Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2024

Σέρρα: Από τον Πόντο στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς – Η πορεία της εγγραφής


(Φωτ. Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος)

Εκδήλωση της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος για τη διαδικασία που οδήγησε στην εγγραφή του Πυρρίχιου χορού

Εκδήλωση για τον χορό Σέρρα (Πυρρίχιος) οργανώνει το Σάββατο 17 Φεβρουαρίου η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος (ΠΟΕ), προκειμένου να παρουσιάσει τη διαδικασία που οδήγησε στην εγγραφή στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, καθώς και τη σύγχρονη απόδοσή του.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, το μέλος της Επιτροπής Πολιτισμού της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος και υπεύθυνη του Χορού «Σέρρα» στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Αλεξία Ιωαννίδου, θα παρουσιάσει ως εισηγήτρια το θέμα «Ο Πυρρίχιος στο Εθνικό Ευρετήριο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς – Παρουσίαση Φακέλου & Βίντεο Καταγραφής Χορού».

Στη συνέχεια, θα προβληθεί το σχετικό βίντεο που δημιουργήθηκε από την ΠΟΕ, ενώ χορευτές των σωματείων μελών του ΣΠοΣ Ν. Θεσσαλονίκης της ΠΟΕ θα αποδώσουν τον Πυρρίχιο Χορό Σέρρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΠΟΕ είχε τεθεί επικεφαλής φορέας στο αίτημα εγγραφής του πολεμικού χορού στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς το 2022, ενώ την επιστημονική τεκμηρίωση είχε αναλάβει η Αλ. Ιωαννίδου, μέσω της πρωτογενούς έρευνας που διεξήγαγε στο πλαίσιο της μεταπτυχιακής της εργασίας.

Η εκδήλωση έχει προγραμματιστεί για τις 18:30, στο Κέντρο Πολιτισμού «Χρήστος Τσακίρης», οδός Λαγκαδά 221 στην Σταυρούπολη.

ΠΗΓΗ https://www.pontosnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου