Πιο συγκεκριμένα, βάσει μελέτης του Υπεύθυνου του έργου, κου Κωνσταντίνου Παπαδόπουλου, Δρα Πολιτικού Μηχανικού, Προϊσταμένου του Τμήματος Αρχαιολογικών Έργων και Μελετών της Εφορείας, και της επί σειρά ετών αρχιτέκτονα του έργου, κας Βασιλικής Σαββατιανού, στις αρχές της δεκαετίας του 2010 τεκμηριώθηκε ότι εννέα αρκετά μεγάλα θραύσματα λίθων επιστυλίου που ήταν διάσπαρτα στον αρχαιολογικό χώρο προέρχονται από τρεις, εκ των έξι ελλειπόντων λίθων του βόρειου επιστυλίου. Σε συνέχεια της μελέτης, κατά την τελευταία διετία πραγματοποιήθηκαν εργασίες αποκατάστασης της ακεραιότητας των λίθων αυτών, και πολύ προσφάτως έλαβε χώρα η ανάταξή τους στο μνημείο.
Μάλιστα σύμφωνα με νεώτερη σχετική μελέτη του κου Κ. Παπαδόπουλουπου η οποία εστιάζει στις οικοδομικές περιπέτειες της βόρειας όψης του μνημείου, είναι πλέον γνωστό ότι ένας εκ των εν λόγω τριών λίθων είχε καταρρεύσει περί τον 13ο ή τον 14ο μ.Χ. αιώνα, πιθανώς μαζί με ολίγους άλλους ως συνέπεια ενός ισχυρού σεισμού, ενώ οι άλλοι δύο λίθοι ανετράπησαν το καλοκαίρι του 1812, από τους τότε ανασκαφείς του αρχαίου ναού, για να εξαλειφθεί το ενδεχόμενο να καταπέσουν κατά τη διάρκεια των εργασιών.
Συνεπώς, με τις πρόσφατες εργασίες επέστρεψαν στη πρόσοψη του μνημείου τρία σημαντικά αρχιτεκτονικά μέλη του, ύστερα από περίπου επτά αιώνες το ένα και περίπου δύο αιώνες τα άλλα δύο, ανεβάζοντας σε επτά τους επί του μνημείου διατηρούμενους λίθους του βόρειου επιστυλίου. Επίσης, αποκαταστάθηκε η συνέχεια της προαναφερθείσας δομικής ενότητας του μνημείου για πρώτη φορά μετά το 1812.
Οι εργασίες αναστήλωσης των τριών λίθων επιστυλίου υλοποιήθηκαν υπό την επίβλεψη του κου Κ. Παπαδόπουλου, από τους λιθοξόους του έργου αποκατάστασης του μνημείου των Βασσών, επικεφαλής των οποίων ήταν οι Κωνσταντίνος Μικέλης και Χρήστος Λώλος. Για τη διαμόρφωση/λάξευση των αρχιτεκτονικών λεπτομερειών στα συμπληρωματικά τεμάχια των εν λόγω λίθων εργάσθηκαν οι Γεώργιος Γιαννόπουλος και Μιχάλης Μιχαλακόπουλος, ενώ σε συναφείς εργασίες συμμετείχαν οι Γρηγόρης Βηλαράς, Χρήστος Πολύδωρος, Φώτης Λαμπρόπουλος και Ανδρέας Τζανετόπουλος. Την φωτογραφική αποτύπωση των εργασιών (και με χρήση drone) πραγματοποίησαν οι Ειρήνη Κουμπούρα, αρχαιολόγος, και Ευάγγελος Βασιλόπουλος, τοπογράφος.
Πηγή: Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας
ΠΗΓΗ anaskafi
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου