Η επίθεση, υπό την ηγεσία της Hayat Tahrir al-Sham (HTS) (Οργάνωση για την Απελευθέρωση του Λεβάντε) -μια τρομοκρατική οργάνωση που έχει χαρακτηριστεί από τις ΗΠΑ να έχει ιστορικούς δεσμούς με την Αλ Κάιντα, από τότε που αποκηρύχτηκε- διευθύνεται από τον Abu Muhammad al-Jolani, ο οποίος ήταν επίσης στο τιμόνι των προκατόχων της ομάδας, Jabhat al-Nusra (Μέτωπο Al-Nusra) και στη συνέχεια της Jabhat Fateh al-Sham (Μέτωπο για την κατάκτηση της Συρίας/το Λεβάντε).
Ο Αl-Jolani ορκίστηκε για πρώτη φορά ως επικεφαλής στον τότε ηγέτη της Αλ Κάιντα, Αϊμάν αλ-Ζαουαχίρι, (υπαρχηγό του Οσάμα μπιν Λάντεν) τον Απρίλιο του 2013, πριν από τη τελική διάσπαση τέσσερα χρόνια αργότερα.
Βραχίονας
Η HTS λειτουργεί ως μέρος ενός ευρύτερου συνασπισμού που ονομάζεται «Διοίκηση Στρατιωτικών Επιχειρήσεων», και υποστηρίζει ότι αποτελεί απάντηση σε κλιμακούμενες επιθέσεις από τον συριακό στρατό και τις σιιτικές πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από το Ιράν. Στοιχεία του συνασπισμού των ανταρτών υποστηρίζονται από την Τουρκία, η οποία παρέχει χρηματοδότηση και εξοπλίζει τους αντάρτες για να διατηρήσουν την πίεση στο δικτατορικό καθεστώς Ασαντ.
Βασικά σημεία
Τι σηματοδοτεί η επίθεση στο Χαλέπι:
1 Η επιτυχής εισβολή των ανταρτών στο Χαλέπι αντιπροσωπεύει την πρώτη σημαντική ενέργεια από τότε που η συριακή κυβέρνηση του δικτάτορα αλ Ασαντ ανακατέλαβε την πόλη το 2016. Πολλά χωριά στην επαρχία Ιντλίμπ και στην επαρχία του Χαλεπιού έχουν πέσει στα χέρια των αντάρτικων δυνάμεων, καθώς αυτοί πιέζουν νότια προς τη Χάμα, την τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας.
2 Σε απάντηση στην επίθεση των ανταρτών, οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις έχουν αποσυρθεί από πολλές θέσεις σε όλο το Χαλέπι και φέρεται να αναμένουν ενισχύσεις από τις φιλοϊρανικές πολιτοφυλακές στο Ιράκ για να προχωρήσουν σε κάποια αντεπίθεση κατά των ανταρτών στην πόλη. Στο μεταξύ, οι συριακές και οι ρωσικές δυνάμεις έχουν πραγματοποιήσει περιορισμένες αεροπορικές επιδρομές σε στόχους στο Χαλέπι και τις γύρω περιοχές, οι οποίες έχουν καταληφθεί από τις ισλαμιστικές ομάδες.
3 Η σχετικά περιορισμένη εμπλοκή της Ρωσίας στη Συρία μέχρι στιγμής και η έκκλησή της να «αποκαταστήσει την τάξη» αντικατοπτρίζει το γεγονός ότι η Μόσχα έχει στρέψει σε μεγάλο βαθμό την εστία της στον πόλεμο στην Ουκρανία, αφήνοντας ανεπαρκές δυνατότητες στη Συρία, για να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την προέλαση των ανταρτών.
4 Ο άλλος βασικός σύμμαχος της Συρίας, το Ιράν, και το εκτεταμένο δίκτυο ομάδων πληρεξουσίων του έχουν επίσης δει τις προτεραιότητές τους να αλλάζουν τα τελευταία δύο χρόνια. Η επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου και ο επακόλουθος πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ έχουν εκτρέψει την προσοχή και τους πόρους του Ιράν στον Λίβανο και το Ισραήλ.
5 Η Τεχεράνη έχει επικεντρώσει την εστίασή της στην κλιμακούμενη σύγκρουση με το Ισραήλ, επηρεάζοντας εξίσου τη συμμετοχή της στη Συρία. Σύμμαχοι του καθεστώτος Ασαντ, συμπεριλαμβανομένων των ιρακινών, αφγανικών και πακιστανικών σιιτικών ομάδων που υποστηρίζονται από το Ιράν, είναι, ωστόσο, παρούσες στο έδαφος σε κάποιο βαθμό.
6 Η απροσδόκητη επιτυχία της επιχείρησης έχει αιφνιδιάσει τόσο τους αναλυτές όσο και τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις. Αυτή η εξέλιξη σηματοδοτεί μια σημαντική αλλαγή στη δυναμική της σύγκρουσης και εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη σταθερότητα του εδάφους που ελέγχεται από το καθεστώς Ασαντ και τις δυνατότητες των σημαντικότερων συμμάχων του, Ρωσίας και Ιράν.
7 Σε όλες τις περιοχές της Βορειοδυτικής Συρίας, οι αντάρτες άρχισαν να δημιουργούν και να χτίζουν πάνω σε ήδη καθιερωμένα πρωτότυπα -δομές διακυβέρνησης, που υποδηλώνουν τη φιλοδοξία τους να κυβερνήσουν και να διατηρήσουν τον έλεγχο.
8 Το καθεστώς Ασαντ αντιμετώπισε σημαντικές προκλήσεις τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένης της προβληματικής οικονομίας και της αυξανόμενης γεωπολιτικής απομόνωσης. Ο Ασαντ και ο στενός κύκλος του έχουν μετατρέψει τη Συρία σε «ναρκωτικό» κράτος, τροφοδοτώντας την επιδημία του Καπταγόν σε όλη την περιοχή και βασιζόμενοι στο εμπόριο ναρκωτικών ως οικονομική σανίδα σωτηρίας.
9 Οι δυσκολίες του Ασαντ επιδεινώνουν την επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ Δαμασκού και Τεχεράνης, που επηρεάστηκε από την πρόσφατη διπλωματική προσέγγιση του Ασαντ στα κράτη του Κόλπου. Οι προσπάθειες εξομάλυνσης των σχέσεων έχουν αποφέρει μικρή απτή πρόοδο, πιέζοντας περαιτέρω τις συμμαχίες της Συρίας. Παρά τις προκλήσεις αυτές, το καθεστώς θα έπρεπε να είχε προβλέψει τέτοιες εξελίξεις. Η επίθεση στο Χαλέπι από τις δυνάμεις των ανταρτών είχε προφανώς προγραμματιστεί για τα μέσα Οκτωβρίου, αρχικά, αλλά καθυστέρησε όταν παρενέβη η Τουρκία αλλάζοντας το χρονοδιάγραμμα.
10 Οι επιπτώσεις εκτείνονται πέρα από τη Συρία. Η χώρα είναι το βασικό σημείο μεταφόρτωσης για το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν – Δύναμη Qods (IRGC-QF) για την παραγωγή όπλων που διοχετεύονται στη Χεζμπολάχ στον Λίβανο. Με τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ τα πράγματα στο συριακό έδαφος περιπλέκονται πιο πολύ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου