύουν το Αμπντούλ Χαμίντ Χαν

Τα τρία πλοία που συνοδεύουν το τουρκικό γεωτρύπανο Αμπντούλ Χαμίντ Χαν πήραν το όνομά τους από τα 3 παιδιά Χακάν, Κουτσί και Μουράτ Ιλχάν, που «δολοφονήθηκαν από την ΕΟΚΑ σε μπανιέρα στο σπίτι τους στην Κύπρο», αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου