Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2024

Η τεχνητή νοημοσύνη έλυσε μυστήριο με αρχαίους ελληνικούς παπύρους – Διαβάστηκαν για πρώτη φορά 2.000 κείμενα του φιλοσόφου Φιλόδημου


Η τεχνητή νοημοσύνη τέθηκαν στην υπηρεσία της αρχαιολογίας και κατάφερε να λύσει ένα μυστήριο εκατομμυρίων ετών με αρχαίους ελληνικούς παπύρους. Για πρώτη φορά οι άνθρωποι ήταν σε θέση να διαβάσουν 2.000 κείμενα του φιλοσόφου Φιλόδημου.

Τα πρώτα αποσπάσματα των λεγόμενων παπύρων του Ηρακλείου Καμπανίας ή παπύρων του Ερκουλάνεουμ (Herculaneum scrolls) αποκρυπτογραφήθηκαν με την βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης. Οι πάπυροι αποκαλύφθηκαν στα μέσα του 18ου αιώνα στο Αρχαίο Ηράκλειο ή Ερκουλάνεουμ της Καμπανίας στην Ιταλία, στη λεγόμενη «Βίλα των Παπύρων».

Πώς λύθηκε το μυστήριο με τους αρχαίους ελληνικούς παπύρους

Η αποκρυπτογράφηση επιτεύχθηκε από μαθητές του Βεζούβιου, οι οποίοι χρησιμοποίησαν αλγόριθμους για να σαρώσουν τους παπύρους. Εάν οι πάπυροι είχαν ξετυλιχθεί με τα χέρια θα είχαν καταστραφεί καθώς είναι εξαιρετικά εύθραυστοι.

Οι μαθητές έλαβαν μέρος σε έναν διαγωνισμό και η ομάδα που νίκησε κατάφερε να διαβάσει περισσότερα από 2.000 κείμενα, που δεν τα είχε δει κανείς μέχρι σήμερα. Τα κείμενα αφορούσαν τις πηγές ευχαρίστησης των ανθρώπων, όπως η μουσική, η γεύση της κάπαρης και το μωβ χρώμα.

Οι τρεις μαθητές, από την Αίγυπτο, την Ελβετία και τις ΗΠΑ που κέρδισαν έλαβαν ένα βραβείο 700.000 δολαρίων για την επιτυχία τους. Οι μαθητές κατάφεραν να διαβάσουν περίπου 15 στήλες κειμένου, που αντιστοιχούν στο 5% ενός ολόκληρου παπύρου.


Καλλιτεχνική απεικόνιση κατασκευής τρισδιάστατου τόμου.  [Credit: Vesuvius Challenge]
Καλλιτεχνική απεικόνιση κατασκευής τρισδιάστατου τόμου.
 [Credit: Vesuvius Challenge]


Το Vesuvius Challenge ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2023 από τον Brent Seales, επιστήμονα υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο του Κεντάκι, και υποστηρικτές της Silicon Valley. Εκείνη την εποχή, ο Seales κυκλοφόρησε χιλιάδες τρισδιάστατες εικόνες δύο τυλιγμένων κυλίνδρων, καθώς και ένα πρόγραμμα AI που είχε εκπαιδευτεί να διαβάζει γράμματα στα σημάδια που αφήνει το μελάνι.

Λίγο αργότερα, ο Luke Farritor από τη Νεμπράσκα και ο Youssef Nader από την Αίγυπτο κατάφεραν να εντοπίσουν ο καθένας μόνος του με την βοήθεια του προγράμματος την λέξη που κρύβεται στην «καρδιά» του παπύρου. Η λέξη είναι η «πορφύρας».


Οι πάπυροι βρέθηκαν το 1752 σε βίλα του πεθερού του Ιούλιου Καίσαρα

Η έκρηξη του ηφαιστείου του Βεζούβιου το 79 μ.Χ. κατέστρεψε τους οικισμούς της Πομπηίας, του Ερκουλάνεουμ του Torre Annunziata και του Stabiae και σκότωσε χιλιάδες ανθρώπους. Εκατοντάδες κείμενα από τη βιβλιοθήκη του Ερκουλάνεουμ θάφτηκαν και απανθρακώθηκαν από την φωτιά, την τέφρα και τα αέρια.

Οι απανθρακωμένοι κύλινδροι επανεμφανίστηκαν το 1752 σε μια βίλα κοντά στον κόλπο της Νάπολης. Η βίλα εκτιμάται ότι κάποτε άνηκε στον πεθερό του Ιούλιου Καίσαρα. Το περιεχόμενο τους παρέμενε μυστήριο αφού οι επιστήμονες έκριναν ότι ήταν πολύ εύθραυστα για να ξεδιπλωθούν και να διαβαστούν.

Το πρόγραμμα AI εκπαιδεύτηκε να διαβάζει το μελάνι τόσο στην επιφάνεια όσο και στα κρυφά στρώματα των μη ανοιγμένων κυλίνδρων, σύμφωνα με το Nature. Το γενικό θέμα του κειμένου είναι η ηδονή, δηλαδή το ύψιστο αγαθό της Επικούρειας φιλοσοφίας.


Η ΑΙ έλυσε μυστήριο με αρχαίους ελληνικούς παπύρους – Διαβάστηκαν για πρώτη φορά 2.000 κείμενα του φιλοσόφου Φιλόδημου
[Credit: Vesuvius Challenge]

Διαβάστηκαν για πρώτη φορά 2.000 κείμενα του φιλοσόφου Φιλόδημου

Ο συγγραφέας του αρχαίου ελληνικού κειμένου πιστεύεται ότι είναι ο Φιλόδημος, ένας φιλόσοφος που έμενε στη βίλα όπου βρέθηκε ο κύλινδρος. Σε δύο αποσπάσματα από δύο διαδοχικές στήλες του κυλίνδρου, ο συγγραφέας μοιράζεται την ανησυχία του για το εάν και πώς η διαθεσιμότητα αγαθών, όπως τα τρόφιμα, μπορεί να επηρεάσει την ευχαρίστηση που προσφέρουν.

Το αρχαίο ελληνικό κείμενο αναφέρει: «Όπως και στην περίπτωση του φαγητού, δεν πιστεύουμε αμέσως ότι τα πράγματα που είναι σπάνια είναι απολύτως πιο ευχάριστα από αυτά που είναι άφθονα. Ωστόσο, είναι πιο εύκολο για εμάς να μπορούσε να κάνουμε χωρίς τα πράγματα που είναι άφθονα; Τέτοιες ερωτήσεις θα εξετάζονται συχνά».

«Ήταν ένα απίστευτα ικανοποιητικό ταξίδι. Η έκρηξη αδρεναλίνης είναι αυτό που μας κράτησε. Ήταν τρελό. Σήμαινε να δουλεύω 20 ώρες την ημέρα. Δεν ήξερα πότε τελείωσε η μια μέρα και πότε ξεκινούσε η επόμενη», είπε ο Youssef.

«Πιθανότατα είναι ο Φιλόδημος. Το ύφος είναι πολύ βαρύγδουπο, χαρακτηριστικό του, και το θέμα είναι στο στυλ του. Νομίζω ότι κάνει το ερώτημα: ποια είναι η πηγή της ευχαρίστησης σε ένα μείγμα πραγμάτων; Είναι το κυρίαρχο στοιχείο, είναι το σπάνιο στοιχείο ή είναι το ίδιο το μείγμα;», ανέφερε ο Luke Farritor.


Τι λέει το τέλος του παπύρου

Μάλιστα στην τελευταία ενότητα του κειμένου, ο συγγραφέας τα έβαλε και με τους αντιπάλους του, οι οποίοι «δεν έχουν τίποτα να πουν για την ευχαρίστηση, είτε γενικά είτε ειδικότερα, όταν είναι θέμα ορισμού».

Το τέλος του παπύρου είναι το εξής: «…γιατί [δεν] απέχουμε από το να αμφισβητούμε κάποια πράγματα, αλλά να κατανοούμε/να θυμόμαστε άλλα. Και μακάρι να είναι προφανές σε εμάς να λέμε αληθινά πράγματα, καθώς συχνά μπορεί να φαίνονταν προφανή».

Ο ειδικός στους παπύρους και κριτής των βραβείων Richard Janko από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν είπε: «Είναι ο οπαδός του συγγραφέα Επίκουρου, ο φιλόσοφος και ποιητής Φιλόδημος, ο δάσκαλος του Βεργίλιου; Φαίνεται πολύ πιθανό. Γράφει για την επίδραση της μουσικής στον ακροατή και τη συγκρίνει με άλλες απολαύσεις όπως αυτές του φαγητού και του ποτού; Πολύ πιθανόν. Αυτό το κείμενο προέρχεται από την τετραμερή πραγματεία του για τη μουσική, από την οποία γνωρίζουμε το Βιβλίο 4; Πολύ πιθανό: ο τίτλος θα είναι σύντομα διαθέσιμος για ανάγνωση».

Σύμφωνα με τους επιστήμονες με την βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούν σύντομα να βρουν όλες τις απαντήσεις για τους παπύρους και να λύσουν το μυστήριο των κειμένων που περιλαμβάνουν.

Πηγή: Fox ReportArchaeology News

ΠΗΓΗ http://anaskafi.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου