Ευφυέστατα, ο Κ. Μητσοτάκης απέφυγε και προχθές στο Υπουργικό Συμβούλιο και χθες στην Κ.Ο. της Ν.Δ. να αναφερθεί στον Στ. Κασσελάκη και στη μάχη χαρακωμάτων που βρίσκεται σε εξέλιξη στον ΣΥΡΙΖΑ.
Η μόνη αναφορά που έκανε και δεν ήταν ονομαστική ήταν όταν είπε: «Οι ευθύνες μας αυξάνονται, καθώς, παρά το γεγονός ότι το σύστημά μας είναι ένα κοινοβουλευτικό σύστημα, ο νέος αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θα είναι στη Βουλή». Για να προσθέσει στη συνέχεια ότι «τις απαντήσεις στα κρίσιμα ερωτήματα τα οποία θέτουμε θα κληθούν να τις δίνουν με επάρκεια εκλεγμένοι συνεργάτες του, όπως ο κ. Παππάς ή ο κ. Πολάκης».
Κασσελάκης πουθενά. Μόνο οι «παλιές βραχνιασμένες φωνές» του επιτελείου του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Προφανώς ο πρωθυπουργός, όπως και οι συνεργάτες του, έχουν καταλάβει ότι τα μόνα που τρέφουν τον «πολιτικά κενό» νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ είναι το «νταβαντούρι» και η επικοινωνιακή οχλαγωγία. Κι αποφάσισαν να τα αγνοήσουν. Αντιθέτως, αποφάσισαν να ασχοληθούν με τα προβλήματα της κοινωνίας, της καθημερινότητας και τη βαθιά αλλαγή του κράτους προς όφελος του πολίτη. Στον τομέα της επίλυσης προβλημάτων και των μεταρρυθμίσεων, δηλαδή εκεί όπου όλος ο ΣΥΡΙΖΑ με προεξάρχοντα τον Στ. Κασσελάκη, πέρα από εκθέσεις Γ’ Γυμνασίου με καλολογικές φλυαρίες, τζάμπα ηθικολογία και καταφανή έλλειψη σε βάθος γνώση των μεγάλων προβλημάτων της χώρας.
Ο Κ. Μητσοτάκης, όσο ξεφουσκώνει η «Κασσελακιάδα» και «χτυπούν» όλο και πιο άσχημα, η έπαρση και ο άνευ περιεχομένου αρχηγισμός αλλάζουν το τερέν. Βάζει π.χ. Χ στις ταρζανιές που έκανε στα κάγκελα του σχολείου για παιδιά με ειδικές ανάγκες που επισκέφθηκε χθες. Βάζει επίσης Χ στην αγενέστατη και εμπαθή συμπεριφορά του προς τη Δ. Μιχαηλίδου, όπως και στη σταλινικής έμπνευσης «εξαφάνισή» της από τη φωτογραφία όπου εικονίζονται να περπατούν μαζί. Με δυο λόγια, βάζει Χ στο φτηνό show του «αδειανού πουκάμισου», που έγινε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τον σέρνει -μαζί με το σπαρασσόμενο κόμμα του- στο τερέν της πραγματικότητας.
Εκεί δηλαδή όπου κρίνονται οι πολιτικές και οι αποφάσεις, η γνώση και η αποτελεσματικότητα. Εκεί όπου φαίνεται αδιαμεσολάβητα αν οι μεταρρυθμίσεις έχουν κοινωνικό πρόσημο, όπως κι αν βελτιώνουν ή όχι τη ζωή των πολιτών. Τον σύρει τελικά στο πεδίο όπου πραγματικά κρίνονται η πολιτική κυριαρχία και η πολιτική ηγεμονία του κάθε ηγέτη και του κάθε κόμματος.
Η πολιτική επιλογή του Κ. Μητσοτάκη, εκτός από χρήσιμη, είναι και ωφέλιμη. Δεδομένου ότι επίκεινται δύο εκλογικές αναμετρήσεις (αυτοδιοικητικές εκλογές και ευρωεκλογές). Με απώτατο ορίζοντα τις ευρωεκλογές του Ιουνίου 2024 κι ενώ θα έχει μεσολαβήσει το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, το τοπίο θα είναι απολύτως καθαρό: θα είναι γνωστό αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα ή δύο κόμματα και θα έχει μετρηθεί το πραγματικό γκελ του Στ. Κασσελάκη στην κοινωνία και όχι στον απελπισμένο μικρόκοσμο του ΣΥΡΙΖΑ. Οι πρώτες δημοσκοπήσεις, που είναι απλώς ενδεικτικές -Opinion Poll, Metron Analysis, ALCO Pulse-, δείχνουν δύο βασικά συμπεράσματα: 1. Ο πολιτικός συσχετισμός των εκλογών του Ιουνίου δεν έχει αλλάξει, παρά τη δυσφορία που υπάρχει για τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες. 2. Η πολιτική υπεροχή του Κ. Μητσοτάκη έναντι του Στ. Κασσελάκη είναι συντριπτική, με τον νέο αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ να παραπέμπει στο «ώδινεν όρος και έτεκεν μυν»…
ΑΙΧΜΗ
ΤΟ… 0,2 ΤΗΣ ΨΗΦΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΣΧΗΜΑ ΓΙΑ ΑΔΑΕ
Επί μιάμιση ώρα χθες, στη Διάσκεψη των Προέδρων, για την εκλογή των νέων μελών του ΕΣΡ, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και μερικοί από το ΠΑΣΟΚ προσπαθούσαν να πουν ότι… λείπει 0,2 της ψήφου, ώστε να θεωρηθεί ότι η πρόταση του Κ. Τασούλα συγκεντρώνει την απαιτούμενη αυξημένη πλειοψηφία των 3/5! Κι όμως, το έκαναν. Επί μιάμιση ώρα.
Το επιχείρημα τυπικά και μαθηματικά ήταν στέρεο: τα 3/5 των 27 μελών της Διάσκεψης είναι 16,2. Η πρόταση του προέδρου συγκέντρωσε 16 ψήφους. Οπότε λένε ότι οι 16 ψήφοι είναι λιγότεροι από τη μαθηματικά απαιτούμενη πλειοψηφία. Κατά 0,2 λιγότεροι. Δεν ξέρω αν ελέχθη ή προτάθηκε ότι κάποιος βουλευτής πρέπει π.χ. να δώσει ένα πόδι κι ένα αφτί ώστε να συμπληρωθεί το 0,2 της ψήφου που έλειπε. Ξέρω, όμως, ότι κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Οπως ξέρω και ότι εγκρίθηκε η νέα σύνθεση του ΕΣΡ. Καθώς, πέραν της μακράς παράδοσης του Κοινοβουλίου και της κοινής λογικής, το 16,2 είναι πολύ πιο κοντά στο 16 και όχι στο 17. Και η στρογγυλοποίηση γίνεται πάντα στον ακέραιο αριθμό που είναι πιο κοντά στον δεκαδικό αριθμό.
Ολα αυτά είναι πραγματικά αστειότητες και για πλάκα. Και θα ήταν απλώς γελοία αν δεν ήταν ο πρόλογος της προσπάθειας που θα ακολουθούσε ώστε να μην αλλάξει η ΑΔΑΕ. Και πιο συγκεκριμένα να παραμείνει στη θέση του ο κ. Ράμμος, ο οποίος είχε ενεργό ρόλο στο θέμα των υποκλοπών. Αφού κατέρρευσε το «σχέδιο -0,2 ψήφος» για το ΕΣΡ, δεν μπορούσε να ισχύει και για την ΑΔΑΕ. Και τότε έγινε το μεγάλο στριπτίζ: ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ έφτασαν στο σημείο να ζητήσουν… αναβολή της εκλογής των νέων μελών της ΑΔΑΕ, ώστε να προλάβει να συνεδριάσει σήμερα με την παλιά της σύνθεση και να επιβάλει το πρόστιμο των 100.000 ευρώ στην ΕΥΠ. Μια απόφαση που δεν πάρθηκε ποτέ και απλώς ήταν η πρόθεση της ΑΔΑΕ του κ. Ράμμου, την οποία έσπευσαν να προαναγγείλουν -άραγε, πώς;-ο Ν. Ανδρουλάκης και ΜΜΕ που συμμετείχαν στο «κύκλωμα» της παρα-ΕΥΠ.
Κι εδώ η σκοπιμότητα και η γελοιότητα ήταν προφανείς. Απαιτούσαν να αναβληθεί η εκλογή των νέων μελών, ώστε να προλάβουν να συνεδριάσουν σήμερα τα παλιά μέλη και να επιβάλουν το «άγνωστο» πρόστιμο στην ΕΥΠ! Η Δημοκρατία και η Βουλή όμως δεν ορρωδούν μπροστά σε τέτοια συνδικαλιστικά τερτίπια. Με 16 ψήφους εξελέγησαν τα νέα μέλη της ΑΔΑΕ…
Τρεις μετρήσεις, ίδιο αποτέλεσμα!
Μετά την προχθεσινή δημοσκόπηση της Opinion Poll (Action 24) ήρθαν χθες άλλες τρεις μετρήσεις Pulse (ΣΚΑΪ), Metron Analysis (MEGA) και ALCO (ALPHA) να δείξουν πάνω-κάτω τα ίδια ευρήματα. Η κυβέρνηση, παρ’ ότι εισπράττει σημαντική δυσαρέσκεια για τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες, ουσιαστικά διατηρεί τις δυνάμεις της και προηγείται με πολύ μεγάλη διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ(17%+). Ο ΣΥΡΙΖΑ και μετά την εκλογή του Στ. Κασσελάκη βρίσκεται σε πτωτική πορεία με τους πολίτες να θεωρούν πιθανότερη τη διάσπασή του. Ο Στ. Κασσελάκης δεν κάνει γκελ στο σύνολο της κοινωνίας παρά μόνο στο μικρόκοσμο του ΣΥΡΙΖΑ. Το ΠΑΣΟΚ περίπου στα ίδια, μάλλον σε συνθήκες αδιαφορίας. Τα κόμματα που ενισχύονται είναι το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση. Σε τροχιά φοράς βρίσκονται οι «Σπαρτιάτες», η Πλεύση Ελευθερίας και η «Νίκη».
ΑΠΟΡΙΕΣ -1
ΚΟΥΙΖ ΓΙΑ ΔΥΝΑΤΟΥΣ ΛΥΤΕΣ: Υπάρχει εξωθεσμικός παράγων (όχι επιχειρηματικός) ο οποίος βρίσκεται πίσω και από τις δύο παραιτήσεις υπουργών (Ν. Μηταράκης, Μ. Βαρβιτσιώτης) που έχουν γίνει ως τώρα;
ΑΠΟΡΙΑ -2
Το «δεν θα συγκυβερνήσουμε» που είπε χθες ο Κ. Μητσοτάκης στην Κ.Ο. της Ν.Δ. είχε ως αποδέκτες συμφέροντα που βρίσκονται εκτός κόμματος;
ΑΠΟΡΙΕΣ -3
Καλά ο Κ. Μητσοτάκης, αλλά και ο Δ. Κουτσούμπας να είναι πιο δημοφιλής από τον Στ. Κασσελάκη;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου