Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2023

Ποιός είναι ο ρόλος της Ρωσίας στη Μέση Ανατολή; Το ειρηνικό προσωπείο, ο ογκούμενος εσωτερικός αντισημιτισμός, τα ανοίγματα στην τρομοκρατική Χαμάς: Μηδέν εις το πηλίκον


FILE PHOTO: Αποψη του Κρεμλίνου. EPA, YURI KOCHETKOV

Από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος στη Γάζα, η επίσημη θέση της Ρωσίας είναι ξεκάθαρη: Οι Αμερικανοί ευθύνονται για την ένταση στη Μέση Ανατολή, ενώ η Ρωσία επιθυμεί την ειρήνευση και κάνει ό,τι μπορεί για να τερματιστεί ο πόλεμος ανάμεσα στο Ισραήλ και την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς.

Η πραγματικότητα είναι διαφορετική, επισημαίνει ο Ρώσος αναλυτής Ρουσλάν Σουλεϊμάνοφ, ειδικός σε θέματα Μέσης Ανατολής, μιλώντας στην DW. Θεωρεί ότι η Ρωσία επωφελείται από την κατάσταση και έχει συμφέρον να παραταθεί ο πόλεμος. Όσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος γενικότερης ανάφλεξης, επισημαίνει, τόσο πιο εμφανής γίνεται η ικανοποίηση του Κρεμλίνου, καθώς αποδυναμώνονται οι ΗΠΑ. Επιπλέον η Μόσχα ευνοείται από το ότι «οι ΗΠΑ και άλλες δυτικές δυνάμεις επικεντρώνουν την προσοχή τους στη Μέση Ανατολή, όχι στην Ουκρανία».

Ο πολιτικός επιστήμων Κόνσταντιν Παχάλιουκ, που ζει στο Ισραήλ, θεωρεί ότι η Μόσχα είναι ικανοποιημένη με την τροπή που παίρνει ο πόλεμος και αιτιολογεί την άποψη αυτή ως εξής: Όλοι κατηγορούσαν τη Ρωσία ότι ξεκίνησε τον πόλεμο στην Ουκρανία και η συμπεριφορά της ήταν απαράδεκτη, αλλά να που η συμπεριφορά του Ισραήλ είναι ακόμη πιο απαράδεκτη – ή τουλάχιστον αυτό ισχυρίζεται η Ρωσία – ενώ υπάρχει κίνδυνος επέκτασης του πολέμου και οι Αμερικανοί δεν μπορούν να επέμβουν. «Γιατί λοιπόν κατηγορείτε τη Ρωσία; Δεν έχουμε καμία ηθική ευθύνη για όλα αυτά», είναι το μήνυμα της ρωσικής προπαγάνδας.

Υπάρχει ένα ακόμη στοιχείο που ικανοποιεί το Κρεμλίνο, τονίζει ο Παχάλιουκ: Η Μόσχα έχει την ευκαιρία να διατρανώσει την εγγύτητά της προς τον ισλαμικό κόσμο. Μπορεί να διατηρεί ελάχιστα περιθώρια επιρροής στη Συρία, την Αίγυπτο ή το Ιράν, αλλά θέλει να υπενθυμίσει στον αραβικό κόσμο ότι στο εσωτερικό της Ρωσίας ζουν εκατομμύρια μουσουλμάνοι, που υποστηρίζουν τους Παλαιστίνιους.

Αρνητικές συνέπειες στο εσωτερικό;

Διαφορετική άποψη εκφράζει ο Ρώσος πολιτικός επιστήμων και οικονομολόγος Μιχαήλ Κρουτίτσιν, που ζει στη Νορβηγία. Μιλώντας στην DW, υποστηρίζει ότι ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή μόνο προβλήματα προκαλεί στη Μόσχα, όπως αποδεικνύουν οι τελευταίες αντισημιτικές επιθέσεις στο εσωτερικό της Ρωσίας.

Για τον Κρουτίτσιν οι επιθέσεις σημαίνουν ότι το Κρεμλίνο δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια στο σύνολο της ρωσικής επικράτειας. Ούτως ή άλλως, επισημαίνει, η Μόσχα δεν αποκομίζει χειροπιαστό όφελος από τον πόλεμο, ούτε καν σε οικονομικό επίπεδο. Οικονομικό όφελος θα προέκυπτε από μία αύξηση στην τιμή του πετρελαίου, αλλά τέτοιο ενδεχόμενο δεν διαφαίνεται. Αντιθέτως, οι τιμές υποχωρούν. Καμία πετρελαιοπαραγωγός χώρα δεν δείχνει διατεθειμένη για συστράτευση στο πλευρό των Παλαιστινίων.

Πούτιν-Νετανιάχου, μία δύσκολη σχέση

Όσον αφορά τον διαμεσολαβητικό ρόλο του Κρεμλίνου, ο αναλυτής Κόνσταντιν Παχάλιουκ θεωρεί ότι η πρόσφατη επίσκεψη αντιπροσωπείας της Χαμάς στη Μόσχα, που προκάλεσε δριμεία κριτική από το Ισραήλ, δεν προάγει την ειρηνευτική διαδικασία, αλλά αποτελούσε μία απόπειρα προσέγγισης για την απελευθέρωση των Ρώσων ομήρων στη Γάζα.

Υπάρχουν όμως και άλλοι λόγοι, συμπληρώνει ο Ρουσλάν Σουλεϊμάνοφ, για τους οποίους το Κρεμλίνο συγχρωτίζεται με τη Χαμάς. «Ο πιο σημαντικός λόγος, πιστεύω, είναι ότι ο Βλάντιμιρ Πούτιν έχει ενοχληθεί από τη στάση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Νετανιάχου. Υποτίθεται ότι ήταν φίλος του, θα τον στήριζε στον πόλεμο της Ουκρανίας, αλλά αυτό δεν συνέβη». Αντιθέτως, στο Ισραήλ άρχισε να εκδηλώνεται κύμα συμπάθειας προς τους Ουκρανούς, κάτι που ο Πούτιν δεν συγχωρεί μέχρι σήμερα.

Mε πληροφορίες από dw.com
Ελλάδα Αθήνα 

ΠΗΓΗ https://hellasjournal.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου