Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2024

Προετοιμασία για την αποστολή στην Ερυθρά θάλασσα

Δρ. Αθανάσιος Ε. Δρούγος

Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες στον Ναύσταθμο αλλά και στο διακλαδικό στρατηγείο της Ε.Ε. στη Λάρισα σχετικά με την ανάληψη της διοίκησης του συγκεκριμένου επιχειρησιακού επιτελείου από τη χώρα μας (αποστολή «Ασπίδες» στην Ερυθρά Θάλασσα), ως και την αποστολή της φρεγάτας «Υδρα» στον υπό διαμόρφωση στολίσκο από 6-8 κράτη της Ε.Ε.

Προφανώς το επιτελείο του EL EU OHQ, πέραν του υπάρχοντος αριθμού Ελλήνων επιτελών, εκεί θα στελεχωθεί και από επιπρόσθετους συναδέλφους τους που θα αποσπαστούν από το ΓΕΕΘΑ, το ΓΕΝ και το αρχηγείο στόλου (διαφόρων ειδικοτήτων), καθώς και από αξιωματικούς κρατών που θα έχουν πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα για την προστασία των εμπορικών πλοίων που διέρχονται από το νότιο Στενό του Μπαμπ ελ Μαντέμπ προς τη Διώρυγα του Σουέζ, την ομαλή διέλευση των οποίων απειλούν με πυραυλικές επιθέσεις οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης.

Μέσα στην εβδομάδα θα λάβει χώρα στις Βρυξέλλες Σύνοδος της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ε.Ε. (επικεφαλής της οποίας είναι ο Αυστριακός στρατηγός Ρόμπερτ Μπρίγκερ, πολύ έμπειρος, πρώην αρχηγός των αυστριακών Ενόπλων Δυνάμεων, με ενεργό παρουσία στις αποστολές της Ε.Ε. σε Βοσνία-Ερζεγοβίνη και Κόσοβο).

Ο νέος Α/ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Δημήτριος Χούπης, θα συμμετέχει στη Σύνοδο (για πρώτη φορά) και θα εκθέσει τις θέσεις της Ελλάδας, ενώ έχει ήδη και θα έχει μια πλήρη ενημέρωση για τα επόμενα βήματα του επιχειρησιακού μας στρατηγείου (το οποίο έχει μια εμπειρία εμπλοκής προ χρόνων στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία). Σημαντικό ρόλο στην προσεχή Σύνοδο της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ε.Ε. αναμένεται να έχουν οι αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας, στρατηγός Τιερί Μπούρχαρντ, ο Φινλανδός και με «ξεχωριστές» γνώσεις Τίμο Κίβινεν και ο Ιταλός ναύαρχος Τζουζέπε Ντραγκόνε (που έχει επιλεγεί νέος πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, διαδεχόμενος τον Ολλανδό ναύαρχο Ρόμπερτ Μπάουερ).

Επιτελείς της Ε.Ε. και γνωστοί αναλυτές εξετάζουν στις Βρυξέλλες τα όρια και τη στελέχωση της αποστολής, τα επιπρόσθετα αποτρεπτικά και άλλα οπλικά συστήματα επί των πλοίων (αντιμετώπιση drones), την ανάπτυξη Ειδικών Δυνάμεων επί των πλοίων (και δικοί μας ΟΥΚ στη φρεγάτα «Υδρα»), τη σχέση με την αμερικανοβρετανική επιχείρηση «Φύλακας Ευημερίας»/PROSPERITY GUARDIAN, που στηρίζεται στην πολυεθνική TASK FORCE 153 στη Μανάμα του Μπαχρέιν. Στο μεταξύ ο ευρισκόμενος στις ΗΠΑ υπουργός Αμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, Γκραντ Σαπς, συζήτησε χθες εκτενώς με τους υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν και Λόιντ Οστιν, την αρκετά πιθανή ανάπτυξη του ενός εκ των δύο βρετανικών αεροπλανοφόρων (που στο κατάστρωμά τους έχουν αεροσκάφη F-35B).

Eντατικό «φροντιστήριο» γίνεται στο Μπαχρέιν

 Ευρωπαίοι ναυτικοί επιτελείς από διάφορα κράτη βρίσκονται στο Μπαχρέιν και παρακολουθούν workshops και lessons learned από τις μέχρι τώρα επιθετικές κινήσεις των Χούθι, τους ισχύοντες κανόνες εμπλοκής, τους μέχρι τώρα βομβαρδισμούς των θέσεών τους από την αμερικανοβρετανική Αεροπορία κ.ά.

Η Αίγυπτος, που συμμετέχει στην TASK FORCΕ 153, επίσης παραμένει ενήμερη των εξελίξεων, ενώ έχουν ήδη γίνει επαφές από επιτελείς Αμερικανούς της CENTCOM, ως και Ευρωπαίους με τα ναυτικά επιτελεία της Αιγύπτου, της Σαουδικής Αραβίας κ.ά. Και η Κύπρος μέσω της ΕU/EUMC είναι δεδομένο ότι θα παράσχει (αν παραστεί ανάγκη) σχετικές λιμενικές «διευκολύνσεις»).

ΠΗΓΗ https://eleftherostypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου