Αφίσες για το διεθνές συνέδριο με τίτλο «Πόντος. Ιστορία-Μνήμη-Πολιτισμός» (φωτ.: Facebook / Yorgos GreGo)
Ο Γιώργος Λιμαντζάκης αναφέρθηκε στα διαβόητα Δικαστήρια Ανεξαρτησίας, ενώ ο Ευθύμης Λεκάκης στο πώς παρουσιάζεται το ποντιακό ζήτημα στην τουρκική εκπαίδευση
Η Γενοκτονία και ο ξεριζωμός των Ποντίων, αλλά και η μακραίωνη πολιτιστική προσφορά τους στον ελληνισμό, βρίσκεται στο επίκεντρο των εργασιών του επιστημονικού συνεδρίου που ξεκίνησε το απόγευμα του Σαββάτου στο θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» στα Χανιά. Το διεθνές συνέδριο με τίτλο «Πόντος. Ιστορία-Μνήμη-Πολιτισμός» διοργανώνεται με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 χρόνων από την υπογραφή της Συνθήκης της Λοζάνης, από το Σύλλογο Ποντίων Χανίων «Παναγία Σουμελά».
Ειδικότερα, μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο δρ τουρκολόγος και ιστορικός του Πάντειου Πανεπιστημίου Γιώργος Λιμαντζάκης αναφέρθηκε στις νομικές και πολιτικές διώξεις που ασκήθηκαν στους Πόντιους, πέραν της στρατηγικής εξόντωσής τους στο πλαίσιο των Δικαστηρίων Ανεξαρτησίας που συγκροτήθηκαν από Τούρκους εθνικιστές. «Μιλάμε για την περίοδο από το 1919 έως το 1922 και αναφερόμαστε στην προσπάθεια των Τούρκων να εκκαθαρίσουν την περιοχή από το χριστιανικό στοιχείο, κάτι που είχε συμβεί νωρίτερα κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο από τους Τούρκους σε βάρος των Αρμενίων», είπε.
Στο πλαίσιο αυτό και της προσπάθειας ομογενοποίησης του κεμαλικού κράτους, εξήγησε ο Γιώργος Λιμαντζάκης, ασκήθηκαν διώξεις από δικαστήρια που συγκροτήθηκαν από εν ενεργεία βουλευτές του καθεστώτος, οι οποίοι χωρίς να διαθέτουν νομικές γνώσεις καταδίκασαν ανθρώπους μαζικά, χρησιμοποιώντας ακόμα και γελοία επιχειρήματα.
«Για παράδειγμα, γνωρίζουμε ότι καταδικάστηκαν άνθρωποι μόνο και μόνο γιατί μιλούσαν υπέρ της ειρήνης ή γιατί μια ομάδα στην περιοχή του Πόντου είχε ως χρώματα το άσπρο και το μπλε, κάτι που θεωρήθηκε αντεθνικό γιατί παραπέμπει στην ελληνική σημαία», περιέγραψε.
Ο νομικός και ιστορικός ερευνητής Ευθύμης Λεκάκης, μιλώντας και αυτός στους δημοσιογράφους, αναφέρθηκε στο πώς παρουσιάζεται το ποντιακό ζήτημα στην τουρκική εκπαίδευση. «Ο τρόπος που παρουσιάζεται δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Κι αυτό τα τελευταία χρόνια το τουρκικό υπουργείο Παιδείας κατ’ εντολή των Αρχών δημιούργησε ένα ΦΕΚ που ζητούσε να παρουσιάζονται οι μειονότητες που διώχθηκαν από την Τουρκία ως εχθροί του κράτους που αποτελούσαν κίνδυνο για το “διαμελισμό” της Τουρκίας. Έτσι μπήκαν δύο εγκάθετοι ιστορικοί του καθεστώτος που έγραψαν τα νέα βιβλία Ιστορίας της Μέσης Εκπαίδευσης της Τουρκίας», σημείωσε.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Χανίων «Παναγία Σουμελά» Χαράλαμπος Καραβάνος υπογράμμισε τη σημασία της διοργάνωσης ενός τέτοιου συνεδρίου στα Χανιά, τονίζοντας πως αποτελούσε χρέος προς τον ποντιακό ελληνισμό καθώς η γενοκτονία που υπέστη δεν θα πρέπει να ξεχαστεί.
• Αναδημοσίευση από το haniotika-nea.gr.
ΠΗΓΗ pontosnews
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου