Πέμπτη 6 Απριλίου 2023

S-300 στην Ουκρανία μόνο στην περίπτωση που πρώτα εγκατασταθούν Patriot ή άλλο δυτικό σύστημα αεράμυνας στην Ελλάδα…

 

Η Αθήνα έχει ξεκαθαρίσει εντός τους κόλπους της Συμμαχίας ότι εφόσον η Δύση θελήσει να ενισχύσει την ελληνική αντιαεροπορική ομπρέλα, τότε και μόνο τότε θα μπορούσαν να ταξιδέψουν οι S-300 κι άλλα αντιαεροπορικά μέσα στην Ουκρανία. Πηγή : Πολεμική Αεροπορία

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOYRNAL

Η επίσκεψη του Ουκρανού υπουργού άμυνας Ολεξίι Ρέζνικωφ φέρνει και πάλι στο προσκήνιο την βοήθεια που έχει προωθήσει  η χώρα μας στο Κίεβο το οποίο δεν έχει άλλη επιλογή από το να μάχεται κατά της Ρωσίας.

Επιγραμματικά υπενθυμίζουμε ότι η Αθήνα έχει σταθεί εξ αρχής στο πλευρό του Κιέβου αποστέλλοντας φορητό οπλισμό, πυρομαχικά διαφόρων διαμετρημάτων αλλά και τα παλαιού τύπου τεθωρακισμένα ΒΜΡ-1. Αυτή η κίνηση συμφωνήθηκε μέσω Γερμανίας και είχε ως αποτέλεσμα την άφιξη περίπου 20 Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης Marder 1 A3 τα οποία υπηρετούν πλέον σε μονάδες του μηχανοκίνητου πεζικού στον Έβρο.

Βεβαίως η Αθήνα αναμένει ακόμη την πλήρη υλοποίηση της γερμανικής υπόσχεσης, δηλαδή την αποστολή των Marder ώστε να ολοκληρωθεί η παράδοση των 20 ΒΜΡ-1 στην Ουκρανία.

Τέσσερις και κάτι μήνες μετά το πρώτο τους τετ α τετ στο Κίεβο, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος υποδέχεται στο υπουργείο Εθνικής άμυνας τον Ουκρανό ομόλογό του το μεσημέρι της Πέμπτης. Ο Ολεξίι Ρέζνικωφ αναμένεται να σημειώσει εκ νέου την ανάγκη που έχουν οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του για εξοπλιστική ενίσχυση. Και μπορεί η Δύση να στέλνει σχεδόν κάθε μέρα όπλα στην Ουκρανία, όμως πολλά από αυτά για να χρησιμοποιηθούν απαιτούν εκπαίδευση. Κατά συνέπεια οι Ουκρανοί ναι μεν θέλουν τον εκσυγχρονισμό με δυτικά μέσα αλλά ταυτόχρονα ζητούν και ενίσχυση με πλατφόρμες που ήδη γνωρίζουν και μπορούν να χρησιμοποιηθούν άμεσα την πρώτη γραμμή.

Τέτοια όπλα η Ελλάδα είναι γνωστό ότι διαθέτει και ο κος. Ρέζνικωφ είχε δώσει μια μακρά λίστα
στο Νίκο Παναγιωτόπουλο κατά το ταξίδι του Έλληνα υπουργού το Νοέμβριο, όπου συνόδευε την
Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο Κίεβο.

Και μπορεί ο χειμώνας που πέρασε να περιόρισε τις χερσαίες επιχειρήσεις στην Ουκρανία όμως δε συνέβη το ίδιο και με τις πυραυλικές επιθέσεις. Τα θύματα δεν είναι λίγα από αυτές κι εκείνο που αναζητά η Ουκρανία, εκτός από σύγχρονα άρματα μάχης, είναι αντιαεροπορικά μέσα.

Οι Ουκρανοί μάλιστα δεν έχουν κρύψει ότι έχουν πλήρη γνώση για την επιχειρησιακή ετοιμότητα στην οποία διατηρούνται οι ελληνικοί S-300 αλλά και αντιαεροπορικά συστήματα ρωσικής προέλευσης που διαθέτει κυρίως ο Στρατός Ξηράς.

Το Νοέμβριο η απάντηση του Νίκου Παναγιωτόπουλου στον Ουκρανό ομόλογό του ήταν πολύ ξεκάθαρη, καθώς ο Έλληνας υπουργός είχε διασαφηνίσει πως τα συγκεκριμένα συστήματα δεν θεωρούνται απλά, αλλά κυρίως είναι απαραίτητα για την αεράμυνα της Ελλάδας. Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Εθνικής άμυνας το win-win ίσως ήταν μια λύση. Δηλαδή εφόσον η Δύση θέλει να ενισχύσει με τα συγκεκριμένα όπλα την Ουκρανία, εκείνο που μπορεί να κάνει είναι ν’ αντικαταστήσει ένα προς ένα τα συστήματα ρωσικής προέλευσης που χρησιμοποιεί η
Ελλάδα.

Το θέμα της επίσκεψης του Ουκρανού υπουργού ειπώθηκε και στη βουλή το πρωί της Τετάρτης, με τον υπουργό Εθνικής άμυνας να επαναλαμβάνει την πάγια ελληνική θέση σ’ ότι έχει να κάνει με τις παραχωρήσεις όπλων προς την Ουκρανία.  «Έρχεται ο Ουκρανός Υπουργός Άμυνας. Φαντάζομαι ότι θα γίνει συζήτηση, πολύ σπέκουλα, πολλές
αναλύσεις για το τι έρχεται να ζητήσει, αμάν, θα δώσουμε και αεροσκάφη, θα δώσουμε και τους S-300, θα δώσουμε το ένα, θα δώσουμε και το άλλο, θα οργιάσουν οι φήμες. Η θέση μας είναι από την πρώτη στιγμή σαφής και ξεκάθαρη. Δίνουμε ό,τι μπορούμε να δώσουμε, δεν δίνουμε τίποτα που θα αποδυνάμωνε εις το ελάχιστο τις δικές μας αμυντικές δυνατότητες δεδομένων των δικών μας εθνικών προκλήσεων ασφαλείας. Κι αν τα πράγματα βαίνουν κάπου καλύτερα, όσον αφορά στη διμερή σχέση με την Τουρκία, εν τούτοις ο σχεδιασμός μας ως προς αυτό είναι πάγιος και δεδομένος και δεν αλλάζει. Τώρα, από εκεί και πέρα είμαστε διατεθειμένοι να βοηθήσουμε όπου
και όπως μπορούμε, αλλά μέχρι εκεί.»

Η Αθήνα έχει δηλώσει προς κάθε κατεύθυνση εντός της Συμμαχίας πως εφόσον της παραχωρηθούν επιπλέον συστοιχίες Patriot ή ακόμα και το πανίσχυρο γαλλικό αντιαεροπορικό σύστημα SAMP/T κι αφού πρώτα αυτά πάρουν τη θέση τους στην ελληνική επικράτεια, μόνο τότε θα μπορούσε να «διώξει» τους S-300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

ΠΗΓΗ https://hellasjournal.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου