Σάββατο 7 Οκτωβρίου 2023

Σοβαρά «αγκάθια» στο δρόμο προς τον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ – Οι σκληρές διαπραγματεύσεις, το παρασκήνιο και ο κίνδυνος του «ναυαγίου»


Οι πληροφορίες που φτάνουν τις τελευταίες εβδομάδες στο Newpost για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την Κοινοπραξία TKMS-Thales Netherlands κάθε άλλο παρά αισιοδοξία προκαλούν

Κώστας Σαρικάς

Μπορεί στο Πολεμικό Ναυτικό η καθέλκυση πρώτης Ελληνικής φρεγάτας Belharra F-601 ‘’ΚΙΜΩΝ’’ στα ναυπηγεία της Lorient να έφερε χαμόγελα και αισιοδοξία για το μέλλον του Στόλου όμως για το Ναυτικό Επιτελείο και με δεδομένο ότι το πρόγραμμα των FDI ‘’τρέχει’’ εντός χρονοδιαγράμματος, το ενδιαφέρον στρέφεται στο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των τεσσάρων φρεγατών ΜΕΚΟ κλάσης ‘’ΥΔΡΑ’’. Πρόγραμμα το οποίο έχει τεθεί στην κορυφή των προτεραιοτήτων καθώς ο χρόνος “τρέχει” και ήδη τα πλοία έχουν ξεπεράσει την ηλικία Εκσυγχρονισμού Μέσης Ζωής. Και μπορεί τα πληρώματα να καταβάλουν συγκινητικές προσπάθειες να κρατήσουν τις τέσσερις φρεγάτες στην καλύτερη δυνατή κατάσταση όμως τα πλοία φορτώνονται χρόνια και ‘’γράφουν’’ συνεχώς ώρες στη θάλασσα με ότι αυτό συνεπάγεται για την καταπόνηση τους.

Οι πληροφορίες που φτάνουν τις τελευταίες εβδομάδες στο Newpost για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την Κοινοπραξία TKMS-Thales Netherlands  κάθε άλλο παρά αισιοδοξία προκαλούν καθώς κάνουν λόγο για σημαντικά εμπόδια τα οποία αν δεν ξεπεραστούν το πρόγραμμα κινδυνεύει ακόμα και με ‘’ναυάγιο’’. Προβλήματα τα οποία φαίνεται ότι αφορούν το τελικό κόστος της συμφωνίας και εν γένει το οικονομοτεχνικό της πλαίσιο αλλά και τις διασφαλίσεις με δεδομένες τις απαιτήσεις του Πολεμικού Ναυτικού που επιθυμεί εκσυγχρονισμό ουσίας ο οποίος θα καταστήσει επιχειρησιακά τα πλοία στο σύγχρονο περιβάλλον απειλών. Ώστε να μπορούν τα επόμενα χρόνια με προοπτική ακόμα και δύο δεκαετιών να ανταποκριθούν στις αποστολές του Στόλου και να συμβάλλουν αποτελεσματικά στην αποτρεπτική του ισχύ.

Τα δημοσιονομικά δεδομένα από την αρχή ήταν ξεκάθαρο ότι δεν επιτρέπουν σπατάλες με το τελικό ποσό να υπολογίζεται περίπου στα 600 εκ ευρώ και να αφορά παρεμβάσεις τόσο σε μηχανολογικό επίπεδο όσο και στους αισθητήρες-οπλισμό των τεσσάρων φρεγατών. Η δυνατότητα υπέρβασης είναι εξαιρετικά περιορισμένη ενώ και οικονομοτεχνικά υπάρχει προβληματισμός αν  με την εκτίναξη του κόστους θα είναι πλέον συμφέρουσα μια συμφωνία  με δεδομένο ότι πρόκειται για Μονάδες οι οποίες βρίσκονται κατά μέσο όρο στο τέλος τριών δεκαετιών υπηρεσίας με χιλιάδες ναυτικά μίλια καταγεγραμμένα στα ‘’κοντέρ’’ τους.

Το Ναυτικό Επιτελείο εδώ και πολλούς μήνες βρίσκεται στη διαδικασία σκληρής διαπραγμάτευσης με την Κοινοπραξία και ήδη έχει ξεκαθαρίσει τα ελάχιστα προαπαιτούμενα τα οποία αφορούν τη διαμόρφωση των φρεγατών. Από το καλοκαίρι έχει αποστείλει στις δύο εταιρείες πλήρης φακέλους με τις τεχνικές προδιαγραφές αλλά και κάθε πτυχή του προγράμματος που αφορούν υποστήριξη, χρονοδιαγράμματα, εκπαίδευση όλα όσα θα διασφαλίζουν ότι παραλάβει τα πλοία στην επιθυμητή κατάσταση με το μέγιστο όφελος.

Η αρνητική προιστορία στις διαπραγματεύσεις αλλά και στην υλοποίηση συμφωνιών ειδικά με τους Γερμανούς δεν αφήνει στο Ναυτικό Επιτελείο αλλά και στην αρμόδια για εξοπλιστικά Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων περιθώρια επανάπαυσης. Αντίθετα επιδιώκουν μια συμφωνία χωρίς κενά και ‘’γκρίζες ζώνες’’ που θα μεταφραστεί σε απροβλημάτιστη υλοποίηση του προγράμματος. Όπως τονίζεται χαρακτηριστικά με δεδομένο ότι υπάρχουν και άλλες ανάγκες για τον Στόλο ειδικά σε ότι αφορά τα υποβρύχια όπου το ενδιαφέρον στρέφεται προς τη Γερμανική πλευρά μια επιτυχημένη συμφωνία για τις ΜΕΚΟ θα αποτελεί θετικό προηγούμενο.

Χαρακτηριστικό είναι ότι το Ναυτικό Επιτελείο απέστειλε στις έδρες των δύο εταιρειών εξειδικευμένα στελέχη του Στόλου  με εμπειρία στα εξοπλιστικά και γνώση των φρεγατών ΜΕΚΟ. Με στόχο την άμεση ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων  ώστε οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε τελική συμφωνία στο δρόμο προς την υπογραφή της σύμβασης.

Όπως έχει ήδη αναφέρει το Newpost το συνολικό ‘’πακέτο’’ εκσυγχρονισμού που επιθυμεί το Πολεμικό Ναυτικό περιλαμβάνει αντικατάσταση των ηλεκτρομηχανών και πλήρη αποκατάσταση όλων των βλαβών στο σύστημα πρόωσης, νέο τακτικό σύστημα μάχης Tacticos block II, νέο Ραντάρ NS-110, γενική επισκευή του πανίσχυρου πυροβόλου ΜΚ45 των 127mm με εκσυγχρονισμό του για χρήση κατευθυνόμενων πυρομαχικών υψηλής ακρίβειας (guided ammunition) τελευταίας γενιάς με βεληνεκές που θα αγγίζει τα 45 χλμ, νέα ραντάρ ελέγχου πυρός και ναυτιλίας, Laser Warning System και ηλεκτρονικό εξοπλισμό που θα αφορά την υποστήριξη των νέων βλημάτων ESSM block II. Ενώ η αναβάθμιση των CIWS εγγύς προστασίας Phalanx σε διαμόρφωση block 1B δεν θα συμπεριληφθεί στη συμφωνία αλλά σε άλλο πρόγραμμα.

Mε βάση πάντως τα τελευταία δεδομένα ο αρχικός στόχος για ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με επόμενο βήμα την συμβασιοποίηση ακόμα και εντός του 2023 όχι απλά να δείχνει ανέφικτος αλλά πλέον υπάρχει σοβαρός προβληματισμός για τον κίνδυνο οριστικού αδιεξόδου.
 

ΠΗΓΗ https://newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου