*Του Κώστα Σαρικά
Το φλουρί της Πρωτοχρονιάτικης πίτας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας «έπεσε» φέτος στο Πολεμικό Ναυτικό με τον Νίκο Δένδια να μη χάνει την ευκαιρία, απευθυνόμενος στον Αρχηγό ΓΕΝ Αντιναύαρχο Δημήτρη Κατάρα, να αναφερθεί στο εξοπλιστικό πρόγραμμα για την ενίσχυση του Στόλου.
«Belharra σας δώσαμε, ΜΕΚΟ σας δώσαμε, περιπολικά, φρεγάτες Constellation, ελικόπτερα έρχονται, τι άλλο θέλετε», ανέφερε σε χαλαρό ύφος, δίνοντας πάντως το στίγμα για τις επόμενες κινήσεις. Και μπορεί το πρόγραμμα ναυπήγησης των φρεγατών Belharra να προχωρά εντός χρονοδιαγράμματος και με πολύ γοργούς ρυθμούς, όμως το ζήτημα εκσυγχρονισμού των τεσσάρων φρεγατών ΜΕΚΟ δεν έχει ακόμα κλείσει, ενώ το ενδεχόμενο εισόδου του Πολεμικού Ναυτικού στο πρόγραμμα Constellation βρίσκεται σε πολύ πρώιμο στάδιο.
Στο επίκεντρο οι LCS
Χωρίς αμφιβολία, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος το επόμενο διάστημα αναμένεται να βρεθεί η προσφορά των Αμερικανών για τέσσερις LCS μέσω EDA, όπως προέκυψε μέσω της επιστολής του Αμερικανού επικεφαλής του State Department Άντονι Μπλίνκεν προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Σύμφωνα με ανώτατες πηγές του Πολεμικού Ναυτικού, παρά τις φήμες και τα δημοσιεύματα το Ναυτικό Επιτελείο δεν έχει την παραμικρή έως τώρα ενημέρωση από τους Αμερικανούς σχετικά με τα υπό παραχώρηση πλοία. Εάν, δηλαδή, αφορά παροπλισμένα μη επισκευασμένα πλοία, πλοία στα οποία έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες επισκευής των μηχανολογικών προβλημάτων και συγκεκριμένα του προβληματικού κιβωτίου ταχυτήτων, ενώ ερώτημα θα αποτελεί και η διαμόρφωση σε ηλεκτρονικά και οπλικά συστήματα.
Το Πολεμικό Ναυτικό έχει εγγράφως αναφέρει στους Αμερικανούς ότι το ενδιαφέρον του αφορά αξιοπλοες Μονάδες χωρίς μηχανολογικά προβλήματα, οι οποίες μπορούν άμεσα να ενισχύσουν τον Στόλο, ενώ θα εξεταστούν οι δυνατότητες εξοπλισμού τους με επιπλέον συστήματα χωρίς, όμως, τεράστιο κόστος. Με αυτά τα ζητούμενα, αναμένεται το επόμενο διάστημα να ξεκινήσουν διαβουλεύσεις μεταξύ του Πολεμικού Ναυτικού και του US NAVY, με πρώτο και καίριο ερώτημα ποια πλοία αφορά η αμερικανική προσφορά και εάν πράγματι πρόκειται για απόλυτα δωρεάν παραχώρηση ή θα υπάρχει κόστος έστω και συμβολικό.
Όταν προσδιοριστούν τα υπό παραχώρηση πλοία και αποφασιστεί ότι καλύπτουν τις απαιτήσεις του Στόλου, το επόμενο βήμα θα είναι η σύσταση κλιμακίου Στελεχών του Πολεμικού Ναυτικού, το οποίο θα μεταβεί στις ΗΠΑ προκειμένου να προχωρήσει σε αυτοψία και έλεγχο των LCS που προσφέρονται στην Ελλάδα. Εκεί θα εξεταστούν όλες οι παράμετροι από την κατάσταση των πλοίων, τη διαμόρφωση, το κόστος χρήσης αλλά και το κόστος επιπλέον εξοπλισμού σε ηλεκτρονικά και οπλικά συστήματα. Η αναλυτική έκθεση θα τεθεί υπόψη της ηγεσίας, ώστε να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις, εάν δηλαδή το Πολεμικό Ναυτικό προχωρήσει στην απόκτηση τους προκειμένου να κινηθούν οι απαραίτητες διαδικασίες.
Ξεχωριστή διαδικασία η ναυπήγηση των Constellation
Με δεδομένη την μεγάλη ανάγκη του Στόλου για καινούργια πλοία, τα οποία θα αντικαταστήσουν τις γερασμένες φρεγάτες S, το Ναυτικό Επιτελείο εμφανίζεται αποφασισμένο να επισπεύσει τη διαδικασία διαπραγμάτευσης ώστε να έχει το συντομότερο πλήρη εικόνα. Πάντως, η απόκτηση ή μη των LCS δεν συνδέεται με την είσοδο της Ελλάδας στο πρόγραμμα των φρεγατών Constellation, καθώς θεωρείται δεδομένη η επιθυμία του Πολεμικού Ναυτικού να αποκτήσει τα επόμενα χρόνια καινούργια και σύγχρονα πλοία, τα οποία μάλιστα θα ναυπηγηθούν στην Ελλάδα.
Πρόκειται για μια ξεχωριστή διαδικασία, η οποία τοποθετείται σε πρώτη φάση σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο. Όπως τονίζεται χαρακτηριστικά, οι Αμερικανοί εμφανίζονται θετικοί, όμως ο δρόμος θα είναι μακρύς μέχρι να επέλθει τελική συμφωνία, καθώς πέρα από τα ζητήματα γραφειοκρατίας και απόφασης της αμερικανικής κυβέρνησης να βρει «φόρμουλα», η οποία θα είναι σύμφωνη με την σχετική νομοθεσία, στο επίκεντρο θα βρεθούν και τα ελληνικά ναυπηγεία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου