Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2023

Τουρκία… έχει κατορθώσει ...να καλύψει ... τις ανάγκες των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων…Τι κάνουμε εμείς αλήθεια;


Τουρκία… έχει κατορθώσει να αναβαθμίσει και να καλύψει σχεδόν πλήρως τις ανάγκες των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων…

Τι κάνουμε εμείς αλήθεια;


 

Εδώ και 30 περίπου χρόνια η τουρκική κυβέρνηση προχωρά, μεθοδικά, αποφασιστικά, με συνέπεια και ξεκάθαρη πολιτική βούληση στην απεξάρτηση των αμυντικών αναγκών των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων από αγορές και προμήθειες του εξωτερικού.


Προωθώντας τη σχεδίαση, ανάπτυξη και παραγωγή «εθνικών λύσεων (όπλων-πυρομαχικών, οπλικών συστημάτων κλπ)», όπως. εθνικών πολεμικών πλοίων και υποβρυχίων, πυροβόλων κάθε είδους και διαμετρήματος, κατευθυνόμενων πυραύλων και ρουκετών κάθε είδους, εκπαιδευτικών και μαχητικών πολεμικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων, μαχητικών οχημάτων κάθε είδους, τορπιλών, μη επανδρωμένων συστημάτων κάθε είδους (και σε λειτουργία σμήνους), περιπλανώμενων πυρομαχικών και πλήθους ηλεκτρονικών οπλικών συστημάτων, έχει οδηγήσει την τουρκική αμυντική βιομηχανία στους παγκόσμιους πρωταγωνιστές, καθιστώντας την ανταγωνιστική ανάμεσα στους διεθνείς γίγαντες των συστημάτων αυτών.


Παράλληλα έχει κατορθώσει να αναβαθμίσει και να καλύψει σχεδόν πλήρως τις ανάγκες των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.


Στα εν λόγω αμυντικά προγράμματα συμμετέχουν πλήθος Τούρκων εγχώριων και εξωχώριων επιστημόνων (πολίτες και αξιωματικοί με μεταπτυχιακά διπλώματα), συνεργαζόμενων αλλοδαπών επιστημόνων, ερευνητικά κέντρα (εγχώρια και ξένα), εταιρείες υψηλής τεχνολογίας (εγχώριες και ξένες), εγχώρια ναυπηγεία και πάμπολλες εγχώριες βιομηχανίες και εταιρείες.


Στα ναυπηγούμενα πολεμικά μαχητικά και βοηθητικά πλοία, η εγχώρια συμμετοχή σε όλα τα συστήματα ξεπερνάει κατά πολύ το 80%.


Αξιοσημείωτες είναι οι πολλές εξαγωγές τουρκικής κατασκευής όπλων, πολεμικών πλοίων, συστημάτων και πυρομαχικών σε χώρες όπως Πακιστάν, Τουρκμενιστάν, Ουκρανία, Αζερμπαϊτζάν κλπ. Ειδικά στην κατηγορία των μη επανδρωμένων συστημάτων βρίσκεται στις ηγέτιδες κατασκευάστριες χώρες στον κόσμο.


Η τουρκική αμυντική βιομηχανία, πάντα με την αρωγή της τουρκικής κυβέρνησης, προωθεί την εγχώρια ανάπτυξη (και με την συνεργασία ξένων οίκων) συστημάτων παρεμβολών, ηλεκτρονικού πολέμου και έξυπνων πυρομαχικών με τη χρησιμοποίηση τελευταίων υπερσύγχρονων τεχνολογιών.


Σε ναυπηγεία της έχουν ναυπηγηθεί, μεγάλος αριθμός πολεμικών και βοηθητικών πλοίων διαφόρων τύπων (φρεγάτες, κορβέτες, Υ/Β, πυραυλακάτους, αμφιβίων επιχειρήσεων, αρματαγωγά, ταχύπλοα, ερευνητικά, υποκλοπών κ.ά.) για το ναυτικό και την ακτοφυλακή. Επίσης έχουν εκσυγχρονιστεί και συνεχίζουν να εκσυγχρονίζονται φρεγάτες ΜΕΚΟ, O.H. Perry, Y/B 209 και πολλά άλλα, με αντικατάσταση όπλων/συστημάτων/ηλεκτρονικών τους με άλλα εγχώριας σχεδίασης/παραγωγής.


Η Τουρκία σήμερα είναι σχεδόν, μια παγκόσμια υπερδύναμη. Διεθνώς, συμπεριφέρεται ως μία παγκόσμια δύναμη. Σε πολύ λίγα χρόνια από σήμερα θα διαθέτει και δικά της εγχώριας κατασκευής πολεμικά αεροσκάφη 6ης γενιάς και τρία συνολικά μίνι αεροπλανοφόρα και ενδεχομένως πυρηνικά όπλα και αντίστοιχη τεχνολογία. Και ας μη ξεχνάμε το πρόσφατο μήνυμα του Τούρκου προέδρου που απευθυνόταν σε κάθε τούρκικη οικογένεια: «Κάντε πολλά παιδιά, κάθε οικογένεια τουλάχιστον από τρία παιδιά και πάνω. Χρειαζόμαστε και άλλους Τούρκους».


Φαίνεται ότι κάποιοι δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι σε λίγο καιρό, στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου θα καταντήσουμε να είμαστε απλά δορυφόροι της Τουρκίας. Και δεν θα είμαστε μόνοι μας. Το Ισραήλ, η Συρία, Ιορδανία, Αίγυπτος… όλες οι χώρες της Μεσογείου, άλλες νωρίτερα (όπως εμείς) και άλλες αργότερα (όπως η Γαλλία ή η Ισπανία) θα δορυφοριοποιηθούμε στην Τουρκία.


Κάποιοι το έχουν καταλάβει και έχουν αρχίσει κάποια προετοιμασία, δηλαδή κάποια ‘διεύρυνση’ των αμυντικών τους δυνατοτήτων (Αίγυπτος, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Ισραήλ κλπ).


Στην περίπτωσή μας, η γιγάντωση της Τουρκίας αντισταθμίζεται με την απόκτηση τριών υπερσύγχρονων φρεγατών Belharra; Μήπως αντισταθμίζεται με τα προγράμματα πρόσκτησης κορβετών, εκσυγχρονισμού των Φ/Γ ΜΕΚΟ, εκσυγχρονισμού των P-3Β Orion, προμήθειας τορπιλών, ΤΟΜΑ, πολεμικών ελικοπτέρων, προμήθειας UAV, προμήθειας...προμήθειας…προμήθειας...


Είναι αυτό το αντίμετρο απέναντι στην νέα υπερδύναμη; Σίγουρα όχι.


Μήπως να μαζευτούμε και να το ‘δούμε-αντιμετωπίσουμε’ όλοι μαζί (εμείς οι μελλοντικοί δορυφόροι) στην περιοχή μας;


Ναι, να το δούμε όλοι μαζί. Και μέχρι να μαζευτούμε και να το ‘δούμε’ όλοι μαζί, εμείς τι κάνουμε;


Τι κάνουμε εμείς αλήθεια; Εκτός από υπομονή. Γαϊδουρινή.

ΠΗΓΗ hellenicdefencenet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου