FILE PHOTO: Αεροσκάφος F-35B Lightning II προσγειώθηκε στο αεροπλανοφόρο USS Tripoli. Φωτογραφία F-35 Lightning II Joint Program Office, @theF35JPO, F-35B Lightning II
Η συμφωνία της Τουρκίας αυτή την εβδομάδα να επιτρέψει στη Σουηδία να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, σε προφανές αντάλλαγμα για την προθυμία του Προέδρου Τζο Μπάιντεν (Biden) να προωθήσει την αγορά μαχητικών αεροσκαφών F-16 αμερικανικής κατασκευής από την Άγκυρα, μπορεί να μην αποτελεί το τέλος του ζητήματος που έχει δημιουργηθεί.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Washington Post, η Ελλάδα θέλει επίσης να αγοράσει εξελιγμένα αμερικανικά αεροσκάφη και οι Αμερικανοί νομοθέτες και από τα δύο κόμματα υποστηρίζουν ότι η μία συμφωνία δεν πρέπει να προχωρήσει χωρίς την άλλη.
Σημειώνει ότι η Ελλάδα – ο μακροχρόνιος περιφερειακός αντίπαλος της Τουρκίας – θέλει F-35, τα πιο προηγμένα μαχητικά αεροσκάφη των ΗΠΑ, μια εκκρεμή αγορά που βρίσκεται σε αδιέξοδο.
Και παρόλο που επιφανή μέλη του Κογκρέσου φαίνεται να έχουν αμβλύνει την αντίθεσή τους στο αίτημα της Τουρκίας για τα F-16 μετά τη συμφωνία της Άγκυρας να αποσύρει τις αντιρρήσεις της για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, έχουν ταυτόχρονα συνδέσει το ζήτημα των δύο συμφωνιών.
ΠΗΓΗ: Washington Post – Greece request for U.S. fighter jets sticking point for Turkey’s F-16s
Σε άρθρο με τίτλο «McConnell drops opposition to sale of F-16s to Turkey after NATO breakthrough», το περιοδικό Washington Examiner αναφέρει ότι ο επικεφαλής της μειοψηφίας στη Γερουσίας, Mitch McConnell (R–KY), δήλωσε ότι δεν είναι πλέον αντίθετος στην πώληση των F-16 στην Τουρκία από τη στιγμή που η τελευταία ήρε τις αντιρρήσεις της για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
Με τίτλο «F-16s for Turkey aren’t a done deal until these lawmakers say it’s OK. And they’re not sold yet», το Politico αναφέρεται εκτενώς στις πρόσφατες εξελίξεις με την πώληση των F-16 στην Τουρκία, αλλά και στη στάση των μελών της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας και της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου