Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2024

Ο πρώην αρχικατάσκοπος προσπαθεί να επιβάλει με το έτσι θέλω τους όρους της διαπραγμάτευσης στην Ελλάδα: Ποιο μήνυμα έστειλε ο Φιντάν στον Έλληνα ομόλογό του; (video)


FILE PHOTO: Ο ισλαμιστής υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν (δεξιά) με τον Έλληνα ομόλογό του, Γιώργο Γεραπετρίτη (κέντρο) σε συνάντηση τους στο ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες. Photo via Republic of Türkiye, Ministry of Foreign Affairs, Facebook

Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΠΑΥΛΟΥ, Όσλο

Μετά τις καταιγιστικές δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών κ. Χακάν Φιντάν, που είδαν το βράδυ της Πέμπτης (17/10/2024) το φως της δημοσιότητας, τίθεται σε αμφισβητήσει από αναλυτές και διπλωμάτες το αφήγημα του κ. Γιώργου Γεραπετρίτη.

Οι επικριτές του ομιλούν με σκληρό τρόπο για τον τρόπο που αντιμετωπίζει τα ελληνοτουρκικά θέματα ο Έλληνας υπουργός.

Υποστηρίζουν ότι πλέον είναι «άκρως ανιστόρητο, αν όχι ανεύθυνο, το αφήγημα ότι πηγή των προβλημάτων με την Τουρκία είναι η μη οριοθέτηση Υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ με την Ελλάδα».

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας κατηγορείται ότι επιχειρεί συστηματικά το τελευταίο διάστημα να χρυσώσει το χάπι μιας «νέου τύπου διαπραγμάτευσης που θα λύσει όσα δεν έλυσαν 64 κύκλοι Διερευνητικών Επαφών μέσα σε 20 χρόνια». Υποστηρίζουν ότι είναι καχεκτική και φιλάσθενη η «λογική» του κ. Γεραπετρίτη.

  • Στην εφ᾽ όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο Haber Global, και δημοσίευσε η Hellas Journal (ΕΔΩ), ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, και πρώην αρχηγός της ΜΙΤ με μεγάλο portfolio δολοφονιών αντιφρονούντων, γκιουλενιστών και Κούρδων αντικαθεστωτικών, ομολόγησε κυνικά ότι η Τουρκία όχι μόνον αξιώνει τον έλεγχο της Θράκης, του Αιγαίου και της Κύπρου, αλλά το πράττει αυτό έχοντας τον «τουρκικό στρατό έτοιμο με σχετικές οδηγίες να αποκρούσει οποιαδήποτε πρόκληση».

Ο Τούρκος πρώην αρχικατάσκοπος εξέθεσε με τον πλέον εμφατικό τρόπο την απαίτηση της Τουρκίας επί της ελληνικής κυριαρχίας αλλά και του status quo του ελληνικού κράτους συνολικά.

Μίλησε για «σύμπλεγμα προβλημάτων» όπως «οι θαλάσσιες περιοχές, οι εναέριες περιοχές, η υφαλοκρηπίδα, το πρόβλημα των μειονοτήτων, δηλαδή το πρόβλημα της τουρκικής μειονότητας» στη Θράκη με τα «προβλήματα που αφορούν τη λατρεία εκεί, το διορισμό του μουφτή, την εκπαίδευση», καθώς και την «Κύπρο, τη Μεσόγειο, το Αιγαίο».

Πρόκειται για σεμιναριακή ανάπτυξη της τουρκικής νεοθωμανικής αναθεωρητικής επεκτατικότητας κατά της Ελλάδας, καθώς οι δηλώσεις αυτές του κυρίου Φιντάν έρχονται σε συνέχεια της προ ημερών στρατηγικής μεθόδευσής του να μεταφέρει τις εντολές του Ταγίπ Ερντογάν στους πράκτορες της Άγκυρας στη Θράκη να προβούν σε προπηλακισμό του νόμιμου μουφτή Κομοτηνής και αξιωματούχου του ελληνικού κράτους στην Ξάνθη, η οποία συνοδεύτηκε και από καταγγελία εις βάρος της Ελλάδος ότι επιδιώκει την όξυνση των σχέσεων με την Τουρκία στη Θράκη

Σε μια απροκάλυπτη αποστροφή του λόγου του, ο Τούρκος υπουργός εξέθεσε ανεπανάληπτα τα φοβικά σύνδρομα της ελλαδικής «πολιτικής αρχών» και των παγιωμένων πολιτικών ελίτ που ο ίδιος υπηρετεί και αντιπροσωπεύει όχι μόνον τώρα, αλλά τα τελευταία 20 χρόνια. Σύνδρομα τα οποία εκφράζονται από πληθώρα οπαδών και ιθυνόντων του Σχεδίου Ανάν, οι οποίοι υποκρίνονται ότι αγνοούν πως η Τουρκία ποτέ δεν τήρησε υπογραφή.

Απευθυνόμενος ο κύριος Φιντάν στους Έλληνες κατ᾽ ουσίαν (όποιος παρακολούθησε τη συνέντευξη μπορεί να εντοπίσει τον έμμεσο αποδέκτη της) έθεσε εν υψηλώ αμφιβόλω -όπως τον κατηγορούν όσοι διαφωνούν μαζί του- την αξιοπιστία των ισχυρισμών του κυρίου Γεραπετρίτη περί παραθύρου ευκαιρίας, ενώ υπενθύμισε στον ελληνικό λαό ποια θα έπρεπε να είναι η απαίτησή τους από τους επικεφαλής της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

Είπε δηλαδή χαρακτηριστικά: Η Τουρκία δεν είναι «μια χώρα που προσδιορίζει την πολιτική της μέσα από την Ελλάδα, δηλαδή δεν είναι εκείνη το ῾alter ego᾽ μας. Δεν είμαστε σε μια κατάσταση όπου τα πολιτικά μας κόμματα την χρειάζονται πάρα πολύ για να υπάρξουν στην πολιτική. Δόξα τω Θεώ, η τουρκική πολιτική έχει μεγαλώσει πάρα πολύ, έχει διαφοροποιηθεί πάρα πολύ, είναι σε μια κατάσταση που κοιτάει σε πολύ πιο σημαντικά, πολύ πιο υψηλά ζητήματα».

  • Με άλλα λόγια λοιπόν, ο Τούρκος ομόλογος του Έλληνα Υπουργού των Εξωτερικών είπε το προφανές: η Τουρκία σέβεται τον εαυτό της και υλοποιεί μεθοδικά τον στρατηγικό σχεδιασμό της που δεν είναι άλλος από την ανασύσταση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και την πραγματοποίηση του παντουρανισμού, σε βάρος πολλών, κι εν προκειμένω και κυρίως, της Ελλάδας.

Εξέχον σημείο της τοποθέτησης Φιντάν ήταν η σκληρή μομφή με την οποία ευτέλισε τις διάφορες μεθοδεύσεις κύκλων της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, με τα εξής λόγια: «Όταν κοιτάξετε την ιστορία της Ελλάδας, την απόσπασή της από την Οθωμανική Αυτοκρατορία και τον ετεροπροσδιορισμό της, δηλαδή με εμάς, αναπόφευκτα είναι ο κύριος καθοριστικός παράγοντας της πολιτικής εκεί». Πρόκειται, βεβαίως, περί αλήθειας.

Το περίεργο πάντως είναι ότι, τη στιγμή που το ανοιχτό «παράθυρο ευκαιρίας» μπάζει επικίνδυνα, οι διαμορφωτές της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στην Αθήνα, μιλούν για την εθνική κυριαρχία με όρους πατάτας και δείχνουν να μην τους απασχολεί η τουρκική αρχή «μια στο καρφί και μια στο πέταλο» της τουρκικής διπλωματίας.

Η οποία δια του κ. Φιντάν κυνικά και απερίφραστα ομολογεί πλέον ότι η «ηρεμία στο Αιγαίο» είναι απαραίτητη προϋπόθεση ώστε η Τουρκία «να προωθήσει τα συμφέροντά της με διπλωματικό τρόπο».

Κλείνω, με την απάντηση που έδωσε ο κ. Φιντάν όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους για την κριτική περί υποχωρητικότητας που δέχεται η κυβέρνηση Ερντογάν από την αντιπολίτευση:

«Αν η κυβέρνηση κρύβει κάτι, ο Τύπος και η αντιπολίτευση θα το βρούν και θα το δείξουν στο κοινό».

Δεν γνωρίζω φυσικά αν αυτό όντως ισχύει στην Τουρκία. Αυτό που γνωρίζω όμως καλά, είναι ότι δεν συμβαίνει στην Ελλάδα.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου