Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023

Τι αποφάσισε το τουρκικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας στην 3ωρη συνεδρίασή του


Σεπτέμβριος 28, 2023. Ελλάδα.

Άγκυρα.

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας. Η συνάντηση υπό την προεδρία του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διήρκεσε 3 ώρες. Στην ανακοίνωση που κοινοποιήθηκε μετά τη συνεδρίαση, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην «Καταπολέμηση της τρομοκρατίας», γράφουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Όπως σημειώνεται, μετά από διακοπή δύο μηνών, ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (MGK), η οποία συνήλθε εκ νέου υπό την προεδρία του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Ερντογάν προήδρευσε της συνεδρίασης, η οποία ξεκίνησε στις 15.50 στο Μπεσττέπε. Η συνάντηση είχε διάρκεια 3 ώρες.

Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατηγός Μετίν Γκιουράκ, ο Διοικητής των Χερσαίων Δυνάμεων Στρατηγός Σελτζούκ Μπαϊρακτάρογλου και ο Διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας στρατηγός Ζίγια Τζεμάλ Καντίογλου παρευρέθηκαν για πρώτη φορά στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.

Έμφαση στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας

Η Διεύθυνση Επικοινωνιών της Προεδρίας δημοσιοποίησε γραπτή δήλωση σχετικά με τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας στην οποία επισημαίνονται:

1. Παρουσιάστηκαν πληροφορίες στο διοικητικό συμβούλιο για τις επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκαν με αποφασιστικότητα και επιτυχία στο εσωτερικό και στο εξωτερικό ενάντια σε κάθε είδους απειλές και κινδύνους για την εθνική μας ενότητα και αλληλεγγύη και επιβίωση, ιδίως εναντίον των  PKK/KCK-PYD/YPG, FETO καθώς και  τις τρομοκρατικές οργανώσεις DAESH.

Για τουρκόφιλες ομάδες στη Συρία

2. Η νόμιμη αντίσταση του συριακού λαού ενάντια στην τρομοκρατική οργάνωση PKK/KCK-PYD/YPG. Έχει δηλωθεί ότι αυτή η υπεργολάβος οργάνωση, που δολοφονεί αθώους ανθρώπους, στρατολογεί βίαια παιδιά και εκμεταλλεύεται τους φυσικούς πόρους της χώρας, επιβεβαιώνει ότι είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο για την ειρήνη και την ηρεμία.
Τονίστηκε η αποφασιστικότητά μας να εξοντώσουμε την αυτονομιστική τρομοκρατική οργάνωση από την περιοχή μας και υπενθύμισαν στους παράγοντες που συνέχισαν να υποστηρίζουν αυτό το δίκτυο δολοφονιών τις υποχρεώσεις τους που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ευθύνες τους ως συμμάχων.

Για Ιράκ

3. Επισημάνθηκε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να παρέχει τη μέγιστη υποστήριξη στον φιλικό και αδελφό ιρακινό λαό που αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις για σχεδόν μισό αιώνα. Υπογραμμίστηκε ότι η διατήρηση της ειρήνης στο Κιρκούκ, που αποτελεί ένα από τα πιο εξαιρετικά παραδείγματα της κουλτούρας της ειρηνικής συνύπαρξης στη χώρα, και η πλήρης εξάλειψη των τρομοκρατικών οργανώσεων στη χώρα είναι μεταξύ των αρχών της πολιτικής μας απέναντι στην περιοχή.

«Η Τουρκία θα συνεχίσει την εγγύηση ασφάλειας και της ειρήνης των Τουρκοκυπρίων»

4. Οι στάσεις και οι δραστηριότητες διπλών προτύπων της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών απέναντι στην κυριαρχία της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ) και τις πιο βασικές ανθρωπιστικές ανάγκες των Τουρκοκυπρίων είναι ασυμβίβαστες με την υποχρέωση αμεροληψίας και βλάπτουν τη φήμη της. 

Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρθηκε ότι προέκυψε για άλλη μια φορά η ανάγκη να τεθούν σε νομική βάση οι δραστηριότητες των ειρηνευτικών δυνάμεων στην ΤΔΒΚ μέσω γραπτής συμφωνίας με τις αρχές των Τουρκοκυπρίων.


Τονίστηκε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να είναι ο εγγυητής της ασφάλειας και της ειρήνης των Τουρκοκυπρίων στο πλαίσιο των δικαιωμάτων της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο και τις συνθήκες.

Για Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν

5. Υπενθυμίστηκε σε όλα τα μέρη, ιδιαίτερα στην Αρμενία, ότι ο δρόμος προς τη μόνιμη ειρήνη στον Νότιο Καύκασο μπορεί να ανοίξει μόνο με την άνευ όρων εδραίωση της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας του Αζερμπαϊτζάν και την εκπλήρωση των συμβατικών υποχρεώσεων που θα συμβάλουν στην ευημερία όλων των χωρών της περιοχής. Αναφέρθηκε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να στηρίζει τις προσπάθειες για την εξασφάλιση διαρκούς ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή.

Για την Ουκρανία

6. Συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία και τα βήματα που μπορούν να ληφθούν, ιδίως η αναβίωση της Πρωτοβουλίας για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα. Επιβεβαιώθηκε η αποφασιστικότητα της Τουρκίας να συνεχίσει τις προσπάθειές της για τον τερματισμό του πολέμου με μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη χωρίς καθυστέρηση.

Για το Κοσσυφοπέδιο

7. Αξιολογήθηκαν τα γεγονότα στο Κοσσυφοπέδιο και η τελευταία κατάσταση στα Βαλκάνια. Αναφέρθηκε ότι η Τουρκία θα καταβάλει τις μέγιστες προσπάθειες για τη διατήρηση της ειρήνης και της ηρεμίας τόσο στην περιοχή όσο και στο Κοσσυφοπέδιο, όπου θα αναλάβει τη διοίκηση της αποστολής του ΝΑΤΟ.

Για τη Λιβύη

8. Η Τουρκία θα συνεχίσει τη βοήθεια και την υποστήριξη που παρέχει στον φιλικό και αδελφικό λαό της Λιβύης, που περνά δύσκολες στιγμές, με ισορροπημένο και ισότιμο τρόπο σε ολόκληρη τη χώρα, και θα συνεχίσει να συμβάλλει στην αποκατάσταση της ενότητας και της αλληλεγγύης στην χώρα διατηρώντας την αλληλεγγύη που διαμορφώθηκε μετά τη μεγάλη καταστροφή, σε επαφή με όλους τους παράγοντες.

haber 7

The Hellenic Information Team

ΠΗΓΗ https://echedoros.blog

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου