Γράφει ο Γεώργιος Δικαίος
Ενώ η σειρά μη επανδρωμένων αεροσκαφών ALTIUS-600 έχει γίνει ολοένα και πιο δημοφιλής στον στρατό των ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια, τουλάχιστον για δοκιμή, καθώς και παράδοση στην Ουκρανία, έχουμε τώρα την ευκαιρία να δούμε την παραλλαγή του drone με οπλισμό με κεφαλή σε εκρηκτική δράση.
Γνωστό ως ALTIUS-600M, αυτό το ειδικά κατασκευασμένο παράγωγο πυρομαχικών του drone ανακοινώθηκε επίσημα πέρυσι.
https://www.youtube.com/watch?v=Bs0rNxs7SvE
Το εν λόγω βίντεο ανέβηκε από την Anduril Industries, την εταιρεία που είναι πλέον υπεύθυνη για τη σειρά ALTIUS-600, έχοντας αναλάβει την ιδιοκτησία της Area-I, της εταιρείας που αρχικά ανέπτυξε το drone. Το ALTIUS-600M φαίνεται να σημειώνει ένα άμεσο χτύπημα σε έναν στόχο κοντέινερ σε μια εμβέλεια, με αποτέλεσμα μια εντυπωσιακή βολίδα. Ο τύπος της τοποθετημένης κεφαλής και η μάζα του δεν αποκαλύπτονται, αν και το βασικό drone έχει συνολικό βάρος μεταξύ 20-27 λίβρες, ανάλογα με το ωφέλιμο φορτίο του, το οποίο συνήθως ζυγίζει μεταξύ 3 και 7 λίβρες.
Δεν είναι επίσης σαφές από ποια πλατφόρμα εκτοξεύτηκαν τα περιπλανώμενα πυρομαχικά, αλλά το βίντεο περιλαμβάνει επίσης ακολουθίες που δείχνουν παραδείγματα του drone που αναπτύχθηκε από ένα όχημα παντός εδάφους MRZR, από ένα ελικόπτερο UH-60 Black Hawk, από έναν εκτοξευτή εδάφους.
Μια κάμερα που είναι εγκατεστημένη στον στόχο του κοντέινερ καταγράφει τις τελευταίες στιγμές πριν από την πρόσκρουση του ALTIUS-600M. Anduril Industries/Screencap YouTube
Το βίντεο περιλαμβάνει επίσης ένα τμήμα που δείχνει πώς τα ALTIUS-600 μπορούν να λειτουργήσουν μαζί ως δικτυωμένο σμήνος. Αυτό είναι κάτι που δοκιμάζει ο στρατός των ΗΠΑ και ένα τέτοιο σμήνος θα μπορούσε επίσης να αποτελείται από drones σε πολλαπλές διαμορφώσεις, επιτρέποντας στην ομάδα να εκτελεί από κοινού διάφορες εργασίες για να επιτύχει ένα συνολικό σύνολο στόχων αποστολής. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό δεδομένου του αριθμού των διαφορετικών ωφέλιμων φορτίων που μπορούν να μεταφέρουν τα drones, συμπεριλαμβανομένης της επιτήρησης, του ηλεκτρονικού πολέμου, των πληροφοριών σημάτων, του αναμεταδότη επικοινωνιών και του κυβερνοπολέμου. Και, φυσικά, υπάρχει το ALTIUS-600M με κεφαλές, το οποίο προσφέρει τη δυνατότητα εκτέλεσης κινητικών εμπλοκών ως μέρος του συλλογικού σμήνους, συμπεριλαμβανομένων στόχων που ανιχνεύουν άλλα ALTIUS-600.
Όσον αφορά τα δικτυωμένα σμήνη, ο στρατός των ΗΠΑ εκτόξευσε πέρυσι τέσσερα κύματα επτά μη επανδρωμένων αεροσκαφών ALTIU-600 σε αυτό που ήταν το μεγαλύτερο δικτυωμένο είδος μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων Air-Launched Effects (ALE) του είδους του μέχρι εκείνο το σημείο. Ένας μόνο χειριστής έλεγχε το σμήνος των drones καθώς κυνηγούσε και κατέστρεφε προσομοιωμένες εχθρικές θέσεις μπροστά. Μπορείτε να διαβάσετε την πλήρη ανάλυση του The War Zone για αυτήν την πρωτοποριακή δοκιμή εδώ και εδώ.
Στο νέο βίντεο, τα δικτυωμένα drones ALTIUS παρουσιάζονται επίσης να συνεργάζονται με επιθετικά ελικόπτερα AH-64 Apache του Στρατού των ΗΠΑ, ένα περιουσιακό στοιχείο που χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο μαζί με συστήματα χωρίς πληρώματα ως μέρος της πρωτοβουλίας Manned-Unmanned Teaming-Extended (MUMT-X).
Μια προβολή που δημιουργείται από υπολογιστή μιας πιθανής ομαδικής οργάνωσης που περιλαμβάνει drones ALTIUS-600, σε συνεργασία με επιθετικά ελικόπτερα AH-64 Apache. Anduril Industries/Screencap YouTube
Σύμφωνα με τον Anduril, τα περιπλανώμενα πυρομαχικά ALTIUS-600M προσφέρουν «ικανότητα εκτόξευσης πολλαπλών τομέων από τον αέρα, τη γη και τη θάλασσα [και] επεκτείνουν την εμβέλεια και τη δυνατότητα επιβίωσης των επανδρωμένων στοιχείων σε αναπτυγμένα περιβάλλοντα». Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι το ALTIUS-600M «παρέχει διπλάσιο χρόνο και εύρος περιστροφής από τις τρέχουσες προσφορές της αγοράς και αξιοποιεί την αυτονομία για να επιτρέψει σε έναν χειριστή να ελέγχει πολλαπλά περιουσιακά στοιχεία ταυτόχρονα».
Το σημείο εκκίνησης για αυτό το περιπλανώμενο πυρομαχικό είναι το αυθεντικό αεροσκάφος ALTIUS-600 που εκτοξεύτηκε με σωλήνα που αναπτύχθηκε από την Area-I, το οποίο έχουμε συζητήσει σε βάθος στο παρελθόν.
An ALTIUS-600 in flight. U.S. Army
Σύμφωνα με τον ιστότοπο του Area-I, το ALTIUS-600 έχει μέγιστη εμβέλεια 276 μίλια και μπορεί να παραμείνει στον αέρα για τουλάχιστον τέσσερις ώρες. Και, εκτός από το ALTIUS-600M, το οποίο έχει σχεδιαστεί για μονόδρομη αποστολή, οι άλλες (άοπλες) παραλλαγές του ALTIUS-600 έχουν σχεδιαστεί για να είναι ανακτήσιμες και επαναχρησιμοποιήσιμες.
https://www.youtube.com/watch?v=CTZXNrjfEbI
Μεγάλο μέρος της δημοτικότητας του drone βασίζεται στην ευκολία με την οποία μπορεί να προσαρμοστεί για διαφορετικές πλατφόρμες εκτόξευσης. Εκτός από το ότι εκτοξεύεται με αέρα μέσω ενός κοινού σωλήνα εκτόξευσης (CLT), είναι επίσης συμβατό με διάφορους τύπους εκτοξευτών στο έδαφος ή ακόμα και στη θάλασσα. Εκτός από το προαναφερθέν UH-60, το ALTIUS-600 έχει επίσης εκτοξευθεί στο παρελθόν από C-130, AC-130J, P-3 και πολιτικά αεροσκάφη. Άλλα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, επίσης, έχουν χρησιμοποιηθεί για την εκτόξευση του ALTIUS-600 σε δοκιμές, συγκεκριμένα το κρυφό μαχητικό drone XQ-58A Valkyrie της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, το οποίο κυκλοφόρησε παραδείγματα από τον εσωτερικό χώρο όπλων του, το 2021.
Ένα ελικόπτερο UH-60 Black Hawk του Στρατού των ΗΠΑ εκτοξεύει ένα ALTIUS-600 μέσω ενός κοινού σωλήνα εκτόξευσης (CLT) κατά τη διάρκεια μιας δοκιμής. στρατός των ΗΠΑ
Καθώς τα πυρομαχικά, γενικά, γίνονται ένα πιο οικείο χαρακτηριστικό του σύγχρονου πεδίου μάχης, υπάρχει κάθε πιθανότητα το ALTIUS-600M να συνεχίσει την επιτυχία που σημείωσαν τα άλλα, μη θανατηφόρα μέλη της οικογένειας.
Είναι εύκολο να φανταστεί κανείς πώς ένα περιπλανώμενο πυρομαχικό όπως το ALTIUS-600M θα είχε ενδιαφέρον σε ένα ευρύ φάσμα σεναρίων, αν και ο στρατός των ΗΠΑ, το Σώμα Πεζοναυτών των ΗΠΑ και η Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ (SOCOM) ενδιαφέρονται όλο και περισσότερο για τις δυνατότητες που προσφέρει όπλα αυτού του τύπου.
Ένα ελαφρύ όχημα εξοπλισμένο με ένα ζεύγος Πνευματικά Ολοκληρωμένων Συστημάτων Εκτόξευσης (PILS) εκτοξεύει ένα ALTIUS-600 ως μέρος μιας δοκιμής του στρατού των ΗΠΑ. στρατός των ΗΠΑ
Πάνω απ 'όλα, η ικανότητα μιας μικρής ομάδας πεζικού να αναπτύσσει αρθρωτά drones που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για συλλογή πληροφοριών καθώς και επίθεση ακριβείας, μεταξύ άλλων ρόλων, φαίνεται ιδιαίτερα επιτακτική. Και δεδομένου ότι τα περιπλανώμενα πυρομαχικά μπορούν να προσφέρουν αποτέλεσμα δυσανάλογο με το μέγεθός τους, ακόμη και μια μικρή ομάδα θα μπορούσε να εμπλέξει ακόμη βαρύτερα τεθωρακισμένα οχήματα, σε αποστάσεις ακινητοποίησης. Το ίδιο μπορεί να ειπωθεί για την κατάργηση της αεράμυνας σε μεγάλες αποστάσεις.
Η προαναφερθείσα πρωτοβουλία Air Launched Effects του Στρατού αποτελεί βασικό συστατικό για τη διασφάλιση της επιβίωσης του στόλου με περιστροφικές πτέρυγες σε ένα σύγχρονο πεδίο μάχης, ειδικά όταν πρόκειται να ανοίξουν τρύπες στο σύστημα αεράμυνας ενός εχθρού. Αυτή είναι μια δουλειά που μπορεί σαφώς να κάνει το ALTIUS-600, ειδικά για ανίχνευση μπροστά, εμπλοκή σε στάση και επίθεση σε αεράμυνα και άλλους στόχους πολύ πέρα από την εμβέλεια των παραδοσιακών όπλων ελικοπτέρων
Ένα γραφικό που δείχνει πώς διάφοροι τύποι Air Launch Effects που εκτοξεύονται από διάφορες πλατφόρμες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε ένα μελλοντικό πεδίο μάχης. Στρατός των ΗΠΑ
Το Anduril έχει επίσης ένα μεγαλύτερο περιπλανώμενο πυρομαχικό, το ALTIUS-700M, το οποίο ακολουθεί την ίδια βασική μορφή και φιλοσοφία με το ALTIUS-600M, αλλά το οποίο είναι σημαντικά μεγαλύτερο, ζυγίζει έως και 65 λίβρες, εκ των οποίων η κεφαλή μπορεί να περιλαμβάνει έως και 35 λίβρες. Με εμβέλεια 310 μιλίων, αυτό το είδος drone θα άνοιγε τη δυνατότητα επίθεσης σε πολύ μεγαλύτερο εύρος στόχων, συμπεριλαμβανομένων μεγαλύτερων και καλύτερα θωρακισμένων, σε μεγαλύτερες αποστάσεις.
Τα περιπλανώμενα πυρομαχικά ALTIUS-700M. Anduril Industries
Το γεγονός ότι το ALTIUS-600 εργάζεται ήδη στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία θα βοηθήσει να βελτιώσει και να δικαιολογήσει τις δυνατότητές του. Αλλά και μόνο το γεγονός ότι υπάρχει ένα σχετικά αποδεδειγμένο και διαθέσιμο αμερικανικό πυρομαχικό με εμβέλεια σχεδόν 300 μιλίων σημαίνει ότι είναι πιθανό να δούμε πολύ περισσότερα ALTIUS-600M στο μέλλον.
Σήμερα, η Area-I και η Anduril ανακοινώνουν με ενθουσιασμό μια σημαντική πρόοδο στην τεχνολογία Air Launched Effects (ALE) με την κυκλοφορία του ALTIUS-700. Το ALTIUS-700 βασίζεται στα καλύτερα από τα -600, ενώ προσφέρει μεγαλύτερη χωρητικότητα ωφέλιμου φορτίου και μεγαλύτερη αντοχή. Το ALTIUS-700 μεταφέρει 300 τοις εκατό περισσότερο ωφέλιμο φορτίο από το -600 και αντέχει έως και πέντε ώρες πτήσης, ανάλογα με τα ωφέλιμα φορτία, τα οποία είναι προσαρμόσιμα και περιλαμβάνουν ISR, cUAS, ηλεκτρονικό πόλεμο, πυρομαχικά και πληροφορίες σημάτων.
Area-I κινήθηκα γρήγορα για να δημιουργήσω πρωτότυπα και να δοκιμάσω το ALTIUS-700 σε λιγότερο από 12 μήνες, επαναλαμβάνοντας στο -600, ένα αποδεδειγμένο και αξιόπιστο ALE που μπορεί να εκτοξευθεί από οχήματα εδάφους και κοινής ωφέλειας, σκάφη και αεροσκάφη σταθερής ή στροφικής πτέρυγας και στα δύο υψηλό και χαμηλό υψόμετρο.
Το ALTIUS είναι ένα αρθρωτό ALE πολλαπλών τομέων και πολλαπλών πλατφορμών που έχει σχεδιαστεί για μια σειρά σύνθετων δυνατοτήτων αποστολής. Το ALTIUS έχει σχεδιαστεί για εκστρατευτική ανάπτυξη από αεροπορικές, κινητές επίγειες ή θαλάσσιες δυνάμεις. Το ALTIUS μπορεί να ανιχνεύσει, να εντοπίσει και να εντοπίσει αντίπαλα συστήματα και στη συνέχεια να τα απενεργοποιήσει με θανατηφόρα και μη θανατηφόρα αποτελέσματα
Η πλατφόρμα ALTIUS είναι ένα ανοιχτό σύστημα ικανό να ενσωματωθεί με μια ποικιλία λογισμικού ελέγχου πτήσης. Είναι ικανό για αυτόνομες ομαδικές λύσεις, επιτρέποντας σε μεμονωμένα μη επανδρωμένα συστήματα να συνεργάζονται και να μοιράζονται δεδομένα μεταξύ τους για την επίτευξη στόχων αποστολής που θα ήταν αδύνατον μέσω μιας ενιαίας μονάδας.
Τα Air Launched Effects (ALEs) είναι ένα κρίσιμο στοιχείο του οράματος του Στρατού για τα μελλοντικά αεροσκάφη αναγνώρισης επίθεσης (FARA) και τα μελλοντικά αεροσκάφη επίθεσης μεγάλης εμβέλειας (FLRAA), επιτρέποντας μια ποικιλία από ISR, CUAS, ηλεκτρονικό πόλεμο και άλλες δυνατότητες σε αμφισβητούμενες ή απαγορευμένα περιβάλλοντα. Είμαστε περήφανοι που συνεχίζουμε να καινοτομούμε το μέλλον των ALE ενσωματώνοντας γρήγορα νέες τεχνολογίες που θα διασφαλίσουν ότι η πλατφόρμα ALTIUS παραμένει πάντα έτοιμη για την αποστολή.
Σχόλιο Γεωργίου Δικαίου:
Το ALTIUS-700 είναι πιο αεροδυναμικό το σχήμα του από το ALTIUS-600 αν και φαίνονται ίδια, είναι πιο λεπτή η κάμερα που έχει. Πετάνε με ταχύτητες τα 110+ χιλιόμετρα την ώρα πολύ λογικό για ηλεκτρικά περιπλανώμενα πυρομαχικά. Η μεγάλη τους εμβέλεια τα ξεχωρίζει από όλα τα υπόλοιπα και η δυνατότητα πτήσης σε σμήνος μέσω τεχνητής νοημοσύνη. Έχουν δυνατότητες εκτόξευσης από όλες της πλατφόρμες αέρα. ξηρά και θάλασσα. Πραγματικά κάτι τέτοιο χρειαζόμαστε και εμείς για να κάνουμε χτυπήματα σε μεγάλο βάθος μέσα στην Τουρκική ενδοχώρα με ελάχιστο κόστος.
Ένα χτύπημα με 30 από αυτά καταστρέφει ένα πολεμικό πλοίο, ένα ΑΑ σύστημα κλπ.
Αναμένουμε τα σχόλιά σας στο Twitter!
Γεώργιος Δικαίος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου