Ο εξαναγκασμός των Αμερικανών να υποχρεωθούν να εγκαταλείψουν το έδαφος της Συρίας και να διακόψουν τη στήριξή τους στους Κούρδους του SDF/YPG είναι ο στόχος των χειρουργικών αεροπορικών επιδρομών της τουρκικής αεροπορίας εναντίον στόχων στη Β. Συρία αλλά και στο Β. Ιράκ, ως «αντίποινα» για τη βομβιστική επίθεση στην Άγκυρα την περασμένη Κυριακή.
Το επεισόδιο όμως με την κατάρριψη τουρκικού ANKA-S που μάλλον ανήκε επιχειρησιακά στη ΜΙΤ και όχι στις Ένοπλες Δυνάμεις, από αμερικανικό F-16 έχει βαρύνει το κλίμα στις σχέσεις των δυο «συμμάχων» παρά τις προσπάθειες και της ΄Αγκυρας και της Ουάσιγκτον να κρατήσουν χαμηλά το θέμα.
Η ένταση αυτή συνέπεσε με την επίθεση στη στρατιωτική ακαδημία της Χομς με περισσότερους από 110 νεκρούς, έργο πιθανότατα του παρακλαδιού της Αλ Κάιντα, σημαίνοντας συναγερμό για νέο κύμα επιθέσεων που θα οδηγούσαν σε ακόμη μεγαλύτερη έκρηξη της βίας στην πολύπαθη χώρα της Μ.Ανατολής.
Οι Αμερικανοί που σταθερά τα τελευταία χρόνια βρίσκονται στο πλευρό των μοναδικών συμμάχων τους στην περιοχή του SDF, είχαν δεχθεί την απειλητική προειδοποίηση του Χ.Φιντάν ότι πλέον όλοι οι «τρίτοι» πρέπει να αποφύγουν να βρίσκονται κοντά σε υποδομές του SDF καθώς για την Τουρκία αυτοί αποτελούν πλέον νόμιμους στόχους.
Όταν το μεσημέρι της Πέμπτης το τουρκικό drone πλησίασε απειλητικά εγκαταστάσεις που βρίσκονται άνδρες των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων, τοτε δόθηκε η εντολή και το αμερικανικό F16 που περιπολεί στον εναέριο χώρο της Β.Συρίας, κατέρριψε το ΑΝΚΑ-S.
Η Τουρκία με ανακοίνωση του ΥΠΕΞ ένα 24ωρο μετά παραδέχθηκε την κατάρρευση του drone και χωρίς να κατονομάζει το «τρίτο μέρος» έκανε λόγο για «τεχνικές ρυθμίσεις στον μηχανισμό απεμπλοκής με τρίτα μέρη».
Λίγες ώρες αργότερα έγινε γνωστό ότι υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του Χ.Φινταν με τον Αμερικανό ομόλογο του Α. Μπλινκεν και συμφώνησαν να προωθήσουν τη λειτουργικότητα του μηχανισμού απεμπλοκής για τις επιχειρήσεις Αμερικανών και Τούρκων στη Συρία και στο Ιράκ. Και ο Χ. Φινταν, σύμφωνα με τις τουρκικές πηγές ζήτησε από τον Αμερικανό ΥΠΕΞ να σταματήσει η «στήριξη σε τρομοκρατικές οργανώσεις και η συνεργασία με το YPG». Βεβαίως, από την αμερικανική πλευρά δεν υπήρξε καμία επίσημη απάντηση στο ζήτημα αυτό, ενώ αντιθέτως η Τουρκία έσπευσε να δηλώσει ότι θα συνεχίσει κανονικά τις επιχειρήσεις.
Η αγωνία της τουρκικής πλευράς είναι εάν πράγματι έχουν αλλάξει οι κανόνες εμπλοκής των αμερικανικών αεροσκαφών(USAF ROE) και πλέον θα πλήττονται όλα τα εναέρια μέσα που πλησιάζουν σε δομές που βρίσκονται Αμερικανοί. Γιατί αυτό θα λειτουργούσε τότε σαν ασπίδα για τις δυνάμεις του SDF.
«Είμαστε δυνατοί, είμαστε αποφασισμένοι, είμαστε ικανοί!» Με αυτό το μότο το Τουρκικο Υπουργείο ΄Αμυνας θέλησε την επόμενη ημέρα να δώσει μήνυμα αποφασιστικότητας δίνοντας επίσης πληροφορίες για τις αεροπορικές επιδρομές. Σύμφωνα με τα τουρκικά στοιχεία μέχρι την Παρασκευή στο Β.Ιράκ είχαν καταστραφεί 58 στόχοι και 30 στόχοι στη Β.Συρία όπου έχουν πληγεί και υποδομές όπως πετρελαιοπηγές υδραγωγεία κ.α.
Η Τουρκία σε μια από τις συνηθισμένες για την ίδια παραβίαση της διεθνούς νομιμότητας, έχει εξαπολύσει επιθέσεις στο έδαφος τρίτων χωρών όπως το Ιράκ και η Συρία, και με την επιλογή αυτή υπονομεύει τη σταθερότητα στην περιοχή. Ο Ερντογάν μάλιστα χθές ζήτησε από την Εθνοσυνέλευση να εγκρίνει επέκταση κατά δυο χρόνια της εξουσιοδότησης για ανάληψη στρατιωτικών επιχειρήσεων στο έδαφος τη Συρίας και του Ιράκ, για λόγους «εθνικής ασφάλειας».
«Θα εξαλείψουμε την τρομοκρατία στην πηγή της, είτε στο Β.Ιράκ, είτε στη Β.Συρία είτε οπουδήποτε αλλού. Όπως είπε ο πρόεδρος μας μπορεί να έρθουμε μια νύχτα ξαφνικά», δήλωσε με ανάρτηση του ο διευθυντής επικοινωνίας της Τουρκικής Προεδρίας Φ.Αλτουν, απαιτώντας από ολους τους συμμάχους να εγκαταλείψουν και να σταματήσουν να υποστηρίζουν τους «τρομοκράτες».
Με πρόσχημα την αντιμετώπιση των τρομοκρατών του ΠΚΚ ουσιαστικά θέτει υπό τον έλεγχο της εδάφη των δυο γειτονικών χωρών, ενώ ο Ερντογάν επανέλαβε ότι θα δημιουργηθεί η ζώνη βάθους 30 χιλιομέτρων στο έδαφος της Συρίας προκειμένου να επιβάλει την τάξη η Τουρκία.
Για τους Αμερικανούς είναι ζωτικής σημασίας να συνεχίσουν να έχουν παρουσία στη Β.Συρία με προγεφύρωμα της τις περιοχές που ελέγχονται από το SDF που έχει αποδειχθεί αξιόπιστος σύμμαχος στην αντιμετώπιση του ISIS και άλλων ακραίων ισλαμιστικών οργανώσεων. Η στήριξη αυτή αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα αγκάθια στις ήδη βεβαρυμμένες αμερικανοτουρκικές σχέσεις. Όμως η Ουάσιγκτον γνωρίζει ότι η αποχώρηση της από τη Β.Συρία θα δώσει το πράσινο φως για να επεκτείνει την επιρροή και παρουσία του στη χώρα το Ιράν αλλά και η Ρωσία.
Η Τουρκία με τις σφοδρές αυτές επιθέσεις στη Β.Συρία θέλει ουσιαστικά να καταστρέψει υποδομές στις περιοχές που ελέγχει o SDF ώστε να μην έχει πλέον πρόσβαση ούτε καν σε νερό και έτσι να του στερήσει και εφεδρείες και τη στήριξη από τους κατοίκους των περιοχών αυτών που υποχρεωτικά θα μετακινηθούν σε άλλες περιοχές η και στην ίδια την Τουρκία ως πρόσφυγες. Έτσι, αποδυναμώνοντας τον SDF θα υπονομεύσει την αξία που θα μπορεί να έχει για τους Αμερικανούς με την ελπίδα ότι τότε και η Ουάσιγκτον θα τους εγκαταλείψει στην τύχη τους.
Όμως όταν η Τουρκία δηλώνει ότι αυτή είναι ο αξιόπιστος σύμμαχος της Ουάσιγκτον, και από κοινού μπορούν να αντιμετωπίσουν τον ISIS και κάθε άλλη τρομοκρατική οργάνωση στη Β.Συρία, οι Αμερικανοί δεν μπορούν να παραβλέψουν το γεγονός ότι η Άγκυρα συνεργάζεται στενά με τη Μόσχα στη Β.Συρία και επίσης έχει συνεργασία με το Ιράν, παρά τα αντικρουόμενα συμφέροντα. Η Μόσχα επίσης είναι αυτή που έχει μεσολαβήσει για την αποκατάσταση των σχέσεων του Άσαντ με τον Ερντογάν, πρωτοβουλία που δεν προχώρησε καθώς ο Σύρος πρόεδρος έθεσε ως προϋπόθεση την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από τα εδάφη της Συρίας τα οποία κατέχουν…προσωρινά.
Μετά τις τελευταίες εξελίξεις πάντως στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις οι λογαριασμοί παραμένουν ανοικτοί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου