Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2023

Λήγει σήμερα η προθεσμία για Αφροδίτη, ανανεώνεται μέσω επιστολής για λίγες μέρες



Χρύσανθος Μανώλη 

Οι πληροφορίες του Φιλελευθέρου για την πρόθεση της Κυβέρνησης να αποδεχθεί εν μέρει το αίτημα της Chevron για κάποια παράταση στο χρονοδιάγραμμα διαπραγματεύσεων για να βρεθεί συμβιβαστική λύση για το σχέδιο ανάπτυξης του κοιτάσματος Αφροδίτη φαίνεται να επιβεβαιώνονται, χωρίς να υπάρχει όμως επίσημη ενημέρωση.

Σήμερα Κυριακή λήγει η επιπρόσθετη προθεσμία που δόθηκε από κυβερνητικής πλευράς για κατάληξη των διαπραγματεύσεων. Οι επαφές δεν κατέληξαν σε συμφωνία, καθώς η αμερικανική εταιρεία δεν υποχωρεί από τη θέση της να τροποποιηθεί η συμφωνία του 2019, ώστε να μην υποχρεωθεί να εγκαταστήσει πλωτή μονάδα παραγωγής φυσικού αερίου (FPU).

Επιπλέον, η Chevron φέρεται να μην αποδέχεται ούτε τις δύο εναλλακτικές επιλογές που προσφέρει η Κυβέρνηση: Πρώτον, να αναλάβει η Κύπρος το μισό οικονομικό βάρος για την εγκατάσταση του FPU (περίπου μισό δισ. ευρώ) και δεύτερον, σε περίπτωση που η εταιρεία επιμείνει να μην χρησιμοποιήσει FPU, να δεχθεί να αλλάξει ο αναλογικός καταμερισμός εσόδων, ώστε να μειωθεί η απώλεια εσόδων για τη Δημοκρατία.

Οι πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι η Κυβέρνηση έχει αποφασίσει να δώσει ολιγοήμερη παράταση στις διαπραγματεύσεις. Το πιθανότερο είναι να ενημερωθεί σήμερα η Chevron ότι προσφέρονται άλλες 15 μέρες για έναν νέο γύρο εντατικών επαφών. Η εταιρεία είχε ζητήσει παράταση για τέσσερις μήνες.

Επιπλέον, για το δεύτερο κρίσιμο χρονοδιάγραμμα, που λήγει στις 7 Νοεμβρίου και αφορά την επίσημη δέσμευση της εταιρείας για έναρξη των εργασιών για τεχνικές και οικονομικές μελέτες ανάπτυξης του κοιτάσματος (FEED), η παράταση που φέρεται έτοιμη να δεχθεί η Κυβέρνηση είναι δύο μήνες, έναντι τεσσάρων μηνών που ζήτησαν οι Αμερικανοί.

Υπό αυτά τα δεδομένα, οι επόμενες δύο εβδομάδες αναμένεται να καθορίσουν το επόμενο στάδιο της συνεργασίας των δύο μερών.

ΠΗΓΗ philenews

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου