Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023

Πιέσεις να δοθούν οι S-300 από την Ελλάδα στην Ουκρανία

Δρ. Αθανάσιος Ε. Δρούγος

Ενισχύονται οι πιέσεις από αρκετές δυτικές χώρες προς την Ελλάδα να παραδώσει τα εναπομείναντα ρωσικής προέλευσης αμυντικά συστήματα (κυρίως αντιαεροπορικά) στη μαχόμενη Ουκρανία.

Οι επιμέρους πιέσεις σε διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο έχουν αυξηθεί μετά την πολύ πρόσφατη απόφαση του βουλγαρικού Κοινοβουλίου να παραδώσει το αντιπυραυλικό/αντιαεροπορικό σύστημα S-300 (αν και απαρχαιωμένο) στο Κίεβο. Η Ελλάδα είναι η τελευταία από τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ (εξαιρουμένης της Τουρκίας με το S-400) που έχει στο οπλοστάσιό της S-300. Η Σλοβακία και η Πολωνία, από τους πρώτους μήνες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, το διέθεσαν αμέσως στο Κίεβο, που γνωρίζει πολύ καλύτερα, από τη σοβιετική εποχή, να το χειρίζεται.

Ειδικότερα, το Κοινοβούλιο της Βουλγαρίας ενέκρινε προχθές την παροχή πυραύλων του συστήματος αεράμυνας S-300 στην Ουκρανία. «Οι πύραυλοι είναι ελαττωματικοί και ηλικίας άνω των 25 χρόνων, αλλά η Ουκρανία μπορεί να τους χρησιμοποιήσει για ανταλλακτικά», δήλωσε, μετά την ψηφοφορία, ο πρόεδρος της βουλγαρικής κοινοβουλευτικής Επιτροπής Αμυνας, Χρίστο Γκάντιεφ. Η Ρωσία αντέδρασε με δήλωση του υπουργείου Αμυνας, καλώντας τη Βουλγαρία να επανεξετάσει την απόφαση. Ανέφερε ότι η παροχή των πυραύλων στο Κίεβο παραβιάζει(!) μια συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Ρωσίας και Βουλγαρίας που χρονολογείται από το 2002. Αν και δεν είναι έτσι τα πράγματα, αφού η Βουλγαρία είναι από το 2004 ενταγμένη στο ΝΑΤΟ, ενώ διάφορα κράτη της Συμμαχίας παρέδωσαν τα σοβιετικής κατασκευής όπλα στην Ουκρανία, όπως η Τσεχία, η Σλοβακία, η Πολωνία, η Κροατία κ.ά.

Στη χώρα μας οι S-300 ήρθαν στα τέλη της δεκαετίας του ’90 (1999) αφού, λόγω των τουρκικών και άλλων απειλών, δεν εντάχθηκαν τότε στην Εθνική Φρουρά. Τελικά αναπτύχθηκαν στην πρώην 126 Σμηναρχία της Πολεμικής μας Αεροπορίας, στο Ηράκλειο Κρήτης (βρίσκονται σε περιοχή της Ανατολικής Κρήτης), ενώ διαχρονικά έλαβε χώρα μία δοκιμή, το 2013, στο Πεδίο Βολής Κρήτης/NAMFI. Το σύστημα δεν έχει εκσυγχρονιστεί, καθώς, προφανώς, λόγω του ουκρανο-ρωσικού πολέμου, έχουν παγώσει όλες οι σχέσεις με τη Ρωσία,

ΠΗΓΗ https://eleftherostypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου