Η αποχώρηση του γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ από την προεδρία της πανίσχυρης Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, βελτιώνει (υποτίθεται) τις πιθανότητες για την πώληση των αμερικανικών μαχητικών F-16 στην Τουρκία.
Τα παραπάνω -σε ελεύθερη απόδοση- φέρεται να υποστηρίζει κορυφαίος Ρεπουμπλικάνος νομοθέτης, στον ιστότοπο Politico, οι δημοσιογράφοι του οποίου προσπαθούν να περιγράψουν τη νέα κατάσταση πραγμάτων μετά τη συνωμοσία εναντίον του φιλέλληνα νομοθέτη, που ξεκίνησε με πρωτοβουλία ισλαμικών κύκλων του Καΐρου. Πίσω από αυτή την άθλια πράξη, είναι ξεκάθαρο ότι βρίσκονται -ανάμεσα και σε άλλους βρώμικους παίκτες- οι Αιγύπτιοι, λόγω της «σχέσης μίσους» του γερουσιαστή με τον δικτάτορα αλ Σίσι. Σύμμαχος μεν της Αθήνας και της Λευκωσίας, σχεδίασε την «πρώτη» του φιλέλληνα γερουσιαστή χρησιμοποιώντας ασύστολα την αφελέστατη σύζυγό του, Ναντίν.
ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
ΠΗΓΗ HELLAS JOURNAL
Βεβαίως, η αμερικανική ιστοσελίδα, χάνει την ουσία του πράγματος, καθώς αντιμετωπίζει επιφανειακά την πραγματική αιτία της θλιβερής υπόθεσης, αν και δεν μπορεί παρά να παραδεχθεί, αυτό που λέγαμε όλα τα προηγούμενα χρόνια στους «μπουνταλάδες» των διεφθαρμένων Ελίτ, στην Αθήνα και τη Λευκωσία: ότι ο γερουσιαστής δεν ήταν ο μόνος Αμερικανός νομοθέτης που εναντιώθηκε σκληρά στην αγορά -εκ μέρους της κατοχικής Τουρκίας- των αμερικανικών F-16. Είναι πολλοί οι βουλευτές και οι γερουσιαστές, που στέκονται έτοιμοι να εκτροχιάσουν ξανά κάθε προσπάθεια του Λευκού Οίκου, να παραδώσει κάτω από τα …τραπέζι, τα μαχητικά. Όλοι οι σημαντικοί νομοθέτες, που πρέπει να συμφωνήσουν για την αγοραπωλησία, μέχρι και αυτή τη στιγμή, αρνούνται να αλλάξουν θέση. Αντίθετα -θα έλεγα με απόλυτη βεβαιότητα- μπορεί ο Ταγίπ Ερντογάν (και ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν) να ζήσουν το αδιανόητο, γι’ αυτούς, σενάριο:
Να γίνουν πιο σκληροί και από τον κ. Μενέντεζ έναντι της Τουρκίας, τουλάχιστον οι δύο: ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τζιμ Ριτς και ο Δημοκρατικός βουλευτής της Νέας Υόρκης, Γκρέγκορι Μικς. Ο έγκυρος ιστότοπος καταγράφει ότι υπάρχει ακόμα πολλή αντίθεση σε μία συμφωνία, και από τα δύο νομοθετικά σώματα, για την πώληση των μαχητικών. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Τεξανός Μάικ ΜακΚόλ μπορεί θεωρητικά να πιστεύει ότι η Τουρκία έχει καλύτερες πιθανότητες μετά την αποχώρηση του κ. Μενέντεζ από την προεδρία της δικής του επιτροπής, αλλά τίθεται και σ’ αυτόν το βασικό ερώτημα: Θα πει το μεγάλο «ναι» στον εξοπλισμό της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας χωρίς την έγκριση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ; ‘Η θα κλείσει τα μάτια στις απειλές της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας, αλλά και της Κύπρου -αν και χώρα μη μέλος στη Δυτική Συμμαχία; Πως την είδε τη δουλειά;
Σύμφωνα με το Politico, ο κ. Μενέντεζ μπλόκαρε την πώληση των αεροσκαφών λόγω της επιθετικότητας της Άγκυρας κατά των γειτόνων της, αλλά και της εσωτερικής καταστολής εναντίον των αντιπάλων του, όπως και στην προσβολή των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Αλλά, σημειώνει, είναι αυτό μόνο ένα κομμάτι του παζλ. Οι ΗΠΑ, ως γνωστό, δεν μπορούν να πουλήσουν τα πολεμικά αεροσκάφη χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των κορυφαίων Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών, στις Επιτροπές που ασχολούνται με την αμερικανική εξωτερική πολιτική, και στα δύο νομοθετικά σώματα. Ο ιστότοπος, ομολογεί την αλήθεια βεβαίως: ότι υπάρχει ακόμα αρκετή αντιπολίτευση και στις δύο πλευρές του Καπιτωλίου, εναντίον της Τουρκίας.
«Διαβάζω τα φύλλα του τσαγιού. (Ο Μπομπ Μενέντεζ) ήταν ένας από τους τέσσερις που άντεχαν ακόμα (σ.σ.: εννοεί που δεν έλεγαν το ναι στην πώληση των F-16), οπότε νομίζω ότι είναι πιο πιθανό να εγκριθεί (σ.σ.: η πώληση) -αλλά η Σουηδία πρέπει να γίνει δεκτή στο ΝΑΤΟ», είπε ο McCaul στο Politico. Την ίδια στιγμή αναγκάζεται και αυτός να «βγει» σκληρά απέναντι στον Ερντογάν: Λέμε ότι δεν πρόκειται να το εξετάσουμε (σ.σ.: το αίτημα της Τουρκίας για την αγορά των F-16), αν πρόκειται να παίξετε σκληρό μπαλάκι εναντίον της Σουηδίας. Αυτή είναι η θέση του… Όπως γράφει η ιστοσελίδα, η Τουρκία προσπαθεί να αγοράσει 40 από τα μαχητικά αεροσκάφη της Lockheed Martin και αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου δήλωσαν τον περασμένο Ιούλιο (στο Βίλνιους) ότι σχεδιάζουν να προχωρήσουν στη μεταφορά των F-16 στη σύμμαχο τους στο ΝΑΤΟ, μια ημέρα αφότου η Άγκυρα δεσμεύτηκε να εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας στη Συμμαχία. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου