Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2024

Χωρίς την έγκριση του Ισραήλ, η Βρετανία εξετάζει το ενδεχόμενο αναγνώρισης παλαιστινιακού κράτους


Φεβρουάριος 2, 2024. Ελλάδα.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε στο Associated Press ότι η χώρα του θα μπορούσε να αναγνωρίσει επίσημα το παλαιστινιακό κράτος μετά την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, χωρίς να περιμένει το αποτέλεσμα των πολυετών συνομιλιών μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων για μια λύση δύο κρατών.

Ο Κάμερον, πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας , έκανε αυτές τις δηλώσεις κατά τη διάρκεια επίσκεψης που πραγματοποίησε την Πέμπτη στον Λίβανο με στόχο να κατευνάσει τις περιφερειακές εντάσεις.

Είπε ότι η αναγνώριση δεν μπορεί να γίνει όσο η Χαμάς είναι παρούσα στη Γάζα, αλλά η αναγνώριση θα μπορούσε να γίνει όσο συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις του Ισραήλ με τους Παλαιστίνιους ηγέτες .

Πρόσθεσε ότι η αναγνώριση από το Ηνωμένο Βασίλειο ενός ανεξάρτητου Κράτους της Παλαιστίνης , συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Εθνών, «δεν μπορεί να έρθει στην αρχή της διαδικασίας, αλλά δεν χρειάζεται απαραίτητα να έρθει στο τέλος της διαδικασίας».

«Αυτό μπορεί να είναι κάτι που εξετάζουμε όταν αυτή η διαδικασία – όταν αυτή η πρόοδος προς μια λύση γίνεται πιο ρεαλιστική», είπε ο Κάμερον.

«Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να δώσουμε στον παλαιστινιακό λαό έναν ορίζοντα προς ένα καλύτερο μέλλον, ένα μέλλον στο οποίο έχουν ένα δικό τους κράτος».

Δήλωσε επίσης ότι αυτή η δυνατότητα είναι «απολύτως ζωτικής σημασίας για τη μακροπρόθεσμη ειρήνη και ασφάλεια στην περιοχή».

Η Βρετανία , οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες δυτικές χώρες υποστήριξαν την ιδέα της ίδρυσης ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους δίπλα στο Ισραήλ ως λύση στη σύγκρουση, αλλά είπαν ότι η ανεξαρτησία της Παλαιστίνης πρέπει να λάβει χώρα στο πλαίσιο μιας διευθέτησης μέσω διαπραγματεύσεων, σημειώνει ενημερωτική αραβική πύλη.

The Hellenic Information Team

ΠΗΓΗ https://echedoros.blog

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου