Πέμπτη 6 Απριλίου 2023

Στην τελική ευθεία για τα πρώτα ROMEO

 

Οι πρώτοι «φονιάδες των υποβρυχίων» παραλαμβάνονται από το Πολεμικό Ναυτικό, αλλάζοντας τις ισορροπίες στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που πέρασε από 40 κύματα και λίγο έλλειψε να τιναχτεί στον αέρα λόγω αδικαιολόγητης κωλυσιεργίας σε κάποιο γραφείο του Ελληνικού Πενταγώνου.

Τελικά, αν και την τελευταία στιγμή, το Πολεμικό Ναυτικό ετοιμάζεται για την παραλαβή των Romeo – ένα πρόγραμμα που έτρεξε με πολύ μεγάλη ώθηση από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, που πίστεψε από την πρώτη στιγμή στην χρησιμότητά τους.

Συνολικά, η Ελλάδα έχει παραγγείλει 7 υποβρύχια MH-60R ή Romeo όπως αποκαλούνται λόγω του “R” τα οποία θα πλαισιώσουν τον υπάρχοντα στόλο των 11 ελικοπτέρων S-70B ή “Bravo”, που ήδη βρίσκονται στο στάδιο συντήρησης και μερικής αναβάθμισης.

Πρόκειται για ελικόπτερα που βασίζονται στην ναυτική έκδοση της εξαιρετικά επιτυχημένης πλατφόρμας των Blackhawk. Έτσι, το ΠΝ με την παραλαβή των Romeo θα αποσύρει και τα τελευταία AB212, τα οποία πλέον μετρούν 40 και πλέον χρόνια υπηρεσίας, από το 1979, έχοντας προσφέρει τα μέγιστα στον ανθυποβρυχιακό και αντιπλοϊκό πόλεμο, με πληθώρα επιπλέον αποστολών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr ως το τέλος του 2023 θα έχουν έρθει τα πρώτα 3 ελικόπτερα ROMEO και έως τα τέλη του ’24 με αρχές του ’25 θα έχουν παραληφθεί και τα υπόλοιπα 4.

Με την αναβάθμιση των 11 Bravo – Aegean Hawk και την προμήθεια των Romeo το Πολεμικό Ναυτικό δημιουργεί έναν εναέριο στόλο συνολικά 18 ελικοπτέρων, που αποτελούν το μεγαλύτερο φόβητρο των τουρκικών υποβρυχίων. Ειδικά τα Romeo, που θεωρείται ότι πιο εξελιγμένο υπάρχει σε παγκόσμιο επίπεδο και που δεν διαθέτει η Τουρκία.

Η φωτογραφία του πρώτου Romeo, βαμμένου με ελληνικά χρώματα και τα διακριτικά «ΠΝ 75» δημοσιεύθηκε από το «Naval Air Systems Command» του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, στον επίσημο λογαριασμό που διατηρεί στο Twitter.

Το enikos.gr είναι το μόνο ελληνικό Μέσο Ενημέρωσης που είχε ταξιδέψει στο εργοστάσιο της Sikorsky που κατασκευάζονται τα Romeo, παρουσιάζοντας εκτενές αφιέρωμα από την γραμμή παραγωγής των αδελφών ελικοπτέρων Blackhawk.

Πριν αρχίσουν η καραντίνα κι οι απαγορεύσεις πτήσεων λόγω κορονοϊού, τον Φεβρουάριο του 2020 ταξιδέψαμε στον Stratford, στο Connecticut των Ηνωμένων Πολιτειών και μπήκαμε στο εργοστάσιο παραγωγής των Romeo, εκεί όπου κατασκευάζονται και τα γνωστά ελικόπτερα BlackHawk.

Εντυπωσιάζει η τάξη και η καθαριότητα που επικρατεί σε όλους τους χώρους του εργοστασίου. Θα έλεγε κάποιος ότι προσομοιάζει περισσότερο με ιατρικό χώρο παρά με εργοστάσιο κατασκευής και συναρμολόγησης των πιο σύγχρονων ελικοπτέρων του κόσμου.

Στην ξενάγησή μας ήταν δίπλα μας ο πρόεδρος του Μουσείου Ιστορίας Igor Sikorsky, Dan Libertino. Είναι ο άνθρωπος που για πάνω από 20 χρόνια ήταν στο πλευρό του ιδρυτή της εταιρείας, και εφευρέτη του ελικοπτέρου, Igor Sikorsky. Έχει ζήσει από την δεκαετία του ᾽50 μέχρι σήμερα όλη την εξέλιξη της γραμμής παραγωγής του εργοστασίου και ξέρει απ᾽έξω όλους τους εργαζόμενους και όλες τις γωνιές των εγκαταστάσεων. Κι αν νομίζετε ότι μιλάμε για κάτι απλό, αναλογιστείτε ότι όλες οι εγκαταστάσεις εκτείνονται σε περίπου 100.000 τετραγωνικά μέτρα, στα οποία εργάζονται πάνω από 8.000 άνθρωποι!

Δίπλα μας ήταν ο διευθυντής Επικοινωνίας, Frans Jurgens και ο Διευθυντής Επιχειρηματικής Ανάπτυξης της Lockheed Martin, Γρηγόρης Κουτσογιάννης.

Όπως μας εξήγησαν, η Ελλάδα επωφελείται σε… σκανδαλώδη βαθμό από τη διακρατική συμφωνία προμήθειας των Romeo, αφού στην τιμή των πεντέμισι, προμηθεύεται επτά, με όλη την υποστήριξή τους, κάτι που αποτελεί μεγάλη επιτυχία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, του ΓΕΕΘΑ και του ΓΕΝ. Ενώ, σε ότι αφορά το θέμα υποστήριξης των Sikorsky Aegean Hawk, που επιχειρούν από τις ελληνικές φρεγάτες, αυτή θα πραγματοποιείται αποκλειστικά σε ελληνικό εργοστάσιο, δίνοντας πολύτιμες οικονομικές ανάσες. Και ο σκοπός είναι συνεχίσει επί ελληνικού εδάφους η συντήρηση και των Romeo.

Ο συνεχιστής του μύθου Sikorsky, πρόεδρος του Μουσείου Ιστορίας Igor Sikorsky, Dan Libertino, μας δείχνει το Τμήμα Στέγασης των ευαίσθητων τμημάτων κατασκευής του ελικοπτέρου

Μπρος στο πολύτιμο κομμάτι του ρότορα, λίγο πριν από την τελική επεξεργασία, κατασκευασμένο από κράμα υλικών, για μεγαλύτερη αντοχή.

Μαζί με τον Διευθυντή Επιχειρηματικής Ανάπτυξης της Lockheed Martin, Γρηγόρη Κουτσογιάννη και τον Πρόεδρο Dan Libertino μπρος στην γραμμή παραγωγής των BlackHawk

Κάθε ομάδα απασχολείται για λίγες ημέρες σε κάθε ελικόπτερο, στην γραμμή παραγωγής, εκτελώντας διαφορετικές εργασίες και ελέγχους

Στον σταθμό 5 το ελικόπτερο βρίσκεται στο προτελευταίο στάδιο. Είναι το σημείο που μπαίνουν τα ηλεκτρονικά συστήματα και το κοκπιτ

ΠΗΓΗ https://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου