Φεβρουάριος 8, 2024. Ελλάδα.
«Ισραηλινοί αξιωματούχοι πρότειναν την ιδέα να επιτραπεί στον ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, και σε άλλους ηγέτες να εγκαταλείψουν τη Γάζα, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση όλων των ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα», σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο NBC News.
Το Ισραήλ έχει δεσμευτεί επανειλημμένα να εξαλείψει τη Χαμάς, συμπεριλαμβανομένου του Σινουάρ και του ηγέτη της ένοπλης πτέρυγας του κινήματος, Μουχάμαντ Ντέιφ, αλλά η μακρά διάρκεια του πολέμου και η έλλειψη ορίζοντα για το τέλος του οδήγησαν στη δημιουργία μιας διαφορετικής ισραηλινής θέσης, σημειώνει αραβικό δημοσίευμα.
Σύμφωνα με το NBC, η ιδέα της αποστολής του Σινουάρ και του Ντέιφ καθώς και τεσσάρων άλλων ανώτερων ηγετών της Χαμάς στην εξορία, παρόμοια με την αναχώρηση του εκλιπόντος προέδρου Γιάσερ Αραφάτ και της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης από τη Βηρυτό στην Τυνησία με ένα πλοίο πριν από 42 χρόνια, εμφανίστηκε τελευταία.
Ανώτερος σύμβουλος του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε : «Δεν έχουμε αντίρρηση εάν ο Σινουάρ φύγει όπως έφυγε ο Αραφάτ από τον Λίβανο. Θα το επιτρέψουμε να συμβεί όσο απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι».
Η Χαμάς και άλλες παλαιστινιακές φατρίες εξακολουθούν να κρατούν περισσότερους από 100 ομήρους στη Λωρίδα της Γάζας, μετά την απελευθέρωση παρόμοιου αριθμού σε μια πρώτη συμφωνία που διήρκεσε μια εβδομάδα και δεν ανανεώθηκε.
Δύο πηγές που γνωρίζουν τις συζητήσεις εντός της κυβέρνησης ανέφεραν ότι η εξορία ήταν μία από τις προτάσεις που υπέβαλαν οι Ισραηλινοί στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες περιελάμβαναν την αντικατάσταση της Χαμάς με προσεκτικά επιλεγμένους ηγέτες πολιτών, καθώς και τη «μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος στη Γάζα», σύμφωνα με τις Ισραηλινές επιθυμίες.
Οι όροι της Χαμάς και η απόρριψη του Νετανιάχου
Την περασμένη εβδομάδα, ο πρωθυπουργός του Κατάρ και οι αρχηγοί πληροφοριών των Ηνωμένων Πολιτειών, του Ισραήλ και της Αιγύπτου συναντήθηκαν στο Παρίσι για να συζητήσουν μια συμφωνία, η οποία ελπίζουν ότι θα οδηγήσει στην απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων και στον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα .
Μετά τη συνάντηση, οι Αιγύπτιοι μετέφεραν το πλαίσιο της συμφωνίας στους στρατιωτικούς ηγέτες της Χαμάς στη Γάζα και οι Κατάρ μίλησαν με τους πολιτικούς ηγέτες της ομάδας στη Ντόχα.
Την Τρίτη, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν είπε ότι η Χαμάς είχε μια «θετική αντίδραση» στους όρους της προτεινόμενης συμφωνίας και το κίνημα έκανε μια προσφορά με συγκεκριμένους όρους, αλλά αυτή η απάντηση δεν ανέφερε τίποτα για την τύχη του Σινουάρ ή τέλος της κυβέρνησης της Χαμάς, και ως εκ τούτου το Ισραήλ την απέρριψε.
Μια πηγή που γνωρίζει τη συνάντηση του Παρισιού και τις επιπτώσεις της είπε ότι οι Ισραηλινοί πρότειναν στους Αμερικανούς να εξορίσουν 6 ηγέτες της Χαμάς, συμπεριλαμβανομένων των Σινουάρ και Ντέιφ, από τη Γάζα, αλλά η πρόταση δεν παρουσιάστηκε επίσημα στο κίνημα «επειδή κυβερνούσε ήδη από την εξορία».
Η προσφορά της Χαμάς περιλαμβάνει την πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Γάζα μετά από 135 ημέρες εκεχειρίας, την οποία ο Νετανιάχου απέρριψε την Τετάρτη, ενώ οι διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία των ομήρων και το τι θα ακολουθήσει τον πόλεμο συνεχίζονται ακόμη.
«Μια λύση που δεν θα δεχτεί η Χαμάς»
Ωστόσο, οι σύμβουλοι του ισραηλινού πολεμικού συμβουλίου που εργάζονται σε σενάρια μετά τη Χαμάς στη Γάζα, αναγνωρίζουν ότι ο Σινουάρ είναι απίθανο να συμφωνήσει με την ιδέα της εξορίας.
Όπως είπε στο NBC πρώην ανώτερος αξιωματούχος ασφαλείας του Ισραήλ, «η εξορία είναι η ασημένια σφαίρα που θέλουν όλοι, αλλά δεν είναι απολύτως δυνατό για τη Χαμάς να συμφωνήσει με αυτό».
Πόλεμοι των Στοών
Επιπλέον, οι Παλαιστίνιοι ηγέτες και οι αραβικές κυβερνήσεις είναι επιφυλακτικοί για οποιεσδήποτε προτάσεις από το Ισραήλ σχετικά με τον τρόπο διακυβέρνησης της Γάζας στο μέλλον, σύμφωνα με ξένους διπλωμάτες και πρώην Αμερικανούς αξιωματούχους.
Ισραηλινοί αξιωματούχοι λένε ότι πιστεύουν ότι ο Σινουάρ και ο Ντέιφ κρύβονται τώρα σε βαθιές στοές κάτω από τις πόλεις Χαν Γιουνίς και Ράφα στη νότια Λωρίδα της Γάζας και οι διοικητές του στρατού πιστεύουν ότι οι δυνάμεις πλησιάζουν τους πιο εξέχοντες ηγέτες της Χαμάς.
Η πόλη Χαν Γιουνίς αντιμετωπίζει σκληρές μάχες εδώ και εβδομάδες, ενώ οι Ισραηλινοί ηγέτες έχουν ορκιστεί να εισέλθουν στη Ράφα, η οποία είναι γεμάτη πρόσφυγες, σε μια επίθεση που φαίνεται επικείμενη και προκαλεί φόβους για την ασφάλεια περισσότερων από ένα εκατομμύριο εκτοπισμένων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου